Λευκή και καστανή ζάχαρη: Είναι η μία πιο υγιεινή από την άλλη;;;;


Γιατί η λευκή ζάχαρη και η καστανή ζάχαρη έχουν διαφορετικό χρώμα;
Σύμφωνα με την Sugar Association, οι παραγωγοί φτιάχνουν ζάχαρη παίρνοντας τον χυμό από το ζαχαροκάλαμο ή το ζαχαρότευτλο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την κρυστάλλωση και το στέγνωμα της ζάχαρης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι κρυσταλλικοί κόκκοι της ζάχαρης διαχωρίζονται από τη μελάσα, η οποία είναι το σκούρο και παχύρευστο σιρόπι που έχουν το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα.

Η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι γλυκιά, ενώ η μελάσα από ζαχαρότευτλα όχι τόσο.

Η ποσότητα μελάσας μπορεί να καθορίσει τη γεύση, το χρώμα και την περιεκτικότητα σε υγρασία της ζάχαρης. Περισσότερη μελάσα μπορεί να δώσει στη ζάχαρη πιο πλούσια γεύση και χρώμα.

Η καστανή ζάχαρη είναι συνήθως ένα μείγμα μελάσας και ζάχαρης, γι’ αυτό και  το χρώμα της είναι πιο σκούρο.

Διατροφική αξία και θερμίδες

Οι θερμίδες στη λευκή και την καστανή είναι αρκετά παρόμοιες. Η λευκή έχει 385 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ η καστανή έχει 380 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Όσο για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα.

Ωστόσο, με τις μετρήσεις σε κουταλάκι του γλυκού, αυτές οι ελάχιστες διαφορές μετάλλων δεν αξίζει να ληφθούν υπόψη.
Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή που είναι πυκνή σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες της θεωρούνται «κενές».

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ασθένειες, κάποιες από αυτές σοβαρές, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τα προστιθέμενα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται στο 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και να αποφευχθεί το υπερβολικό βάρο

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο λαμβάνει 2.000 θερμίδες κάθε μέρα, η ζάχαρη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μόνο 200 από αυτές τις θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με 12 κουταλάκια του γλυκού.

Τα λευκά και τα καστανά σάκχαρα δεν είναι διατροφικά πολύτιμα.
  
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η πρόσληψή τους να είναι περιορισμένη και τα άτομα να επιλέξουν εναλλακτικές διατροφικές επιλογές.

Όσο για το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, είναι φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, και αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

 

Πηγές:  sciencetimes.com  / Φωτογραφία: iStock & (iatropedia.gr)

Διαβάστε και άλλα Θέματα με :ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ΓΙΑΤΙ σας  & ΔΙΑΤΡΟΦΗ &:  ΕΥΖΗΝ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas