Οι λόγοι που δεν υποπτεύεστε ότι μπορούν να προκαλέσουν εμετό στο μωρό



Είναι φυσιολογικό τα μωρά και τα νήπια να έχουν διάρροια και να κάνουν εμετό, περιστασιακά.
 Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σημάδι για κάτι σοβαρό και μπορείτε να τα φροντίσετε με ασφάλεια στο σπίτι. Εάν το μωρό σας έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το 166 για ιατρική συμβουλή.

 Η γαστρεντερίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία του για τον εμετό και την διάρροια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πρόκειται για λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται συνήθως από ιό ή βακτήρια. 

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά το παιδί σας συνήθως θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα μετά από μερικές ημέρες:

Ο εμετός συνήθως διαρκεί 1 έως 2 ημέρες και σταματά μέσα σε 3 ημέρες

Η διάρροια συνήθως διαρκεί 5 έως 7 ημέρες και στις περισσότερες περιπτώσεις σταματά μέσα σε 2 εβδομάδες

Άλλες αιτίες εμετού στα μωρά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έμετος μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο εκτός από γαστρεντερίτιδα και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας.

 

Κατάποση αέρα

Στα μωρά, η αιτία της διάρροιας και του εμέτου μπορεί επίσης να είναι η κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια της σίτισης, η δυσανεξία στο γάλα ή η παλινδρόμηση.

 

Τροφική αλλεργία

Στα μεγαλύτερα παιδιά, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό στα παιδιά. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα, όπως κόκκινο, κνησμώδες δερματικό εξάνθημα (κνίδωση) και οίδημα. Το πρήξιμο θα επηρεάσει το πρόσωπο, την περιοχή γύρω από τα μάτια, τα χείλη, τη γλώσσα ή τον ουρανίσκο.

 

Λοιμώξεις

Ο εμετός μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι άλλων λοιμώξεων, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις του μέσου ωτός, πνευμονία ή μηνιγγίτιδα. Tip: Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν το παιδί σας κάνει εμετό και έχει άλλα σημάδια μόλυνσης, όπως υψηλό πυρετό και ευερεθιστότητα.

 

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό. Πρόκειται για ένα επώδυνο πρήξιμο της σκωληκοειδούς απόφυσης, που προκαλεί έντονο πόνο στο στομάχι. Tip: Εάν το παιδί σας έχει πόνο στην κοιλιά που σταδιακά επιδεινώνεται, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας ή το 166.

 

Δηλητηρίαση

Η δηλητηρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό στο παιδί σας. Tip: Εάν πιστεύετε ότι έχει καταπιεί κάτι επικίνδυνο, όπως φάρμακα, χημικά ή μπαταρίες, ενεργήστε γρήγορα για να το μεταφέρετε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Πάρτε το φάρμακο ή τη συσκευασία μαζί σας.

 

Τι πρέπει να κάνω αν το μωρό μου κάνει εμετό και έχει διάρροια;

Με τα κοινά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας μπορείτε συνήθως να φροντίζετε το παιδί σας στο σπίτι, φροντίζοντας να παραμένει ενυδατωμένο και να ξεκουράζεται αρκετά. 

Ως γονείς γνωρίζετε ποια είναι η διαφορετική ή ανησυχητική συμπεριφορά για το παιδί σας. Εάν προβληματίζεστε ή έχετε ανησυχίες, μιλήστε με το γιατρό σας ή ζητήστε επείγουσα ιατρική συμβουλή.

Λάβετε επειγόντως ιατρική συμβουλή αν το μωρό ή το νήπιό σας:

Είναι κάτω των 8 εβδομάδων και ανησυχείτε πολύ για αυτό

Έχει εμετό που διαρκεί περισσότερο από μία έως δύο ημέρες ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από πέντε έως επτά ημέρες ή παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

Φαίνεται να επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται

Έχει θερμοκρασία άνω των 38°C για μωρό μικρότερο των τριών μηνών ή θερμοκρασία άνω των 39°C για μωρό ηλικίας τριών έως έξι μηνών

Έχει αίμα ή βλέννα στα κόπρανά του

Έχει χολικούς (πράσινους) εμετούς ή περιέχουν αίμα

Έχει έντονο πόνο στην κοιλιά

Κάνει συνεχώς εμετό και δεν μπορεί να κρατήσει καθόλου υγρά

Κάνει εμετό και αναπτύσσει ξαφνικό και έντονο κοιλιακό άλγος ή είναι σε λήθαργο ή ευερέθιστο

Εάν κάνει εμετό και έχει πονοκέφαλο, άκαμπτο αυχένα και εξάνθημα

Αν νομίζετε ότι μπορεί να αφυδατωθεί – μια κατάσταση που μπορεί να είναι σοβαρή σε μωρά και μικρά παιδιά

Παιδιά με υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης

Παιδιά κάτω του ενός έτους, ιδιαίτερα εκείνα κάτω των έξι μηνών

Βρέφη που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης

Παιδιά που είχαν περισσότερες από πέντε περιόδους διάρροιας τις προηγούμενες 24 ώρες

Παιδιά που έκαναν εμετό περισσότερες από δύο φορές τις προηγούμενες 24 ώρες

Παιδιά τα οποία δεν μπόρεσαν να ανεχθούν συμπληρωματικά υγρά

Βρέφη που συνήθως θηλάζουν και έχουν σταματήσει τον θηλασμό κατά τη διάρκεια της ασθένειας

Παιδιά με σημάδια υποσιτισμού

Σημάδια αφυδάτωσης

Δείχνει να επιδεινώνεται

Αλλαγή ανταπόκρισης, για παράδειγμα, ευερεθιστότητα ή λήθαργος

Μειωμένη παραγωγή ούρων – λίγες ή καθόλου βρεγμένες πάνες

Χλωμό ή διάστικτο δέρμα

Κρύα άκρα

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – εάν το μωρό σας έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία ή δείχνει σημάδια αφυδάτωσης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το 166 για ιατρική συμβουλή. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα σημάδια σοβαρών καταστάσεων όπως η μηνιγγίτιδα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:imommy.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas