Τι περιλαμβάνει η Eat – Lancet Diet – Για ποιο λόγο θεωρείται η δίαιτα του μέλλοντος!

Τι επιδιώκει η συγκεκριμένη δίαιτα

Η Eat – Lancet Diet, είναι η δίαιτα του μέλλοντος και σύμφωνα με τους ειδικούς σκοπεύει να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ της ατομικής βέλτιστης διατροφής και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του πλανήτη και των οικοσυστημάτων του.

Ο EAT, ο επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι αφιερωμένος στον μετασχηματισμό του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, σε συνεργασία με το Stockholm Resilience Center, το Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τον γεωργικό οργανισμό OneCGIAR και το μεγάλου κύρους επιστημονικό περιοδικό The Lancet, συγκρότησαν την επιτροπή EAT- Lancet για υγιεινές δίαιτες από βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

 


Η επιτροπή EAT – Lancet και η δίαιτα του μέλλοντος

Η έννοια μιας «πλανητικής διατροφής υγείας» έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προκλήσεων της ανθρώπινης υγείας και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι συστάσεις της επιτροπής προκάλεσαν σημαντικό ενδιαφέρον και συζήτηση παγκοσμίως, καθώς προτάθηκε μια ριζική αλλαγή στα διατροφικά πρότυπα για να διασφαλιστεί τόσο η ευημερία των ατόμων όσο και του πλανήτη.

Η Επιτροπή EAT-Lancet σχεδίασε τη δίαιτα ώστε να είναι διατροφικά επαρκής με βάση τις συνιστώμενες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών που καθορίζονται από διάφορους οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ.

 

Οι αρχές της δίαιτας περιλαμβάνουν:

Φυτική βάση. Η δίαιτα δίνει έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτές οι τροφές αποτελούν τη βάση της δίαιτας και θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων, διαιτητικών ινών και φυτοχημικών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη γενική υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης. Η δίαιτα EAT-Lancet συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (όπως βοδινό και χοιρινό) και πρόσθετης ζάχαρης. Αυτό οφείλεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος και στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και ζάχαρης.

Μέτριες ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης. Η δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά, θαλασσινά και πουλερικά. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Διατροφική επάρκεια. Η δίαιτα EAT-Lancet στοχεύει να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία. Η συνιστώμενη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα) λαμβάνεται υπόψη για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η EAT-Lancet προσπαθεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Η δίαιτα εστιάζει επίσης στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην κατανάλωση νερού, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στην υποβάθμιση της γης.

 

Ένα τυπικό πιάτο EAT – Lancet

Μπορείτε να δείτε την ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ αυτού του πιάτου και της τροφικής πυραμίδας που έχετε συνηθίσει να βλέπετε. Υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τις φυτικές πρωτεΐνες και πολύ λιγότερη έμφαση στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Βασισμένη σε εκτεταμένη παγκόσμια έρευνα, τόσο στην ανθρώπινη διατροφή όσο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αυτή είναι η δίαιτα που πιστεύεται ότι εξισορροπεί την υγεία, την ασφάλεια και τη μακροζωία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη μας.

 

Στόχοι της δίαιτας EAT – Lancet

Η πλανητική δίαιτα επιδιώκει να βελτιώσει τα αποτελέσματα της δημόσιας υγείας μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με κακές διατροφικές συνήθειες, όπως:

Ευσαρκία

Διαβήτης

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Φλεγμονώδεις ασθένειες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση τέτοιων διατροφικών αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει να τροφοδοτηθεί ο προβλεπόμενος παγκόσμιος πληθυσμός σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων έως το 2050, σεβόμενοι παράλληλα τις πλανητικές ανάγκες για τη διατήρηση ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού.


 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:pronews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas