Σκύλος: Γιατί ενθουσιάζεται τόσο όταν βλέπει άλλον σκύλο – Πώς να τον ελέγξετε
Οι λόγοι που ένας σκύλος γίνεται ασυγκράτητος από ενθουσιασμό κάθε φορά που συναντά άλλους σκύλους. Πως μπορείτε να διορθώσετε αυτήν τη συμπεριφορά.
Αρκετοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων κάθε φορά που βγαίνουν βόλτα ο αγαπημένος τους φίλος …. σηκώνει όλη τη γειτονιά στο πόδι με το γάβγισμα του!
Γιατί ο σκυλάκος τους είναι γεμάτος ενθουσιασμό όταν συναντά άλλους σκύλους.
Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζει ένας σκύλος. Μία συμπεριφορά που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.
Ποιοι είναι οι λόγοι και πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτήν τη συμπεριφορά;
Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη, έχει τις απαντήσεις.
«Όλοι θέλουμε ο σκύλος μας να μην παρουσιάζει επιθετικές συμπεριφορές προς άλλους σκύλους. Γιατί αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητά της κατάστασης.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι σκύλοι που είναι το άκρως αντίθετο: υπέρ ενθουσιάζονται στην παρουσία άλλων σκύλων.
Όταν αντιληφθούν άλλον σκύλο στο απέναντι πεζοδρόμιο, αρχίζουν το γαύγισμα, τραβούν το λουρί τους και αρνούνται να συνεχίσουν την πορεία τους.
Κι αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται κάθε φορά που συναντάμε έναν κηδεμόνα με τον σκύλο του.
Μία προβληματική συμπεριφορά που δυσχεραίνει τη βόλτα μας.
Είναι ενδεχόμενο ο σκύλος μας να θέλει να γνωρίσει τον άλλον σκύλο και να παίξει μαζί του.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, και, όλοι μας έχουμε βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Όπως και όταν βρισκόμαστε σε ένα πάρκο σκύλων, και, ενώ ο σκύλος μας παίζει με τους ομοίους του, να τον καλούμε να έρθει και εκείνος να συνεχίζει το παιχνίδι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται κατά τη διάρκεια έντονου παιχνιδιού. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που συνδέεται, άμεσα, με το στρες και, ίσως, ο σκύλος μας παρουσιάσει κάποια επιθετική συμπεριφορά.
Γι΄ αυτό πρέπει να μάθουμε στο σκύλο μας να έρχεται κάθε φορά που τον καλούμε.
Για να αποφύγουμε, λοιπόν, δυσάρεστες καταστάσεις, καλό θα ήταν να σπάμε το παιχνίδι. Κάθε δέκα λεπτά καλούμε τον σκύλο μας να έρθει κοντά μας, έτσι ώστε να του δώσουμε χρόνο να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Μετά του επιτρέπουμε να επιστρέψει στους φίλους του.
Γιατί όμως, ένας σκύλος νοιώθει έντονο ενθουσιασμό για τους ομοίους του;
Πολλά από τα κουτάβια, που έχουν αποχωριστεί, πολύ νωρίς, τη σκυλο-οικογένεια τους, είναι κοινωνικά αδέξια. Γιατί δεν είχαν τον χρόνο να διδαχθούν από τη μαμά τους τον σωστό τρόπο προσέγγισης άλλων σκύλων, όπως και τη γλώσσα σώματος τους.
Αυτά τα κουταβάκια μεγαλώνοντας είναι άτσαλα με τα άλλα σκυλιά, και, πολλές φορές, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα όρια των άλλων σκύλων.
Η ελλιπής κοινωνικοποίηση είναι ακόμα ένας παράγοντας, που, μπορεί να προκαλέσει τον υπέρ-ενθουσιασμό του μικρού μας φίλου.
Αν ο σκύλος μας σπανίως συναντά άλλα σκυλιά, τότε είναι λογικό να χαίρεται πέραν του δέοντος, κάθε φορά που συναντά κάποιο.
Ένας ακόμα λόγος, που μπορεί το σκυλάκι μας να υπέρ ενθουσιάζεται όταν συναντά άλλους σκύλους, είναι ότι στερείται το παιχνίδι και την εκτόνωση. Και όταν τους αντικρίζει θεωρεί ότι είναι η μοναδική του ευκαιρία.
Η σωματική και η πνευματική εκτόνωση είναι πολύ σημαντικές για τη ψυχική ισορροπία του σκύλου μας και οφείλουμε να φροντίζουμε γι’ αυτές.
Για να αποφύγουμε τέτοιες συμπεριφορές μπορούμε να μάθουμε στο σκυλάκι μας βασικές εντολές.
Όταν τις έχει καταλάβει και τις εκτελεί, σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, μπορούμε να αρχίσουμε να τις δουλεύουμε και παρουσία άλλων σκύλων, επιβραβεύοντας κάθε φορά.
Η βασική εκπαίδευση δεν βελτιώνει μόνο την επικοινωνία με τον χνουδωτό μας φίλο, αλλά μας βοηθάει και στην πρόληψη ατυχημάτων, καθώς δεν είναι όλα τα σκυλάκια φιλικά.
Η συναναστροφή του μικρού μας φίλου με άλλα σκυλάκια είναι σημαντική, αλλά πρέπει, πάντα, να έχουμε υπόψη μας και τι θέλει το σκυλάκι μας.
Οι σκύλοι είναι κοινωνικοί με τους ομοίους τους, αλλά, όπως και οι άνθρωποι, δεν έχουν την ίδια ανάγκη για κοινωνικές συναναστροφές.
Κάποια σκυλάκια, για τους δικούς τους λόγους, δεν αρέσκονται στην στενή επαφή με άλλους σκύλους.
Κι αυτό θα πρέπει να το σεβόμαστε και να μην πιέζουμε ποτέ τη γνωριμία δύο σκύλων».
Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη
▪ Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη
είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει
τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και
μετεκπαίδευση. Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική
επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα
ξεκινά από την παιδική της ηλικίας, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα
επαγγελματία groomer.
Πηγή: ygeiamou.gr
Δημοσίευση σχολίου