Τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό στην περίοδό σου;;;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια σχέση αγάπης και μίσους με την περίοδό τους. Δεν είναι κάτι που περιμένεις με ανυπομονησία, αλλά αν δεν έρθει στην ώρα της, τρελαίνεσαι. Αυτό συμβαίνει γιατί η περίοδός σου είναι ο τρόπος του σώματός σου να δείξει αν το σύστημα δουλεύει σωστά και αν λειτουργεί η μέθοδος αντισύλληψης που ακολουθείς. Και παρόλο που ο κύκλος μπορεί να διαφέρει –όχι μόνο από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και από μήνα σε μήνα–, είναι ουσιαστικό να γνωρίζεις τι είναι φυσιολογικό για σένα, έτσι ώστε να μπορείς να καταλάβεις τι δεν είναι. Πρέπει να παρακολουθήσεις τον εαυτό σου και να προσέξεις οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές, αφού μπορεί να είναι δείγμα κάποιου προβλήματος υγείας. Να ο τρόπος για να τα ξεκαθαρίσεις όλα: 

Κράμπες

Τι είναι φυσιολογικό: Να νιώθεις έναν αμβλύ πόνο ή σφίξιμο στο κάτω μέρος την κοιλιάς πριν και κατά τη διάρκεια της πρώτης ή δεύτερης μέρας. Oι κράμπες προκαλούνται από την ορμόνη προσταγλανδίνη, που προκαλεί συσπάσεις για να αποβληθεί το ενδομήτριο (ο εσωτερικός ιστός της μήτρας που «χτίζεται» κατά τη διάρκεια του κύκλου). Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσουν τα αντισυλληπτικά χάπια. Το ενδομήτριο των γυναικών που τα χρησιμοποιούν είναι λεπτότερο, έτσι υπάρχει λιγότερος ιστός που πρέπει να αποβληθεί, επομένως και λιγότερες κράμπες.

Για να μαλακώσεις τον πόνο, πάρε ένα παυσίπονο (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες) – για καλύτερο αποτέλεσμα πάρ’ το 24 με 48 ώρες πριν αρχίσουν οι κράμπες. Διαφορετικά, πάρε τα χάπια αμέσως μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μπορείς επίσης να ανακουφιστείς κάνοντας ζεστά ντους ή μπάνια, αφού η θερμότητα μαλακώνει τους μυς που συσπώνται. Και προσπάθησε να κρατήσεις υπό έλεγχο το επίπεδο του στρες με χαλαρωτικές μεθόδους, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ αγχωμένες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πόνους περιόδου από εκείνες που είναι πιο ήρεμες.

Τι δεν είναι φυσιολογικό: Το να διπλώνεσαι από πόνο. Αν τα απλά παυσίπονα δεν σε ανακουφίζουν, πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου και να του πεις ότι ο πόνος δεν σε αφήνει να λειτουργήσεις. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Εκείνος θα εξετάσει μήπως υπάρχει πρόβλημα ενδομητρίωσης (ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός της μήτρας), κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επέμβαση, για πυελικές φλεγμονές, που αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, για αδενομύωση (μορφή ενδομητρίωσης), που αντιμετωπίζεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση, για έλλειψη ασβεστίου και για ινομυώματα (μη καρκινικούς όγκους που μεγαλώνουν στα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας), τα οποία μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά. 

Ροή

Τι είναι φυσιολογικό: Η ροή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη στην αρχή –οπότε πιθανόν να χρειαστείς υπεραπορροφητικά ταμπόν ή σερβιέτες– και να μειώνεται σταδιακά μέρα με τη μέρα. Η αιμορραγία θα είναι μικρότερη αν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, γιατί διατηρούν το ενδομήτριο λεπτό κι έτσι αποβάλλεται λιγότερος ιστός. Αν δεν παίρνεις χάπι, μπορεί μία με δύο φορές το χρόνο να παρατηρείς ασυνήθιστα μεγάλη ροή, πράγμα φυσιολογικό. Το χρώμα του αίματος ποικίλλει, από φωτεινό κόκκινο (νέο αίμα) μέχρι καφέ (παλιό αίμα).

Τι δεν είναι φυσιολογικό: Το να χρειάζεται να αλλάζεις την υπεραπορροφητική σερβιέτα ή το ταμπόν κάθε μία με δύο ώρες, για αρκετές ώρες. Προσοχή: Η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, της οποίας συνήθη συμπτώματα είναι η κόπωση, η ωχρότητα και η δυσκολία στην αναπνοή, και αντιμετωπίζεται με συμπλήρωμα σιδήρου. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μπορεί να είναι: διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, ινομυώματα ή πολύποδες, ενδομητρίωση ή προβλήματα του θυρεοειδούς, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Διάρκεια κύκλου

Τι είναι φυσιολογικό: O τυπικός κύκλος κυμαίνεται από 23 ως 45 μέρες και η περίοδος διαρκεί κατά μέσο όρο τέσσερις με έξι μέρες. Μην τρελαθείς όμως αν ο κύκλος σου είναι λίγο μικρότερος ή μεγαλύτερος. Το κύριο χαρακτηριστικό του υγιούς κύκλου είναι η σταθερότητα, ακόμη κι αν δεν είναι απόλυτα κανονικός.

Τι δεν είναι φυσιολογικό: Η περίοδος που διαρκεί περισσότερο από οκτώ μέρες. O γιατρός μπορεί να σου προτείνει αντισυλληπτικά χάπια για να σταθεροποιηθεί ο κύκλος σου, να ψάξει για ινομυώματα που πρέπει να αφαιρεθούν και να ζητήσει να κάνεις εξετάσεις αίματος για να ελέγξει το θυρεοειδή σου. 

Απουσία περιόδου

Τι είναι φυσιολογικό: Η απουσία περιόδου λόγω εγκυμοσύνης. Σιγουρέψου κάνοντας τεστ κυήσεως στο σπίτι. Αν αποκλείσεις αυτό το ενδεχόμενο, είναι επίσης πιθανό να μην έχεις περίοδο αν είσαι πολύ αγχωμένη.

Τι δεν είναι φυσιολογικό: Όταν δεν έχεις έμμηνο ρύση επί τρεις μήνες ή και περισσότερο. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι σοβαρό, π.χ. κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται είτε με το θυρεοειδή αδένα είτε με τις ωοθήκες. O γιατρός σου μπορεί να κάνει ειδικές εξετάσεις και να θεραπεύσει οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα. Η υπερβολική άσκηση, το πολύ υψηλό ή το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος μπορούν επίσης να βάλουν την περίοδό σου σε αναμονή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η απουσία περιόδου μπορεί να σημαίνει πρόωρη εμμηνόπαυση, κάτι που συμβαίνει όταν σταματά η φυσιολογική λειτουργία παραγωγής ωαρίων. 

Πρήξιμο

Τι είναι φυσιολογικό: Το να δυσκολεύεσαι να κουμπώσεις το αγαπημένο σου τζιν ή να φορέσεις τα δαχτυλίδια σου. Ευτυχώς, μπορείς να περιορίσεις το πρήξιμο πίνοντας έξι με οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα κατά την περίοδό σου, αποφεύγοντας τα αλμυρά φαγητά πριν αλλά και κατά τη διάρκειά της και κάνοντας γυμναστική, για να ιδρώσεις και να αποβάλεις τα περιττά υγρά.

Τι δεν είναι φυσιολογικό: Αν δεν υποχωρεί το πρήξιμο της κοιλιάς μετά το τέλος της περιόδου, μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας στη λακτόζη ή συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) –και τα δύο μπορεί να αντιμετωπιστούν με διατροφικές αλλαγές και πιθανόν φαρμακευτική αγωγή– ή, σπανιότατα, ινομυωμάτων.

Oδηγός επιβίωσης 

Τι να κάνεις για να αντέξεις το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο:

Η κυκλοθυμία: Για να φρενάρεις τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, απόφυγε την καφεΐνη εκείνη την εβδομάδα, που σε κάνει πιο ευέξαπτη, και φρόντισε να γυμνάζεσαι. Η λήψη 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα θα βοηθήσει επίσης.

Η ευαισθησία στο στήθος: Μείωσε τον πόνο και την ευαισθησία παίρνοντας συμπληρώματα βιταμινών Ε και Β, φορώντας σωστό σουτιέν και αποφεύγοντας τα αλμυρά φαγητά. Προσοχή: Αν το φούσκωμα του στήθους σου συνοδεύεται από κοκκινίλες, εκκρίσεις από τις θηλές και πυρετό, μπορεί να έχεις κάποια φλεγμονή, οπότε συμβουλέψου το γιατρό σου.

Η κόπωση: Δοκίμασε ασκήσεις με βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις το βράδυ και φρόντισε να γυμνάζεσαι τακτικά για να αυξήσεις την ενέργειά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η όρεξη για φαγητό: Το να θέλεις να κοιμάσαι αγκαλιά με το ψυγείο μια στο τόσο δεν θα σε σκοτώσει. Αν όμως προτιμάς να το αποφύγεις, δοκίμασε να τρως έξι μικρά γεύματα την ημέρα με σύνθετους υδατάνθρακες (πολύσπορο ψωμί, άγριο/καστανό ρύζι, λαχανικά, φρούτα με τη φλούδα), που βοηθούν να σταθεροποιηθεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και σου δημιουργούν αίσθηση πληρότητας για περισσότερη ώρα.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: destora.com

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas