Πώς επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών το ΦΩΣ του ΉΛΙΟΥ;


Το φως του ήλιου και για εμάς τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχική υγεία. Η έκθεση στο πρωινό φως της μέρας απελευθερώνει την σεροτονίνη στον εγκέφαλο, κάνοντας τα παιδιά πιο χαρούμενα. Μπορεί όμως να επηρεάσει τον ύπνο με οποιοδήποτε τρόπο;

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τα παιδιά, καθώς τόσο οι έφηβοι όσο και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος με μεγαλύτερη ευκολία, όταν ξεκουράζονται επαρκώς.

Ο ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την μάθηση, την μνήμη καθώς και την σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των προβλημάτων ύπνου παγκοσμίως, γεγονός που σχετίζεται με διάφορα ζητήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε μια έρευνα, με σκοπό να εξετάσει τον αντίκτυπο που έχει η έκθεση στο φως του ηλίου στην ποιότητα του ύπνου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει το ρόλο του χρόνιου στρες, των ατμοσφαιρικών ρύπων και της έκθεσης στο μπλε φως ως πιθανούς παράγοντες κινδύνου για προβλήματα ύπνου. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό πρόσθετων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για να υπάρξει η κατάλληλη πρόληψη.

Η νέα έρευνα λοιπόν ανέλυσε για διάστημα μιας εβδομάδας την έκθεση στο φως και τον ύπνο 250 παιδιών μεταξύ 11 και 13 ετών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να φορέσουν ένα φωτόμετρο το οποίο κατέγραφε την ένταση του φωτός κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Τα παιδιά φόρεσαν αυτό το φωτόμετρο για μια εβδομάδα για να καταγραφούν οι συνήθειες τους και τις καθημερινές αλλά και το Σαββατοκύριακο.

Οι παράμετροι σχετικά με τον ύπνο μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας συσκευές καταγραφής ύπνου, που μετρούσαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Αλλά επίσης τα παιδιά κράτησαν και ένα ημερολόγιο ύπνου.

Όπως έδειξε η έρευνα όσο νωρίτερα γινόταν η έκθεση των παιδιών στον ήλιο τόσο λιγότερο καθυστερούσαν τα παιδιά να κοιμηθούν. Αυτό λοιπόν μας δείχνει την ωφέλιμη δράση που έχει το φως της ημέρας νωρίς το πρωί στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και του βιολογικού ρολογιού των παιδιών, βοηθώντας τα να αποκοιμηθούν γρηγορότερα το βράδυ.

Αυτό που επίσης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο θα εκτεθούν στο φως του ήλιου. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης στο έντονο φως της ημέρας συσχετίστηκε με μικρότερες διάρκειες ύπνου και γρηγορότερη έναρξη του ύπνου.

Ουσιαστικά, η έκθεση σε έντονο φως το πρωί μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξυπνήσουν, σηματοδοτώντας στο σώμα ότι έχει έρθει η ώρα αφύπνισης ενώ οι μεγαλύτερες περίοδοι φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν στη σωστή ευθυγράμμιση του κιρκάδιου ρυθμού, προάγοντας υγιέστερα πρότυπα ύπνου.

Από την άλλη πλευρά η έκθεση σε έντονο φως κοντά στην ώρα του ύπνου επηρέασε αρνητικά την διάρκεια του ύπνου. Το φως αυτό μπορεί να προερχόταν είτε από ένα έντονο φως στο σπίτι είτε από τις οθόνες του κινητού ή της τηλεόρασης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ χρήσιμα υπό την έννοια ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε την έκθεση των παιδιών στο φως, οπότε προσφέρει πολλά περιθώρια για πειραματισμό ή πρόληψη, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τον ύπνο των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και άλλα: ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ &ΣΠΙΤΙ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

 Πηγή:imommy.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas