Πώς να απολαύσετε με ασφάλεια το beach volley: Οι συστάσεις ενός ειδικού!

Τα οφέλη που παρέχει στην υγεία το βόλεϊ στην παραλία. Πώς να προστατευθείτε από ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Το beach volley είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά αθλήματα στην άμμο και αποκτά ολοένα περισσότερους θαυμαστές. Μολονότι παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, ενέχει και κίνδυνο τραυματισμού, ιδίως όταν δεν τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες ασφαλείας.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός-χειρουργός, αθλητίατρος Αναστάσιος Δεληγεώργης, αναπληρωτής διευθυντής της Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, το beach volley γυμνάζει όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

«Τρέξιμο, άλματα, χρήση πολλαπλών μυϊκών ομάδων και συνεχής κίνηση βελτιώνουν την οξυγόνωση όλων των οργάνων του σώματος, κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων», αναφέρει. Επιπλέον βελτιώνει:

 

Την αντοχή

Την μυϊκή ισχύ

Την ισορροπία

Τον συντονισμό των κινήσεων

Τα οφέλη αυτά επιτυγχάνονται χάρη στην κίνηση στην άμμο, η οποία είναι κατά 30% πιο δύσκολη από ό,τι σε ένα εσωτερικό γήπεδο. «Λόγω της κινητικότητας της άμμου που υποχωρεί κάτω από τα πόδια, απαιτείται μεγαλύτερη μυϊκή ισχύς και πολύ καλός συντονισμός του σώματος και των κινήσεων», τονίζει ο ειδικός.

Το beach volley διεγείρει επίσης τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα οι ασκούμενοι να καίνε περισσότερο λίπος. Ταυτοχρόνως, η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα. Βελτιώνει επίσης την ψυχική διάθεση και μειώνει το άγχος, καθώς αυξάνεται η έκκριση ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες είναι γνωστές ως «οι ορμόνες της ευτυχίας».

Το βόλεϊ στην παραλία ευνοεί επίσης την κοινωνικότητα, αφού όλοι μπορούν να συμμετάσχουν. Επιπλέον, ο κίνδυνος τραυματισμού των αρθρώσεων και της μέσης στη διάρκειά του είναι μικρότερος απ’ ό,τι σε σκληρό έδαφος, καθώς απορροφούνται καλύτερα οι κραδασμοί από την άμμο.

«Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης που ενοχοποιούνται για τραύματα στα ομαδικά αθλήματα όπως είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και του μηνίσκου, γίνονται εδώ πιο ήπια λόγω της άμμου. Παράλληλα, προλαμβάνονται τραυματισμοί λόγω ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ιδιοδεκτικότητας – ισορροπίας», προσθέτει ο κ. Δεληγεώργης.

 

Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Εν τούτοις, η ενασχόληση με το beach volley συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους, καθώς υπάρχει κίνδυνος οξέος τραυματισμού, καθώς και τραυματισμού από υπέρχρηση. Ειδικότερα:

 

Οι οξείς τραυματισμοί κατά το beach volley μπορεί να είναι πτώσεις, συγκρούσεις με άλλους παίκτες και τραυματισμοί από την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.
Ενδεικτικά αναφέρονται:

 

Διαστρέμματα ποδοκνημικής

Κακώσεις στο γόνατο (ρήξη μηνίσκου-συνδέσμων-πρόσθιου χιαστού)

Κακώσεις των δακτύλων

Ρήξεις τενόντων

Μυϊκές θλάσεις

Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση μπορεί να οφείλονται είτε στην υπερβολική προπόνηση, που δεν επιτρέπει στον οργανισμό και στο σώμα να προσαρμοστούν, είτε σε λάθος τεχνική. Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο beach volley αφορούν:

 

Το γόνατο (τενοντίτιδες επιγονατιδικού), το γνωστό ως γόνατο του άλτη  (jumper’s knee)

Την μέση

Τον ώμο (τενοντίτιδες, σύνδρομα πρόσκρουσης)

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Για να προστατευθείτε, να αυξάνετε προοδευτικά τον όγκο της άθλησης, ούτως ώστε να προλαβαίνει το σώμα σας να προσαρμοστεί. Η άσκηση πρέπει να είναι προοδευτική, για να προετοιμάσει το σώμα ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλήματος. Να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας, τεχνικής. Να μην ξεχνάτε να προθερμαίνεστε καλά.

 

Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η άμεση αντιμετώπιση είναι:

 

Η επίδεση

Η τοποθέτηση του πονεμένου άκρου σε ανάρροπη θέση

Η ανάπαυση

Η παγοθεραπεία στο επώδυνο σημείο

«Αν τα συμπτώματα επιμένουν και αναλόγως με τη βαρύτητά τους, πρέπει να απευθυνθείτε  σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Υπάρχουν τραυματισμοί που θα ανταποκριθούν καλά με λίγη ξεκούραση, φυσικοθεραπείες ή και βιολογικές θεραπείες. Σε βαρύτερες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας σε συνδυασμό πάντα με φυσικοθεραπείες. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται η αιτία και να αντιμετωπίζεται καταλλήλως για να μην υποτροπιάσει», τονίζει ο κ. Δεληγιώργης.

 

Πρόσθετες συμβουλές

Προστατευτείτε από τον ήλιο. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό, το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου

Αν είναι δυνατό, αποφύγετε να παίζετε τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος. Προτιμήστε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες

Να πίνετε νερό πριν, στη διάρκεια και μετά το παιχνίδι

Μην αρχίζετε να παίζετε beach volley, χωρίς να προθερμανθείτε

Σε χώρους που δεν είναι ειδικά προορισμένοι για το άθλημα και πριν αρχίσετε τον αγώνα, ελέγξτε και απομακρύνετε από το έδαφος πέτρες ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Να σέβεστε τους υπόλοιπους λουόμενους

Φωτογραφία: iStock

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas