Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Ισπανίας που προσελκύει τουρίστες για την εκμάθηση της γλώσσας;

 



Η ελληνική γλώσσα, στα διάφορα στάδια της πορείας της, από την αρχαία, τη βυζαντινή έως τη νέα, διδάσκεται σήμερα σε περίπου 200 αυτοτελείς έδρες πανεπιστημίων του εξωτερικού. Περαιτέρω, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η αγγλική γλώσσα περιέχει 490.000 λέξεις, από τις οποίες οι 41.615 λέξεις προέρχονται από την ελληνική γλώσσα, ενώ, με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια, όπως επισημαίνει ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

Επιπλέον, η ελληνική και η κινεζική είναι  οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο, εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.

Πώς λοιπόν θα μπορούσαν όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία να στηρίξουν την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα για την εκμάθηση της γλώσσας; Η διερεύνηση του τι κάνει η Ισπανία, έχει ενδιαφέρον. Μπορεί τα Ισπανικά να είναι μία γλώσσα η οποία αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού ούτως ή άλλως, ωστόσο κάθε χώρα και κάθε γλώσσα, έχει τα δικά της επιχειρήματα και πλεονεκτήματα να προβάλλει.

Σύμφωνα με το Instituto Cervantes, τα ισπανικά ομιλούνται από συνολικά 580 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή το 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα μελετούν 22 εκατ. άνθρωποι σε 110 χώρες.

Το σχετικό πρόγραμμα της Ισπανίας, για την προσέλκυση τουριστών περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με κύριο στόχο την εκμάθηση της γλώσσας του τόπου που επισκέπτονται. Αυτό είναι ένα κομμάτι σημαντικού αναπτυξιακού δυναμικού, όπου τα Ισπανικά διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντικές τουριστικές ροές τα επόμενα χρόνια, ευνοώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξάλλου, η ανάπτυξη των ισπανικών καθίσταται όλο και πιο εμφανής και το ενδιαφέρον για τη μελέτη τους γίνεται όλο και πιο έντονο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ινδία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γεγονός αυτό είναι επίσης εμφανές και  στα στοιχεία που παρείχαν τα σχολεία ισπανικής γλώσσας της Ομοσπονδίας, τα οποία προσέλκυσαν συνολικά 138.589 μαθητές, με σχετικές δαπάνες περίπου 236.987.000 ευρώ, εξαιρουμένων των πτήσεων. Με ετήσια αύξηση 9,93%, αυτός είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που προσφέρει έναν νέο τρόπο απόλαυσης του τουρισμού - μαθαίνοντας ισπανικά ως ξένη γλώσσα.

Υπό το πρίσμα αυτό, και ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς της για ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, η εκδήλωση «Ειδική ανάκαμψη του τουρισμού» της FITUR που θα διαρκέσει έως 23 Μαΐου, παρουσιάζει τη FITUR LINGUA, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με την FEDELE, την Ισπανική Ομοσπονδία Ενώσεων Ισπανικών Σχολών Ξένων. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης για επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων των σχολών ξένων γλωσσών που διδάσκουν τα ισπανικά ως ξένη γλώσσα εντός της Ισπανίας.

Για το ντεμπούτο της στην εμπορική έκθεση, η FITUR LINGUA 2021 στις 21 Μαΐου, απευθυνόμενη στους επαγγελματίες, θα παρουσιάσει τη σημαντική αξία του εγχειρήματος, εστιάζοντας στη θέση της Ισπανίας εντός της διεθνούς αρένας και των δυνατοτήτων της πολιτιστικής, γλωσσικής, φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς, ώστε να καταστήσει τη χώρα παγκόσμιο ηγέτη στην προσέλκυση τουριστών γι΄ αυτόν τον λόγο.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: tornosnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas