Το μυαλό των παιδιών δουλεύει πολλές φορές με τον πιο περίεργο τρόπο. Κάτι τέτοιο φάνηκε και από μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία έδειξε πως το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αναγνώριση προσώπων δεν αναπτύσσεται πλήρως στην παιδική ηλικία αλλά πολύ μετά την ενηλικίωση.
Ερευνητές από το Εργαστήριο Οπτικής & Αντιληπτικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στην επιθεώρηση Cerebral Cortex, έμειναν έκπληκτοι γιατί πίστευαν ότι η ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού ουσιαστικά ολοκληρώνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.
Όπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Καλάνιτ Γκριλ-Σπέκτορ τονίζει πως τα νέα ευρήματα αφορούν ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ατρακτοειδής έλικα και περιέχει τις δομές που είναι υπεύθυνες για την αναγνώριση προσώπων.
Όπως γράφουν η δρ Γκριλ-Σπέκτορ και οι συνεργάτες της , σε έρευνα στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η ατρακτοειδής έλικα έχει μια πολύ χαρακτηριστική κυτταρική αρχιτεκτονική, η οποία αλλάζει καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και μπαίνουν στην ενήλικη ζωή.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science του εγκεφάλου βασίστηκε στην έρευνα 47 εθελοντών: 22 παιδιών ηλικίας από 5 έως 12 ετών και 25 νεαρών ενηλίκων, οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 22 έως 28 ετών. Οι ειδικοί εντόπισαν μικροσκοπικές δομές μέσα στην ατρακτοειδή έλικα οι οποίες άλλαζαν αναλόγως με την ηλικία, αντανακλώντας τις αλλαγές στην ικανότητα των εθελοντών να ξεχωρίζουν τα πρόσωπα.
Οι διακυμάνσεις αυτές εξηγούν γιατί οι ενήλικες είναι πολύ καλύτεροι από τα παιδιά στην αναγνώριση προσώπων, λένε οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα αντικρούουν μία βασική αρχή της Νευροεπιστήμης: ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με άφθονες νευρικές συνδέσεις (συνάψεις), οι οποίες αρχίζουν να μειώνονται στην παιδική ηλικία και δεν αυξάνονται ποτέ.
«Αυτό που αποδεικνύει η έρευνά μας είναι ότι ο εγκεφαλικός ιστός αναπαράγεται καθώς μεγαλώνουμε και δεν ισχύει η πεσιμιστική άποψη πως χάνεται με το πέρασμα των χρόνων», δήλωσε ο δρ Τζέσε Γκομέζ, από το Πρόγραμμα Νευροεπιστήμης του Στάνφορντ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα του Science.
«Αν και αληθεύει πως πολλές νευρικές συνάψεις χάνονται στη νηπιακή ηλικία, όσες απομένουν μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω».
Όντως, η απεικόνιση του εγκεφάλου των εθελοντών έδειξε ότι οι ενήλικες είχαν 12,6% περισσότερη εγκεφαλική ουσία στην ατρακτοειδή έλικα απ’ ό,τι τα παιδιά.
Πάντως, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη διαφορά στο μέγεθος άλλων τμημάτων του εγκεφάλου, τα οποία παίζουν ρόλο στην αναγνώριση του χώρου.
Πηγή: healthview.gr
Δημοσίευση σχολίου