Βούρτσισμα δοντιών: Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για την ιδανική διάρκεια




Σύμφωνα με νέα έρευνα, δύο λεπτά βουρτσίσματος των δοντιών δεν είναι αρκετά για την αποτελεσματική αφαίρεση της πλάκας.

Πολλοί από μας έχουν ακούσει ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Κάποιοι από εμάς υπερεκτιμούν τη διάρκεια πλυσίματος των δοντιών ακόμη και για ένα λεπτό παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ακόμα και 2 λεπτά για τον καθαρισμό των δοντιών ίσως να μην είναι αρκετά.

Σύμφωνα με έρευνα, για να απομακρυνθεί όσο περισσότερη πλάκα γίνεται, τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται μετά από 3-4 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσουμε το χρόνο που βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Οι οδοντίατροι άρχισαν να συνιστούν να τα πλένουμε για 2 λεπτά από τη δεκαετία του 70 και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Η σημερινή αντίληψη, όμως, βασίζεται κυρίως σε μελέτες που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του 90, που εξέτασαν τεχνικές πλυσίματος δοντιών, τη διάρκεια και το τύπο της οδοντόβουρτσας.

Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι 2 λεπτά πλυσίματος δοντιών οδήγησαν σε καλή (όχι άριστη) μείωση της πλάκας. Ενώ, όμως, το βούρτσισμα των δοντιών για πάνω από 2 λεπτά έδειξε ότι απομακρύνει περισσότερη πλάκα, υπάρχει ακόμα έλλειψη έρευνας σχετικά με το αν περισσότερα από 2 λεπτά επαρκούν για την καλύτερη στοματική στοματική υγεία σε σχέση με το 2λεπτο. 

Σύμφωνα, πάντως, με όσα ξέρουμε για τις ζημιές από την ανάπτυξη πέτρας, είναι πιθανότερο ότι η απομάκρυνση μεγαλύτερης ποσότητας συνδέεται και με καλύτερη στοματική υγιεινή. Ας σημειωθεί ότι η έλλειψη δεδομένων οφείλεται και στη δυσκολία διεξαγωγής μακροπρόθεσμων μελετών.

Βούρτσισμα δοντιών: Η ενδεδειγμένη τεχνική

Ο στόχος του βουρτσίσματος των δοντιών μας είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πλάκα σε κάθε δόντι.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο βουρτσίζοντας - έως και τέσσερα λεπτά κάθε φορά που βουρτσίζετε - οδηγεί σε καθαρότερα δόντια. Αυτός ο μεγαλύτερος χρόνος βουρτσίσματος σημαίνει ότι μπορούμε να καθαρίσουμε πιο αποτελεσματικά τα δόντια μας και να φτάσουμε στα δυσπρόσιτα μέρη.

Αλλά προσέξτε να μην βουρτσίζετε πολύ συχνά (όπως περισσότερες από δύο φορές την ημέρα) και να αποφεύγετε το σκληρό βούρτσισμα ή τη χρήση λειαντικών οδοντόκρεμων και οδοντόβουρτσων, καθώς αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και τα ούλα μας - ειδικά όταν χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες ή λειαντικές οδοντόκρεμες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές βουρτσίσματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βουρτσίσετε σωστά τα δόντια σας. Μία τεχνική που συστήνεται είναι η τροποποιημένη τεχνική "Bass",η οποία προορίζεται να καθαρίσει μέσα και κάτω από τη γραμμή των ούλων - την περιοχή όπου σχηματίζεται πρώτα η πλάκα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή.

Θα πρέπει πάντα να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια απαλή δύναμη. Το απαλό βούρτσισμα προτιμάται έτσι ώστε να μην βλάψουμε τους σκληρούς και μαλακούς ιστούς στο στόμα μας.

 


ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:news4health.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas