Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των
φυτών και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή
βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον
κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και
ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα οφέλη τους αποδίδονται στην
αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη
παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε
βιταμίνη Α.
Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και
η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που
εισέρχεται στον οφθαλμό.
Δείτε σε ποιες τροφές βρίσκονται σε
μεγάλες ποσότητες τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:
Καρότο
Γλυκοπατάτα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ.
σπανάκι, λαχανίδα)
Ντομάτα
Δαμάσκηνο
Βερίκοκο
Μπρόκολο
Μάνγκο
Πορτοκαλί κολοκύθα
Αρακάς
Μανταρίνι
Πεπόνι
Καλαμπόκι
Πορτοκάλι
Κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί
πιπεριά
Παπάγια
Λαχανάκια Βρυξελλών
Πηγή: onmed.gr
Δημοσίευση σχολίου