Ναύαρχος Μαρτζούκος: Η Τουρκία προσπαθεί να κυκλώσει την Ελλάδα στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Ζougla.gr web tv 2023

«Η Τουρκία έχει δείξει από την ιστορία πως δεν κάνει κάτι απονενοημένο εάν δεν είναι σχεδόν σίγουρη πριν το κάνει. Αυτό έχει δείξει το παρελθόν. Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας όμως αυτή την περίοδο είναι προσωπικά ο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να είναι στριμωγμένος στο εσωτερικό, λόγω των εκλογών. Οπότε ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να δούμε και πράξεις της Τουρκίας μη ορθολογικές», λέει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο Βασίλης Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α., αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

«Η Τουρκία έχει δείξει πως εκμεταλλεύεται συγκυρίες και τρωτότητες των αντιπάλων της»

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα και πώς μπορεί να επηρεάσουν τα γεγονότα λέει: «Μην ξεχνάμε όμως, ότι στο παρελθόν η Τουρκία έχει δείξει πως εκμεταλλεύεται συγκυρίες και τρωτότητες των αντιπάλων της, όπως για παράδειγμα στα Ίμια όπου βρήκε μια ανώμαλη πολιτική κατάσταση τότε στην Ελλάδα, μια περίοδο αβεβαιότητος, την οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Επειδή λοιπόν τώρα οι επερχόμενες εκλογές είναι μια περίοδος αβεβαιότητας αφού θα προκύψουν και δεύτερες εκλογές, εκεί μπορούμε να δούμε μια Τουρκία να προκαλεί. Η Δύση όμως δεν θέλει επιδείνωση της κατάστασης στο ήδη ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά όσο διαρκεί και συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Σχετικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού στο οικονομικό forum του Νταβός όπου ανέφερε πως «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» σχολιάζει:

«Θεωρώ ότι η δήλωση αυτή δείχνει τις ελληνικές προθέσεις οι οποίες είναι ξεκάθαρα μη κλιμακούμενες σε αντίθεση φυσικά με αυτά που λέει η Τουρκία πως εμείς προκαλούμε. Άρα ήταν μια απάντηση σε αυτήν την επιχειρηματολογία της Τουρκίας και η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τα δολώματα τα οποία μας στρώνει η απέναντι πλευρά».

Ερωτηθείς για τα νέα οπλικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας και τους εξοπλισμούς της τονίζει χαρακτηριστικά:

«Τα πλοία ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν διότι έχουμε κι εμείς αντίστοιχες δυνατότητες. Δεν υποτιμώ το γεγονός αλλά και δεν το υπερεκτιμώ. Το Anadolu όμως είναι μια σημαντική εξέλιξη, ένα ελικοπτεροφόρο το οποίο ξεκίνησε για να επιχειρεί με τα F- 35 και κατέληξε να έχει μόνο μη επανδρωμένα. Δεν παύει βέβαια να αποτελεί μια νέα παράμετρο στην επιχειρησιακή σχεδίαση. Είμαι βέβαιος πως η Τουρκία δεν θα το χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο γιατί θα είναι ένας ευάλωτος στόχος αλλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε άλλες περιοχές προκειμένου να κάνει πιο σύνθετα τα σχέδια της Ελλάδας ή και της Κύπρου».

«Προσοχή στην διασπορά των Ενόπλων Δυνάμεων»

«Μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας σε μια περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα είναι και η διασπορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τουρκία προσπαθεί να κυκλώσει την Ελλάδα και πολιτικά και στρατιωτικά και διπλωματικά. Το επιχειρεί αυτό εκμεταλλευόμενη τις μουσουλμανικές μειονότητες ή και κράτη μουσουλμανικά στα Βαλκάνια. Το ίδιο κάνει και στη Λιβύη με αποτέλεσμα στη χώρα αυτή να έχει και αεροπορική και ναυτική βάση και έχει επίσης και  δυνατότητες ελλιμενισμού ή μεταφοράς αεροσκαφών και στην Αλβανία. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος δράσης της επεκτείνεται και  δυτικότερα του Αιγαίου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει», λέει σε άλlο σημείο της συζήτησης.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής

«Σε μια στρατιωτική εμπλοκή  με την Τουρκία, σε ένα θερμό επεισόδιο ο στόλος μας θα παίξει ρόλο αλλά το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από το πόσο προετοιμασμένο είναι το πολεμικό ναυτικό. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», υποστηρίζει ο αντιναύαρχος.

«Σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα αποτρέψουν τις τουρκικές διότι το κίνητρο το δικό μας είναι ισχυρότερο. Όταν λοιπόν  προασπίζεσαι το σπίτι σου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και αυτή είναι η διαφορά. Το κίνητρο είναι αυτό το οποίο μας δίνει μεγάλο προβάδισμα».

«Θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο στόλος μας»

«Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο προσωπικό μας, για τη θέλησή του και το φρόνημά του και είναι ο τομέας στον οποίο επενδύω 100%. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Τα εξοπλιστικά μας προγράμματα θα πρέπει να προχωρήσουν. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο στόλος. Το κράτος πρέπει να συνδράμει το έμψυχο στρατιωτικό δυναμικό το οποίο απέδειξε το 2020 το τι μπορεί να κάνει. Να βγαίνει στο Αιγαίο, να δουλεύουν όλα και να υπάρχει άμεση αντίδραση. Στον τομέα υποβρυχίων υπερέχουμε. Τα 214 είναι γνωστά για τις ικανότητές τους και δεν τα έχουν οι Τούρκοι. Αλλά σε λίγα χρόνια θα τα αποκτήσουν και αυτοί», συνεχίζει.

«Όλα ξεκινούν από την αποτροπή»

«Όλα ξεκινούν από την αποτροπή η οποία μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπία ισχύος  και ειρηνικές περιόδους. Η αποτροπή όμως προϋποθέτει πως ο αντίπαλος πρέπει να πειστεί πως μπορούμε να αντιδράσουμε στην δική του πρόθεση και πράξη, να το κάνουμε αποτελεσματικά και σε βάθος. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αλλά πρέπει συνεχώς να αναβαθμιζόμαστε. Χρειαζόμαστε επίσης να κάνουμε παραγωγή. Θα μπορούσε για παράδειγμα η Τουρκία να προβεί σε μια επίθεση κορεσμού με βαλλιστικούς πυραύλους κι αυτό η αεράμυνά μας θα πρέπει να το λάβει υπόψη. Πρέπει να έχουμε αντίστοιχες δυνατότητες. Η Τουρκία μόνο τότε θα φοβηθεί. Όταν ξέρει ότι μπορούμε να την προσβάλουμε και σε βάθος», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος της δεκαετίας το ναυτικό θα είναι διαφορετικό»

Ερωτηθείς για την ανανέωση του στόλου και για αυτά που προγραμματίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λέει: «Στο τέλος της δεκαετίας το ναυτικό θα είναι διαφορετικό σύμφωνα με όλα αυτά τα οποία προγραμματίζονται να γίνουν με τα εξοπλιστικά. Θα έχουμε έναν σημαντικό αριθμό καινούριων πλοίων  με σύγχρονη τεχνολογία που θα μπορούν σε συνεργασία με τα σύγχρονα αεροσκάφη που έχουμε να κάνουν τη διαφορά και να μπορούμε πραγματικά να προασπίσουμε Αιγαίο, Ιόνιο, Κύπρο, όλη την επικράτειά μας και κυρίως να ενασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εκκρεμεί η κήρυξη ΑΟΖ. Εκκρεμεί η επέκταση των χωρικών υδάτων. Φυσικά και η άλλη πλευρά έχει το δικό της πρόγραμμα. Ήδη σχεδιάζει το επόμενο υποβρύχιο τουρκικής κατασκευής πλέον και άλλα πολλά. Ο ανταγωνισμός ισχύος είναι μια συνεχής δοκιμασία».

«Με ανησυχεί κάποιο ατύχημα που θα το προκαλέσει θερμόαιμος»

«Ένα ατύχημα από κάποιον θερμόαιμο μας ανησυχεί αυτή την περίοδο διότι αυτοί που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή είναι 20ρηδες και 30ρηδες. Υπάρχει μεγαλύτερος ενθουσιασμός και βούληση εμπλοκής. Αλλά θέλω να πιστεύω πως στην εκπαίδευσή τους,  τους έχει εμπεδωθεί πως ο αξιωματικός δεν δρα αυτοβούλως», λέει.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρητορική της «γαλάζιας πατρίδας» ;

Όπως απαντά ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, «η γαλάζια πατρίδα όπως έχει διατυπωθεί με τον χάρτη του Ερντογάν βλάπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Όσο εμμένουν λοιπόν στις γκρίζες ζώνες και στην αμφισβήτηση των νησιών, τόσο περισσότερο είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας  θα είναι σχέσεις μηδενικού αθροίσματος. Δεν υπάρχει πιθανότητα για λύση win-win. Εάν δεν αλλάξει κάτι από την πλευρά της η Τουρκία και εξακολουθεί να εμμένει τότε δεν υπάρχει περιθώριο συνεννοήσεως.  Εδώ λοιπόν θέλει μεγάλη προσοχή το κομμάτι της διπλωματίας».

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης:

«Θα πρέπει να περιμένουμε μια αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας η οποία κατά την άποψή μου δεν θα είναι casus belli πολεμική, απλά θα έρθει και θα τοποθετήσει πολεμικά της πλοία μεταξύ των 6 και των 12 μιλίων και θα μας πει ελάτε να τα βγάλετε. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Εάν είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι πολιτικά και στρατιωτικά τότε να το κάνουμε αμέσως. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι καλύτερα να μην τα κηρύξουμε. Μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας τα έχει πάει καλά. Οι κινήσεις με τα εξοπλιστικά είναι σωστές. Χρειάζεται όμως να γίνουν ακόμα περισσότερα. Να κάνουμε μεταξύ άλλων το Αιγαίο πάνοπλο και να εκπέμψουμε πολιτικό μήνυμα για το ποιος το ελέγχει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές».

 Πηγή: zougla.gr

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas