Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού μπορεί να οφείλεται, η διαφορά στο χρώμα των αυγών;

Όπως αναφέρει ο Tρο Μπούι [Τro V. Bui], καθηγητής στο Cornell University, τα πάντα σχετίζονται με τα γονίδια των πτηνών και δεν έχει καμία σχέση με το τι τροφές καταναλώνουν, ούτε φυσικά με τα συστατικά του αυγού που και στις δύο περιπτώσεις παραμένουν ίδια.

Η απόχρωση του αυγού καθορίζεται από τα γονίδια της κότας που το γεννά. Για παράδειγμα οι κότες που έχουν πιο ανοιχτόχρωμα φτερά -κυρίως λευκά- γεννούν λευκά αυγά ενώ αυτές που έχουν σκούρα -κυρίως καφέ φτερά- γεννούν καφέ.

Ο ίδιος, πάντως, αναφέρει ότι τα καφέ αυγά μπορεί να έχουν ελάχιστα περισσότερα Ω3 λιπαρά αλλά η διαφορά είναι τόσο μικρή που δεν έχει σημασία για τον οργανισμό μας, ακόμα και αν καταναλώσουμε δεκάδες, που φυσικά δεν γίνεται, ούτε επιτρέπεται.

Όσο για τη γεύση, είναι ακριβώς η ίδια χωρίς καμία απολύτως απόκλιση.

Επίσης, το κέλυφος των αυγών και το πάχος τους δεν εξαρτάται από το χρώμα τους -αν δηλαδή είναι λευκό ή καφέ- αλλά από την ηλικία της κότας που το γεννά. Σύμφωνα με έρευνες οι νεότερες κότες γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος σε αντίθεση με τις γηραιότερες που το κέλυφος είναι πιο λεπτό.

Εκεί που σίγουρα υπάρχει διαφορά είναι μεταξύ των αυγών που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής και αυτών που προέρχονται απο ορνιθοτροφεία. Η τροφή των πουλερικών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα, το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αυγού. Οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν συνήθως καφέ χρώμα και οι κρόκοι των αυγών τους είναι πιο μεγάλοι και πιο έντονοι χρωματικά ενώ η γεύση τους είναι πιο πλούσια.

  

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas