Κύπρος: Mέτωπο με Ισραήλ κατά τουρκικών προκλήσεων



 Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία κρατά η Λευκωσία από το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ και τις συνομιλίες που είχε με την ισραηλινή κυβέρνηση. Το πρώτο είναι η συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, και το δεύτερο, το γεγονός ότι η αλλαγή διακυβέρνησης δεν άλλαξε τα δεδομένα στις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ. 

Οι τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιαΐρ Λαπίντ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και κοινής δράσης προς αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας η ισραηλινή πλευρά εκφράζει έντονους προβληματισμούς για την βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης

O υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υποδεχόμενος τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν ιδιαίτερα έντονος αναφερόμενος στην Τουρκία: “Μοιραζόμαστε βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο τελευταία και θα  συζητήσουμε την αμοιβαία αντίδραση σε αυτές (τις ενέργειες)”.

Σε σχετική είδηση η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο, το Ισραήλ εξέφρασε σε πολλές περιπτώσεις την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Σημειώνει την ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό ΥΠΕΞ στο οποίο εκφραζόταν “η βαθιά ανησυχία του Ισραήλ για τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις αναφορικά με το καθεστώς των Βαρωσίων”, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη και πλήρη υποστήριξη προς την Κύπρο. Στο δημοσίευμα σημειώνεται και η συνεργασία του Ερντογάν με τους τρομοκράτες της Χαμάς.

To σχετικό δημοσίευμα της Jerusalem Post 

Από τις συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Λαπίντ φάνηκε πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν επηρεαστεί παρά την αλλαγή διακυβέρνησης στη γειτονική χώρα. Αντίθετα, ο Γιαΐρ Λαπίντ υπογράμμισε ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των συνεργασιών που είχαν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο σ’ ό,τι αφορά τριμερείς συμμαχίες όσο και σε ευρύτερα σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ προτίθεται να μεταφέρει ανάλογα μηνύματα, σ’ ό,τι αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας 3+1, και προς τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Τέλος Αυγούστου προγραμματίζεται τριμερής υπουργική συνάντηση στο Ισραήλ η οποία θα προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός φθινοπώρου στη Λευκωσία.

Israel opposition chief Yair Lapid handed mandate to form government

Ο Γιαΐρ Λαπίντ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του σημείωσε πως αυτό είναι το 7ο ταξίδι του στο Ισραήλ αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών τον Μάρτη του 2018. Ευχαρίστησε και δημόσια τον Ισραηλινό ομόλογό του, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, για την άμεση, θετική αντίδραση του Ισραήλ στο πρόσφατο αίτημά του για βοήθεια κατά τη διάρκεια των  πυρκαγιών στην Κύπρο στις αρχές Ιουλίου. Αυτό, είπε, ήταν ακόμη μια ξεκάθαρη ένδειξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών.

Πρόσθεσε ότι στην ατζέντα με τον Ισραηλινό ομόλογό του είναι η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και των προσπαθειών για να μετατρέψουν την περιοχή σ’ έναν χώρο ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Είπε ότι η Κύπρος είναι ισχυρός υποστηρικτής της ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ και ανέφερε ότι προσμένει στη σύγκληση το συντομότερο δυνατόν του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ EAST-MED 

Η πολιτική του Ισραήλ σ’ ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο στα ενεργειακά δεν αλλάζει. Αυτό τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας του Ισραήλ στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν χθες στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Τα θέματα φυσικού αερίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντηση που είχε ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης με την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ.

Είναι ο αγωγός East Med ένα ακριβό φαραωνικό έργο; Όχι… Το διάτρητο επιχείρημα της ελίτ | Hellasjournal.com

Ο προτεινόμενος East-Med

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, η στενή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι σημαντική και για τις δύο χώρες  σε διμερές επίπεδο και αποτελεί και κλειδί για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από ισραηλινής πλευράς τονίστηκε πως η πολιτική της Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά δεν έχει διαφοροποιηθεί. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η επιμονή του Ισραήλ στην προώθηση του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου – East Med – και την αναζήτηση χωρών από τα Βαλκάνια για συμμετοχή στο έργο.

Πολλές οι συναντήσεις 

Το ταξίδι Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ μόνο επίσκεψη εργασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα συναντήσεων και όχι μόνο συνομιλίες με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από το νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Επίσης είχε συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, και Οικονομικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν. Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Λίμπερμαν συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Πηγή: philenews &voicenews.gr

Toυ ειδικού συνεργάτη

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas