Κ.Σκρέκας: «Είμαστε μέσα στις 35 πλουσιότερες χώρες του κόσμου αλλά με χαμηλούς μισθούς και πανάκριβα προϊόντα»!


Επιβεβαίωσε ότι η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι από 30% ως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά!

 (Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 10:59): Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών του κόσμου» αλλά «έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη», όπως και τα… ακριβότερα προϊόντα.

Βέβαια καλό θα ήταν να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος σε αυτό που είπε. Εννοεί από άποψη μισθών, πολύ αμφιβάλουμε.

Εννοεί μήπως από άποψη υψηλών τιμών; Εκεί το συζητάμε, καθώς υπάρχει πλειάδα προϊόντων στην Ελλάδα που είναι ακριβότερα από ότι στη Γερμανία και όλοι ξέρουν πόσο μεγάλοι είναι οι μισθοί εκεί και πόσο εδώ.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι από 30% ως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά!

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Το 2019 η Ελλάδα ήταν προτελευταία στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το 2023 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ευρωζώνη σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2019 η Ελλάδα ήταν παράδειγμα κακής οικονομικής πολιτικής και το 2023, σύμφωνα με το περιοδικό Economist, ήταν η χώρα της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Φυσικά, και πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα και φυσικά θα πρέπει για πολλά χρόνια ακόμη να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης ζωής για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα προβλήματα για την ελληνική οικογένεια παραμένουν μεγάλα και οι μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι από το μέσο μισθό στην Ευρώπη. Για αυτό και η κυβέρνησή μας πρόκειται και το επόμενο διάστημα να συνεχίσει την οικονομική πολιτική, ώστε να διασφαλίσουμε ισχυρή ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερο εισόδημα στην ελληνική οικογένεια».

Η προσπάθεια κατά της ακρίβειας συνεχίζεται μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι έλεγχοι όσο και τα μέτρα τόνωσης ανταγωνισμού εντείνονται, ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να μην φαίνεται στην τσέπη ακόμα αλλά η δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σταδιακά αποτελέσματα».

«Η σταθεροποίηση τιμών μειωμένων κατά 5% έχει κλειδώσει σε 1300 προϊόντα και θα ισχύει για 6 μήνες», είπε ο κ. Σκρέκας.

Η ανασκόπηση τιμών σε σχέση με άλλες χώρες, ενδεικτικά έδειξε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 25% στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο διετίας στη Βουλγαρία είναι στο 35%, στη Ρουμανία στο 29% και στην Ισπανία στο 27% , πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ενδεικτικά, όπως είπε, τρεις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα.

 

«Πολυπαραγοντικές οι αιτίες που οδηγούν στην ακρίβεια» 

Η αύξηση του κόστους χρήματος, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων, είναι ένας παράγοντας.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους γιατί οι μισθοί αυξάνονται και στην Ελλάδα και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό συντελεί στο να έχουμε ακρίβεια.

Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τους πολέμους ήταν από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας. Επίσης, τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και οι τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, στα εσπεριδοειδή, στα πορτοκάλια, έχουν εκτινάξει τις τιμές βασικών προϊόντων για τη διατροφή, ιδίως για τη μεσογειακή διατροφή, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τις τιμές των προϊόντων να σταθεροποιούνται και αν είναι δυνατόν να αρχίσουν και να μειώνονται κιόλας», πρόσθεσε.

 

Τρία νέα αναπτυξιακά προγράμματα το 2024 

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε τρία προγράμματα που όπως, είπε ισχυροποιούν τη βιομηχανική και τη μεταποιητική βάση της χώρας με στόχο την «επαναβιομηχανοποίηση» στην Ελλάδα.

 «Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στο βασικό πυλώνα ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός και να αναπτύξει και άλλους κλάδους, έτσι ώστε να έχουμε μια πολυδιάστατη αναπτυξιακή πολιτική. Η βιομηχανία, η μεταποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και οι κλάδοι που έχουν να κάνουν με τις κρίσιμες πρώτες ύλες αλλά και την έρευνα και την τεχνολογία, είναι τομείς που το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα υποστηριχθούν με νέα αναπτυξιακά εργαλεία», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 Πηγή:pronews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas