Ο Ακης Τσελέντης εξήγησε τι συμβαίνει με τους σεισμούς στην Ελλάδα με αφορμή τον σεισμό της Καρπάθου – Γιατί έκανε ειδική αναφορά σε Θήβα και Αρκαλοχώρι
Την αγωνία και τον προβληματισμό των κατοίκων αρκετών περιοχών της Ελλάδας υποδαύλισε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου το πρωί της Δευτέρας με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον την δραστηριότητα που καταγράφουν εδώ και μήνες οι σεισμογράφοι σε διάφορα σημεία της επικράτειας.
Όπως εξήγησε το πρωί της Τρίτης στο MEGA ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τον σεισμό της Καρπάθου «αυτός έγινε σε ρήγμα κάθετο στο ελληνικό τόξο και είναι ευλογία που έγινε γιατί εκτονώθηκε ενέργεια» προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του «ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει ενεργοποιηθεί από τον σεισμό της Ζάκρου». Εξηγώντας, δε, τον λόγο που έγινε αισθητός από την Κέρκυρα μέχρι την Κύπρο είπε για τον σεισμό στην Κάρπαθο ότι «έγινε στην πλάκα τη συμπαγή».
Παράλληλα ο Άκης Τσελέντης με αφορμή μια μελέτη Γάλλων με ορίζοντα χιλιετίας η οποία κάνει λόγο για σεισμό 8 Ρίχτερ στη χώρα μας αφενός παρατήρησε ότι «η Ελλάδα χορεύει στον ρυθμό του Εγκέλαδου. Έχουμε επτά περιοχές που παρακολουθούμε (Τήλος-Νίσυρος, Κρήτη, Αρκαλοχώρι, Κορινθιακός, Ιόνιο, Θήβα, Ελασσόνα)» συμπληρώνοντας στη συνέχεια ότι «το να κάτσω να πω ότι θα έχουμε σεισμό είναι σαν να σας λέω ότι θα έχουμε χειμώνα αλλά για ένα λεπτό δημοσιότητας το λένε κάποιοι χωρίς να σέβονται την αγωνία του κόσμου».
Σεισμός: Οι ειδικές περιπτώσεις του Αρκαλοχωρίου και της Θήβας
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε, ωστόσο, ειδική αναφορά στο Αρκαλοχώρι – στο οποίο το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε σεισμός 4,3 Ρίχτερ – λέγοντας ότι «υπάρχει μια ειδική κατάσταση. Υπάρχουν δύο ομάδες σεισμών στα Νοτιοδυτικά και τα Βορειοανατολικά. Το τελευταίο κομμάτι έχει ενεργοποιηθεί είναι το βορειοανατολικό και επειδή η βόρεια ομάδα είναι πιο κοντά στο Ηράκλειο γι’ αυτό οι σεισμοί γίνονται πιο αισθητοί». «Το ρήγμα αυτό είναι το ρήγμα του Καστελίου. Δεν βλέπουμε κάτι μεγαλύτερο αλλά το παρακολουθούμε γιατί μας εξέπληξε. Δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ η διάστασή του» πρόσθεσε ο Άκης Τσελέντης.
Ειδική αναφορά έκανε ο γνωστός σεισμολόγος και για τη Θήβα «όπου ο κόσμος είναι σε έξαλλη κατάσταση». «Η Θήβα οφείλει τη σεισιμικότητα σε ένα ρήγμα που είναι κάτω από την πόλη και γι’ αυτό το καταλαβαίνουν. Πιστεύω σε λίγο ότι θα αποσβεστεί η σεισμικότητα. Η Θήβα έχει άλλο πρόβλημα με τον τρόπο που είναι θεμελιωμένη και μπορεί να κινδυνεύσει και από μικρότερο σεισμό της τάξης των 5 Ρίχτερ» τόνισε ο Άκης Τσελέντης.
Σεισμός: Γειτονιά του Εγκέλαδου η Ελλάδα
Για τον σεισμό στην Κάρπαθο μίλησε στα ΝΕΑ και ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης λέγοντας ότι «ο σεισμός αυτός που δεν ήταν επιφανειακός αλλά είχε αυξημένο βάθος επιβεβαιώνει ότι η περιοχή του νότιου τόξου αυτή τη στιγμή είναι σε διέγερση. Είχαμε τρία σεισμικά γεγονότα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κοντινές σχετικά αποστάσεις μεταξύ τους. Χρειάζεται μια αυξημένη προσοχή ο χώρος, με λεπτομερή παρακολούθηση και καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας και των μεταβολών αυτής. Από τη στιγμή που απελευθερώνονται τόσο μεγάλες και ισχυρές τάσεις στην περιοχή χωρίς να υπάρχουν βλάβες, σίγουρα δεν είναι κάτι αρνητικό, μάλλον θετικό θα έλεγα είναι. Άμεσα μπορεί να μην έχει κάποια σχέση με τα 6,3 Ρίχτερ της Ζάκρου, όμως όλα αυτά εντάσσονται στην εξέλιξη του ίδιου ευρύτερου φαινομένου»
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, είναι ότι όλα τα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφορούν περιοχές που διαπερνά το λεγόμενο ελληνικό τόξο. «Οι δύο τελευταίες σεισμικές δονήσεις είναι σε γειτονικά ρήγματα του ελληνικού τόξου, πάνω στην περιοχή σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών σε γειτονικά ρήγματα της περιοχής υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, δηλαδή την πλάκα του Αιγαίου. Και ο σεισμός στον θαλάσσιο χώρο της Πύλου της περασμένης εβδομάδας ανήκει στην περιφέρεια του ελληνικού τόξου η οποία ξεκινά από την Κεφαλλονιά, διέρχεται γύρω-γύρω από τη Μεσσηνία, κατεβαίνει κάτω νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο. Όλοι αυτοί οι σεισμοί που συμβαίνουν στην περιοχή του τόξου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες. Ο χθεσινός σεισμός είναι κι αυτός στο ίδιο πλαίσιο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ελληνικό τόξο είναι η γειτονιά του Εγκέλαδου. Είναι η περιοχή που συναντιούνται η ευρασιατική με την αφρικανική πλάκα και ως εκ τούτου εκεί έχουμε κάποιες αυξημένες τάσεις εντός του ελληνικού χώρου και έχουμε τη γένεση ισχυρών σεισμών».
Με πληροφορίες από MEGA και Τα ΝΕΑ
Πηγή: 24wro.com.gr
Δημοσίευση σχολίου