ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.



Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Από τη Δευτέρα νέα μέτρα αν δεν υπάρχει αυτοσυγκράτηση το Σαββατοκύριακο
Πενήντα χθες νέες περιπτώσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
• «Ασφυξία» στα Τίρανα

• Σε συναγερμό τέθηκε ξανά από χθες η Ελλάδα μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς εκτός των «εισαγόμενων» διαπιστώνεται και ευρεία διασπορά εντός της χώρας. Χθες ανακοινώθηκαν 50 εκ των οποίων τα 27 είναι εισαγόμενα και τα 23 εντοπίστηκαν σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προχώρησε χθες σε έκτακτη ενημέρωση, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί η χαλάρωση των μέτρων και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, από τη Δευτέρα θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στο διάστημα αυτό, με έμφαση στα καταστήματα εστίασης και στα κέντρα διασκέδασης.

Έξαρση στα Βαλκάνια
Τις τελευταίες ημέρες ο προβληματισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς διαπιστώνεται έξαρση της νόσου σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια: Η Ρουμανία ανακοίνωσε χθες 614 κρούσματα (και 17 θανάτους), η Σερβία 266 (και 11 θανάτους), τα Σκόπια 166 (και 3 θανάτους) και η γειτονική Αλβανία 82 νέα κρούσματα!

Εκτός ελέγχου στην Αλβανία
Η περίπτωση που προβληματίζει περισσότερο την Ήπειρο, είναι ασφαλώς αυτή της Αλβανίας, στην οποία η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται καθώς έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους.
Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός -όπως καταγγέλλεται- ότι η διάδοση του κορωνοϊού κατά βάση το τελευταίο διάστημα προέρχεται από νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας.
Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τμήματα του νοσοκομείου Ελμπασάν, καθώς βρέθηκαν θετικοί στον ιό γιατροί του, ενώ από κορωνοϊό προσβλήθηκε και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, γεγονός που έθεσε σε «καραντίνα» το Τμήμα Οικονομικών.
Η εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη χώρα, με τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να απευθύνει έκκληση για λήψη μέτρων και την Κυβέρνηση Ράμα να δείχνει αδύναμη και αμήχανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ανησυχία στα σύνορα
Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία και στην Ελληνική πλευρά καθώς θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η «εισαγωγή» κρουσμάτων και από την Αλβανία, που ίσως ήδη να έχει αρχίσει, που όμως είναι αδύνατο να εντοπιστούν καθώς δεν έχουν αρχίσει οι προληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα.
Ίσως από τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Τζουμέρκα να προκύψει τελικά θετική εξέλιξη, ως προς τη λήψη μέτρων στις συνοριακές διαβάσεις με την Αλβανία.
Βέβαια υπάρχει και το σενάριο, όπως το ανέφεραν αρκετοί λοιμοξιωλόγοι τις τελευταίες ημέρες, να αποφασιστεί το πλήρες κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, μέτρο βέβαια που αποτελεί την εσχάτη λύση και ειδικά για την περιοχή μας, στην οποία πρώτα πρέπει να αρχίσουν οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε: «Δεν χτυπάμε την καμπάνα, χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Έχουν γίνει 31.169 τεστ σε 6 ημέρες και είχαμε μόνον 100 κρούσματα σε ταξιδιώτες, που ήταν αναμενόμενα.
Τα περισσότερα ήταν στα χερσαία σύνορα. Ο τουρισμός είναι απαραίτητος και τα κρούσματα, με 0, 3%, είναι λίγα, είναι χαμηλό το ποσοστό. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, είναι από το εσωτερικό, είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, ας μην του κάνουμε τη χάρη του κορονοϊού, ιδίως τώρα που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή».

Έλεγχοι και πρόστιμα
Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα, και θα πάψουμε να θρέφουμε τον κορονοϊό, έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και σε όσους αγαπάμε. Ευθύνη έχουν και οι επαγγελματίες σε ξενοδοχεία, μεταφορές, εστιατόρια, να παραμείνουν σύμμαχοι και πρεσβευτές σε αυτό τον αγώνα. Η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατέψει τους πολλούς από τους λίγους ανεύθυνους. Τα πρόστιμα για παραβάσεις θα είναι αυστηρά.
Μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων. Το κόστος δεν είναι μικρό, αλλά θα είναι πολλαπλάσιο αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να χάσουμε τους δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο που περιμέναμε για να πάρουν ανάσα οι τουριστικές περιοχές, θα είναι εγκληματικό να θέσουμε σε κίνδυνο αγαπημένους μας ανθρώπους. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε».
Ο κ. Πέτσας τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τοπικά lockdown και να "κλείσουμε" για κάποιες χώρες, παρότι επέμεινε ότι τα "εισαγόμενα" κρούσματα είναι ασήμαντα μπροστά στην εγχώρια χαλάρωση.

Τα νέα κρούσματα
Από τα πενήντα χθεσινά κρούσματα, 24 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία είναι εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Η αρχική μου σελίδα στο  ανανεωμένο, γρήγορο , Λογοτεχνικό περιβόλι!

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas