Κυπριακό: Γερμανοαμερικάνικο «χαστούκι» στον Ερντογάν – Διπλό «όχι» στη διχοτόμηση της Κύπρου.
Ξεκάθαρη στάση ως προς
τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού παίρνουν Ουάσινγκτον και
Βερολίνο, που επικρίνουν την πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Ενάντια στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πρόταση που διατυπώθηκε στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη τάσσονται ΗΠΑ και Γερμανία, καθώς επικρίνουν την πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, που διατύπωσε η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη.
«Ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» είναι η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και επισημαίνει ότι μέτρο για το Βερολίνο εξακολουθούν να αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζει δε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το χθεσινό αποτέλεσμα, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».
«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε απεριόριστα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες συνεχίζει να αισθάνεται αφοσιωμένος στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι σκοπεύει να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε άτυπες συζητήσεις με τη μορφή 5 + 1 τις επόμενες εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό όλες οι πλευρές, όχι μόνο να δηλώσουν την πολιτική βούλησή τους για συμβιβασμό, αλλά και να τη μετατρέψουν σε δράση προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων».
Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».
«Όχι» και από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, με διαβήματά τους, κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι η λύση δύο κρατών, που προτείνεται από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, δεν γίνεται αποδεκτή.
Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του διαβίβασε αυτό το μήνυμα. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που έστειλε και στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αμερικανίδα μόνιμη
αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό:
«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».
Ο εκπρόσωπος είπε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες, που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης. Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό, που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους», πρόσθεσε
Πηγές: Newpost.gr & infognomonpolitics.gr
Δημοσίευση σχολίου