Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΚΥΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΥΜΠΙΚ!



 

Ο περίφημος κύβος του Ρούμπικ θεωρείται πως είναι το παζλ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

 

Από την Κωνσταντίνα Παππά

 

Ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Έρνο Ρούμπικ έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας των εφευρέσεων μηχανικών παζλ, με πιο γνωστή τον φημισμένο και δημοφιλή κύβο του Ρούμπικ. Ενώ έγινε διάσημος για αυτή του ακριβώς την εφεύρεση, η δουλειά του πλέον περιλαμβάνει την προώθηση της επιστήμης στην εκπαίδευση. Ασχολείται με διάφορες οργανώσεις που έχουν ως σκοπό την ενασχόληση των μαθητών με τα μαθηματικά, την επιστήμη και την επίλυση προβλημάτων σε νεαρή ηλικία.

 

Μέσα από αυτή του την προσπάθεια να προτρέψει τους μαθητές να ενδιαφερθούν για την επιστήμη και να κατανοήσουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα, γεννήθηκε και η ιδέα για τον κύβο. Ο Ρούμπικ, από το 1971 έως το 1979 ήταν καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης. Σε μία αναζήτησή του να βρει μια καλή εργασία για τους φοιτητές του, έφτιαξε τα σχέδια για ένα τρισδιάστατο παζλ, το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο του κύβου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ο περίφημος κύβος του Ρούμπικ

 

Ο κύβος του Ρούμπικ είναι ουσιαστικά ένα τρισδιάστατο παζλ διαδοχικών κινήσεων. Η εφεύρεση κατοχυρώθηκε από τον Ρούμπικ το 1975. Ο κύβος άρχισε να πωλείται ως παιχνίδι το 1980. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως, κάνοντάς το το παζλ με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.

 

Στον κλασικό κύβο του Ρούμπικ, κάθε μία από τις έξι όψεις είναι καλυμμένη με αυτοκόλλητα με συγκεκριμένα χρώματα: λευκό, κίτρινο, κόκκινο, μπλε, πράσινο και πορτοκαλί. Στους πρώτους κύβους η θέση των χρωμάτων διέφερε από κύβο σε κύβο. Σε αυτούς που πωλούνται σήμερα, το λευκό είναι απέναντι από το κίτρινο, το πορτοκαλί απέναντι από το κόκκινο και το μπλε απέναντι από το πράσινο. Το λευκό, το κόκκινο και το μπλε είναι τοποθετημένα έτσι, σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

 

Για να λυθεί το παζλ, κάθε όψη πρέπει να αποτελείται από ένα μόνο χρώμα. Ένας εσωτερικός μηχανισμός, ένας άξονας περιστροφής, επιτρέπει στα πλακίδια να περιστρέφονται ανεξάρτητα. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάζουμε τα διάφορα χρώματα. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να λύσουν μόνο μία ή δύο πλευρές, πολλά βιβλία εκδόθηκαν για την επίλυση του κύβου του Ρούμπικ, σημειώνοντας κορυφαίες πωλήσεις.

 

Παρ’ όλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δημιουργία του, ο κύβος του Ρούμπικ εξακολουθεί να είναι γνωστός παγκοσμίως και να πουλάει. Πολλές απομιμήσεις έχουν κυκλοφορήσει στο πέρασμα των χρόνων. Από το 2003 διοργανώνονται και διαγωνισμοί για την ταχύτερη επίλυση του κύβου σε διάφορες κατηγορίες.

 

 


 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: en.wikipedia.org& umano.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas