Έντονη κινητικότητα – Έκτακτη
συνεδρίαση του Ο.Η.Ε.
Τρίτη νύχτα έντασης ήταν η χθεσινή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, στην περιοχή που η διεθνιστική τάξη πραγμάτων επιδιώκει ανεγείρει τον Τρίτο Ναό, κηρύσσοντας την «παγκόσμια ειρήνη-κυβέρνηση», χωρίς αντίπαλο να απειλεί την παγκόσμια «σταθερότητα».
Πάνω από τριακόσιοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές αρχές στην Ιερουσαλήμ. Διαμαρτύρονται για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ που έκρινε υπέρ της έξωσης δεκάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην συνοικία Σέιχ Τζάρα προκειμένου να εγκατασταθούν έποικοι.
Η ένταση συνεχίστηκε και σήμερα! Πέτρες, δακρυγόνα, σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ στην διάρκεια νέων συγκρούσεων με ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.
Μπροστά σ’ αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.
Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων και να διατηρήσει το status quo στους ¨Αγιους Τόπους», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ανησυχίες για την συνεχιζόμενη ένταση εκφράζονται διεθνείς παράγοντες που εκπροσωπούνται στο κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή συναποτελούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία και τον ΟΗΕ.
Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν τον τερματισμό του εποικισμού ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας».
Στην γειτονική Ιορδανία, οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ για εξώσεις και κατεδαφίσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζονται ως «βαρβαρικές».
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Αμάν ζητώντας την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη.
Η Ιερουσαλήμ, αλλιώς η «πόλη-λάφυρο» όπως την έχουν χαρακτηρίσει ιστορικοί, ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι στην πολυετή αραβο-ισραηλινική διένεξη. Το καθεστώς της πόλης εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης.
Οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς εποικισμούς ονειρεύονται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους.
Αντίθετα, οι Εβραίοι αντιτίθενται στο σχέδιο διχοτόμησης της «αιώνιας και αδιαίρετης» πόλης, που μεταξύ άλλων αποδίδει τεράστια οφέλη στην οικονομία.
Η έκρυθμη κατάσταση στους Άγιους Τόπους φέρνει όλο και πιο κοντά την διεθνή παρέμβαση στα Ιεροσόλυμα, η οποία θα σημάνει την απαρχή κοσμογονικών εξελίξεων στον πλανήτη!
Δημοσίευση σχολίου