Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον μοναδικό & ανεπανάληπτο Γιάννη Μαρκόπουλο!!!!



Αποχαιρετούμε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της έντεχνης ελληνικής μουσικής

Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που χθες άφησε την τελευταία πνοή του μετά από μακρά ασθένεια.

 

Κατερίνα Σακελλαροπουλου: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπηρέτησε την τέχνη του με ανεξάντλητη ζωτικότητα

Με ανάρτηση στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αναζήτησε την έμπνευση στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και μετουσίωσε το ήθος της σ’ ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον, πολυδιάστατο, εντελώς προσωπικό ιδίωμα».

 


Ειδικότερα, στην ανάρτησή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Αποχαιρετώ με συγκίνηση έναν συνθέτη που αναζήτησε την έμπνευση στον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης και μετουσίωσε το ήθος της σ’ ένα σύγχρονο, ενδιαφέρον, πολυδιάστατο, εντελώς προσωπικό ιδίωμα. Μελοποίησε μεγάλους Έλληνες ποιητές δίνοντας έμφαση στο πνευματικό περιεχόμενο των τραγουδιών του.

Πρότεινε την “ επιστροφή στις ρίζες” όχι ως στείρα αντιγραφή ρυθμών, μοτίβων και ηχοχρωμάτων, αλλά ως ζωντανό και γόνιμο διάλογο με το παρελθόν. Από το “Χρονικό” και την “ Ιθαγένεια”, άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μεσούσης της δικτατορίας συνεγείροντας το δημοκρατικό αίσθημα με τα μηνύματά τους, ως τα συμφωνικά του έργα ή τις συνθέσεις του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπηρέτησε την τέχνη του με ανεξάντλητη ζωτικότητα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και συνεργάτιδά του Βασιλική Λαβίνα και στην κόρη τους Ελένη».

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά

 

“Αποχαιρετούμε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της έντεχνης ελληνικής μουσικής, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, συνθέτη της μουσικής του ελληνισμού, αγαπημένο συνθέτη των Ελλήνων”, επισημαίνει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

“Ανήγαγε παραδοσιακά μουσικά ακούσματα σε διεθνή μουσική γλώσσα, αφήνοντας έτσι μια παρακαταθήκη για την αιωνιότητα.

Τα θερμά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης στους οικείους του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μαρκόπουλος έδωσε μουσική στα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα μιας ολόκληρης εποχής

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, απέστειλαν το τμήμα Πολιτισμού και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Έφυγε άλλος ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, από εκείνες τις μορφές που οι λέξεις είναι πολύ λίγες για να εκφράσουν το μέγεθος του έργου του και του αποτυπώματος που αφήνει στον σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με σπουδές πάνω στη μουσική θεωρία και το βιολί, ήταν βαθύς γνώστης τόσο της κλασσικής όσο και της παραδοσιακής μουσικής της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κρήτης και ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου» τονίζει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτοντας ότι «το πολυσύνθετο έργο του στη δισκογραφία, το θέατρο και τη μουσική εμπνέονταν και από τις δύο αυτές παραδόσεις, προσδίδοντας του οικουμενική διάσταση».

«Η πρόταση του για Επιστροφή στις ρίζες πυροδότησε ένα κίνημα Τέχνης που σφράγισε όλη την δεκαετία του 70. Εκτός από μεγάλος συνθέτης υπήρξε και βαθύς δημοκράτης. Τα τραγούδια του από το “Ήλιος ο Πρώτος”, το “Χρονικό”, το “Μεγάλο μας τσίρκο”, αλλά και το σατιρικό “Ταρζάν” στα μαύρα χρόνια της Χούντας έθεταν το αίτημα της Δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε γιατί έδωσε μουσική στα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα μιας ολόκληρης εποχής» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση..

Η Σία Αναγνωστοπούλου από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι «αν σήμερα κλείνει ο κύκλος αγαπημένε Γιάννη Μαρκόπουλε, το έργο σου θα είναι ταυτισμένο πάντα με κάποιους από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής μας».

«”Χρονικό”, “Ιθαγένεια”, “Θητεία”, “Μετανάστες”, “…μιλώ για τα παιδιά μου και ιδρώνω” και ενορχηστρώσεις που έμοιαζε να σκαλίζουν την ιστορία, το παρελθόν. Μουσικές που χάιδεψαν τις “Μικρές Αφροδίτες” του Κούνδουρου. Δίσκοι τακτοποιημένοι σ’ ένα συρτάρι του πατρικού μας σπιτιού που όταν φύγαμε πήραμε μαζί μας τα τραγούδια τους, τα μοιραστήκαμε, τα σιγοτραγουδήσαμε στα γυρίσματα της ζωής μας».

«Μια απλότητα και ένας μινιμαλισμός, σ’ ένα έργο λόγιο και λαϊκό ταυτόχρονα, που οι στιγμές του θα κουβαλούν πάντα την ζεστασιά που βγάζουν το σαντούρι και η λύρα, όργανα υπενθύμιση των ήχων σου και των χρωμάτων της μουσικής σου. Μια πορεία ενηλικίωσης η ανθεκτικότητα των τραγουδιών σου.

» Αντίο Γιάννη Μαρκόπουλε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας και μια υπόσχεση μνήμης και αθανασίας για τις συνθέσεις σου. Η σκέψη μας στους ανθρώπους που σε αγάπησαν», σημειώνει η Σία Αναγνωστοπούλου.

 

Κουτσούμπας: Η τέχνη του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο χτες, το σήμερα και το μέλλον

“Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας άνθρωπος ευαίσθητος στα μηνύματα του καιρού μας, βαθύς γνώστης της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, αλλά και της ποίησης, της μοντέρνας και της παλιότερης, όπως η σολωμική”, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.

“Όλα αυτά τα στοιχεία συμμάχησαν με το ταλέντο του για να μας δώσει αυτό το εντελώς ξεχωριστό έργο, που όταν το ακούς το αναγνωρίζεις αμέσως. Είχε μια μοναδική τέχνη να αναγεννά, να αναμορφώνει, να ανακατατάσσει τα γνώριμα ηχοχρώματα της μουσικής μας παράδοσης έτσι που να μιλούν για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Η τέχνη του είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο χτες, το σήμερα και το μέλλον μιας δίκαιης και ελεύθερης ζωής. Μέσα απ’ αυτό το διαχρονικό έργο του θα συνεχίζει να ζει, να εμπνέει και να εκφράζει τις ανάγκες κάθε νέας γενιάς που θα έρχεται”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τον συνθέτη

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

Όπως αναφέρει, “ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες που έγινε διεθνώς γνωστός γράφοντας μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και το χορό. Υπήρξε πρωτοπόρος, ανοίγοντας μουσικούς δρόμους με τις συνθέσεις του. Με όραμα την “επιστροφή στις ρίζες” ως βασικό σχεδιασμό του μέλλοντος, ένωσε την παράδοση με τον κλασικό και σύγχρονο ήχο. Σφράγισε με το έργο και τη στάση του το μουσικό τοπίο της χώρας μας, ενώ έγραψε τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδιούνται από όλες τις γενιές».

Γιάννης Μαρκόπουλος: Το «Ζαβαρακατρανέμια» που όλοι τραγουδούν αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει;;;

https://logotexnikoperiboli-archives.blogspot.com/2023/06/blog-post_74.html

Έφυγε από τη ζωή, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος!

https://logotexnikoperiboli-archives.blogspot.com/2023/06/blog-post_72.html

H συγκινητική ανακοίνωση της οικογένειάς του ΓIANNH MAΡKOΠOYΛOY: «Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε»!!!

https://logotexnikoperiboli-archives.blogspot.com/2023/06/h-iannh-makooyoy.html

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

                                            

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas