Στο μικροσκόπιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρωτεΐνη για παρασκευή εμβολίου κατά του COVID-19.

 


Μια νέα υπολογιστική μελέτη από το Εργαστήριο Φυσιολογίας και την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πρώτη συγγραφέα την Ερασμία Ρουκά και τους Κ. Γουργουλιάνη και Σωτήρη Ζαρογιάννη δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο SARS-CoV-2, θα μπορούσε να είναι στόχος για μελλοντικά εμβόλια.

 

Η αυξημένη φλεγμονή που οδηγεί στην «καταιγίδα κυτταροκινών», πλήττει μερικούς ασθενείς με COVID-19. Ο SARS-CoV, ο ιός που προκάλεσε το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στην Ασία το 2003, κωδικοποιεί τρεις πρωτεΐνες – που ονομάζονται ιοπορίνες – που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση φλεγμονωδών απαντήσεων του ανοσοποιητικού.

 

Μελέτες έδειξαν ότι η ιοπορίνη E του SARS-CoV-2 έχει ομοιότητα 94,7% με την ιοπορίνη E του SARS-CoV, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι οι δύο πρωτεΐνες έχουν παρόμοιες λειτουργίες. Αυτά τα ευρήματα, δείχνουν ότι η SARS-CoV-2 ιοπορίνη E θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας πολλά υποσχόμενος στόχος δημιουργίας εμβολίων για την πρόληψη αυτής της καταστροφικής έκβασης της νόσου.

 

Σημειώνεται πως η μελέτη δημοσιεύεται τις επόμενες μέρες στο American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology και αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η American Physiological Society, ενώ η σχετική ανάρτηση του καθ. Κ. Γουργουλιάνη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, με την επιστημονική κοινότητα να αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δημοσίευσή της.

 

Ειρήνη Παπουτσή

 

 Πηγές: paidis.com & larisanew.gr

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas