ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, διαπίστωσε πως είναι 3 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ, αν πίνετε αυτό μια φορά την ημέρα!

 



 

Πάνω από το 75% των ασθενών που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (American Heart Association, ή AHA).

Συγκεκριμένα το 77% τοις εκατό των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά έχει αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 140/90 mmHg, ενώ το φυσιολογικό θεωρείται μικρότερο από 120/80 mmHg, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Και ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση είναι να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας. Αλλά ακόμα και αν περιορίζετε το αλάτι και το αλκοόλ, υπάρχουν άλλα κοινά τρόφιμα και ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα άλλο δημοφιλές ποτό μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εφόσον το πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον μία φορά, παρόλο που συχνά πλασάρεται στην αγορά ως πιο υγιεινή επιλογή.

 

Εγκεφαλικό: Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αναψυκτικού διαίτης την ημέρα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους το 2017 στο περιοδικό Stroke. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις σχεδόν 3.000 ατόμων άνω των 45 ετών. Κατέγραψαν τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, μετρώντας την κατανάλωση ποτών μέσω ενός σχετικού ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά διαίτης. Είχαν όμως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

«Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σύνδεση της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφεραν οι ερευνητές.

 

Όσοι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άνοια

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν επίσης τις περιπτώσεις σχεδόν 1.500 ατόμων άνω των 60 ετών για την ανάπτυξη άνοιας σε συσχέτιση με την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης.

 

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά και του αυξημένου κινδύνου άνοιας», ανέφεραν οι ερευνητές.

 

Οι ερευνητές συνιστούν να αποφεύγουμε εντελώς τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά

Η μελέτη δεν βρήκε παρόμοια αυξημένο κίνδυνο από τα αναψυκτικά με ζάχαρη για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια. Ωστόσο, ο δρ. Matthew Pase, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δεν πίνουν αναψυκτικά με κανονική ζάχαρη τόσο συχνά, όσο αναψυκτικά διαίτης. Πρόσθεσε ότι, «αν και δεν βρήκαμε συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή».

 

«Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων είναι μια σημαντική στρατηγική για την υποστήριξη της καλής διατροφής και του υγιούς σωματικού βάρους. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά με προσοχή. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν νερό, γάλα χαμηλών λιπαρών, ή άλλα ποτά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά”, δήλωσε η δρ. Rachel K. Johnson, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της AHA και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

 

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.webmd.com, https://www.bumc.bu.edu, https://www.eurekalert.org,

https://bestlifeonline.com & iatropedia.gr

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas