Πότε και πως να ζυγίζομαι σωστά;;;;


Μερικές φορές ίσως να αναρωτηθήκατε κάθε πότε και πώς να ζυγίζομαι σωστά. Για πολλούς ανθρώπους η ζυγαριά είναι προκαλεί άγχος και αυτοαπέχθεια, πράγμα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, διότι η ζυγαριά είναι απλά ένα εργαλείο μέτρησης του βάρους και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Το σωματικό μας βάρος δεν μεταβάλλεται μόνο κάθε μέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ζυγιζόμαστε καθημερινά και σίγουρα όχι αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Οι λόγοι που προκαλούν αυτές τις διακυμάνσεις του βάρους μπορεί να είναι κατακράτηση υγρών λόγο υπερβολικής πρόσληψης νατρίου, περίοδος, ωορρηξία, δυσκοιλιότητα, έντονη εφίδρωση, άσκηση κ.α.

Το πρόβλημα με το καθημερινό ζύγισμα είναι ότι οι μικρές αυτές διακυμάνσεις μπορούν να μας αποθαρρύνουν την προσπάθεια απώλειας, συντήρησης ή αύξησης του σωματικού μας βάρους. Αντ 'αυτού, καλό είναι επιπλέον να μετράμε το σώμα σας σε διάφορα σημεία με τη βοήθεια μιας μεζούρας ή να κρίνουμε την διαφορά από την εφαρμογή των ρούχων μας.

Για να χρησιμοποιήσουμε την ζυγαριά σωστά και αποτελεσματικά, θα πρέπει να ζυγιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα και μάλιστα το ιδανικό είναι την ίδια ώρα, την ίδια ημέρα της εβδομάδας, φορώντας παρόμοια ρούχα ή χωρίς, και το σημαντικότερο στην ίδια ζυγαριά. Η καλύτερη στιγμή για να ζυγιστούμε είναι το πρωί μετά το ξύπνημα και αφού έχουμε «επισκεφτεί» την τουαλέτα, όταν το βάρος μας είναι πιο αντικειμενικό (άδειο στομάχι και είμαστε ηπίως αφυδατωμένοι).

Ζυγίζοντας το βάρος μας μια φορά την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα να πάρουμε πιο ακριβείς πληροφορίες, αφού θα έχει μεσολαβήσει ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να δείξει η ζυγαριά το πραγματικό μας βάρος. Έτσι, το βάρος που δούμε στη ζυγαριά θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε το τι τρώτε ή το πόσο γυμναζόμαστε. Λάβετε υπόψη ότι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα είναι μια ιδανική και ρεαλιστική απώλεια βάρους.

Τα περισσότερα άτομα που κάνουν δίαιτα και χάνουν βάρος επανέρχονται στα αρχικά τους κιλά μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal σχετικά με τη διατήρηση της απώλειας βάρους σε 314 άτομα που έχασαν βάρος (απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 19.3 kg τα τελευταία δύο χρόνια) διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ζυγίζονταν καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν 2.3 kg ή περισσότερα κατά τους επόμενους 18 μήνες.

Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, εξετάστηκαν τα στοιχεία από 3.003 άτομα για τον έλεγχο του βάρους τους και διαπιστώθηκε ότι το εβδομαδιαίο ζύγισμα είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη «γνωστική αυτοσυγκράτηση» και όσοι ζυγίζονταν καθημερινά ήταν λιγότερο πιθανό να αυξήσουν το λίπος τους από εκείνους που ζυγίζονταν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη απώλειας βάρους έδειξε ότι τα άτομα τα οποία ζυγίζονταν εβδομαδιαία είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος σε 6 μήνες σε σχέση με τα άτομα που δεν ζυγίζονταν καθόλου.

Εν κατακλείδι, το τακτικό ζύγισμα είναι σημαντικό και προτιμότερο είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα. Εάν ζυγίζεστε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, πρέπει να γνωρίζεται ότι θα βλέπετε μόνο μικρές διακυμάνσεις του βάρους σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ: ΔΙΑΙΤΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: mydiatrofi.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas