Ακόμα και στην Ζιμπάμπουε γιορτάστηκε το ΟΧΙ

Ένα ελληνικό σχολείο στη Ζιμπάμπουε της Αφρικής γιόρτασε την Ημέρα OXI με τον πιο πρωτότυπο τρόπο. Με οδηγό Έλληνα δάσκαλο, οι μαθητές έφτιαξαν μια ανθρώπινη ελληνική σημαία, όπως δεν έχει ξαναγίνει.

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε. Ιδιωτικό ελληνικό σχολείο, έχει 400 μαθητές από όλο τον κόσμο, όχι μόνο Έλληνες μαθητές . Όλοι οι μαθητές κάνουν μαθήματα ελληνικών 2-3 φορές την εβδομάδα και όλο το σχολείο συμμετέχει στις ελληνικές γιορτές όμως.

Με τον Ελληνικό Νηπιαγωγείο να βρίσκεται επίσης στην πανεπιστημιούπολη, το σχολείο προσφέρει εξαιρετικές συνεκπαιδευτικές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αθλητικές εγκαταστάσεις. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 12 ετών.

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο προσφέρει δύο τάξεις ανά τάξη από την 1η έως την 7η τάξη. Υπάρχει επίσης ένα εκτενές εξωσχολικό και αθλητικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές. Ο Ελληνικός Παιδικός Σταθμός προσφέρει επίσης δύο τάξεις για τα έτη υποδοχής 00 και 0 τάξης.

Ένας Έλληνας δάσκαλος ηγείται των εορτασμών OXI του σχολείου Χαράρε
Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο, ήταν αυτή που σκέφτηκε αυτή τη μοναδική και εντελώς πρωτότυπη ιδέα για τους εορτασμούς της ημέρας OXI του σχολείου . Έκανε κάποιους υπολογισμούς και χρησιμοποίησε τη βοήθεια της άλλης Ελληνίδας δασκάλας, Βούλας Κακλαμάνη, και της διευθύντριας του σχολείου για να δημιουργήσει αυτή τη ζωντανή σημαία που γιορτάζει φέτος την Ημέρα του OXI.

Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο είναι μέρος της Ελληνικής Ακαδημίας στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε. Το σχολείο ιδρύθηκε από την τοπική ελληνική κοινότητα το 2008. Σκοπός του ήταν να προωθήσει το επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο.

Λογότυπο Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Χαράρε

Οι εγγραφές του σχολείου αυξήθηκαν σε 550 μαθητές το 2014. Τα αθλήματα που προσφέρονται στο Hellenic in Summer περιλαμβάνουν κρίκετ, τένις, υδατοσφαίριση, κολύμβηση, στίβο, cross country, τρίαθλο και ράγκμπι 7.

Το χειμώνα, οι μαθητές συμμετέχουν στους ακόλουθους αθλητικούς κλάδους: Ράγκμπι 15, χόκεϊ επί χόρτου, Cross Training και ποδόσφαιρο (Ποδόσφαιρο) για αγόρια και κορίτσια.

Ιστορία των Ελλήνων στη Ζιμπάμπουε
Έλληνες Ζιμπάμπουε αριθμούν σήμερα περίπου 3.000 άτομα ελληνικής καταγωγής, σχεδόν οι μισοί από αυτούς από την Κύπρο. Η Ζιμπάμπουε έχει σήμερα έντεκα ελληνορθόδοξες εκκλησίες και δεκαπέντε ελληνικές ενώσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ελληνική κοινότητα της χώρας βρίσκονται στη Χαράρε και σε μικρότερο βαθμό τους Bulawayo, Gweru και Kwekwe. Πολλοί Έλληνες της Ζιμπάμπουε διατηρούν την ταυτότητά τους μέσω της τήρησης των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. Διατηρούν την προσήλωσή τους στην ελληνορθόδοξη πίστη τους, ενώ συμμετέχουν και στην κοινωνία της Ζιμπάμπουε.

 

Ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν την εθνικότητα τους ως Έλληνες στη Ζιμπάμπουε ήταν πάνω από 3.000 στην απογραφή του 2012. Υπολογίζεται ότι 30.000 έως 45.000 άνθρωποι έχουν ελληνική καταγωγή, η πλειοψηφία των οποίων μένει τώρα στο εξωτερικό.

Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί Έλληνες ήρθαν μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό της Νότιας Αφρικής, του Κονγκό και της Αιγύπτου στη Ζιμπάμπουε. Ήρθαν κατά κύματα από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μεταναστών ήρθε στη Χαράρε, η οποία εξακολουθεί να έχει αξιοσημείωτη ελληνική κληρονομιά, με εκκλησίες, εστιατόρια, μικρές επιχειρήσεις και κοινωνικούς συλλόγους. Πολλά από τα προάστια της Χαράρε έγιναν ελληνικοί κόμβοι κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Πηγή: Greekreporter.com

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas