ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ της ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

 



Η Ντόρα αποδοκίμασε την πρακτική: κάνουμε τα πάντα για να αλλάξει η ατζέντα. Έτσι έφτασε σε κάθε άκρη της πολιτικής σκηνής, όχι για να καταδικάσει και να καταρρίψει αντιλήψεις, αλλά και για να εμπνεύσει και να δώσει διέξοδο.

  

Οι διορατικοί σημείωσαν ευχάριστα με ποια υπογραφή αναχαιτίσθηκε η στρατηγική του διχασμού που εκπόνησε το μέγαρο Μάξιμου - υφαίνοντας τις πιο σκληρές δεξιές αντιλήψεις πάνω στην υπόθεση Κουφοντίνα.

 

Ήταν της Ντόρας Μπακογιάννη. Το πιο σημαντικό- και ταυτόχρονα πιο παραγκωνισμένο -στέλεχος της ΝΔ, άφησε πίσω τις παλιές αντιλήψεις του κόμματός της για την εγχώρια τρομοκρατία.

 

Με το άρθρο της στα ΝΕΑ απευθύνθηκε αυστηρά – και καθόλου προκλητικά- στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά προειδοποίησε και τη σημερινή ΝΔ.

 

Όχι μόνο με το άρθρο: η επιστολή των συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας που ακολούθησε, είχε στην ούγια το όνομά της.

 

Η διακήρυξη της Ντόρας «Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ» απευθυνόταν και στις δυο πλευρές : «Στην σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή δημοκρατία μας δεν έχουν θέση οι νοσταλγοί του, ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά».

 

Άλλη οπτική γωνία από την κυβέρνηση και τις ιδιοτελείς ψυχώσεις που καλλιεργεί. Έβαλε στη θέση του τον Δρίτσα και τους λίγους, προβληματικούς Συριζαίους, αλλά κατεδάφισε και το συγκρουσιακό αφήγημα της ομάδας του Κυριάκου -και όσων μαστορεύουν την πολιτική όξυνση για λογαριασμό του

 

«Να μιλήσουμε επιτέλους για ποια Δημοκρατία θέλουμε, ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες της, και να πούμε κάποιες σκληρές αλήθειες».

 

Εναντιώθηκε στην τοξική κυβερνητική ρητορεία , μεγαλόψυχα και από τη σκοπιά της ομοψυχίας: «Μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Δημοκρατία την κράτησαν όρθια οι ηγέτες ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος».

 

Η βουλευτής -μόνο- της ΝΔ προσυπογράφει ότι «η Δημοκρατία δεν διαπραγματεύεται με τους εχθρούς της», αλλά σχεδόν μαστίγωσε κάποιες κυβερνητικές φωνές, και τους «ισοπεδωτικούς συμψηφισμούς», λέγοντας: «δεν έχω στοχοποιήσει πολιτικές δυνάμεις». Όπως κάνει η ΝΔ κατά καιρούς.

 

«Έβλεπα παιδί στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτεί τον δολοφόνο του Παύλου και δεν μίλησα γιατί πίστευα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Άκουγα συναδέλφους του Σύριζα να υπερασπίζονται με πάθος τον δολοφόνο 11 ανθρώπων, αλλά δεν άφησα τον εαυτό μου να κατρακυλήσει σε εύκολους αφορισμούς και γενικευμένες εξομοιώσεις».

 

Εκεί έβαλε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ίδια και σε πολλούς από τη ΝΔ και τη αντιπολίτευση : «εκτός από οικογενειακή, δεν υπάρχει ούτε και συλλογική ευθύνη».

 

Η Ντόρα κορύφωσε την παρέμβαση της απευθυνόμενη στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό αντίπαλο, στην ίδια Δημοκρατία και όχι ως «σύμμαχο του Κουφοντίνα» που του θέλει η προπαγάνδα του αδελφού της.

 

«Κύριε Τσίπρα, σας καλώ να διαχωρίστε το κόμμα σας απομακρύνοντας και αποκόβοντας το από αυτές τις λογικές. Η σιωπή σας σήμερα αδικεί την μεγάλη πλειονότητα των υποστηρικτών σας».

 

Το άρθρο υπερέβη και την παραμορφωτική φιλοξενία του -που παραβίασε το οικουμενικό και υπερβατικό πνεύμα του- και το εντοίχισε στη διχαστική λογική της κυβερνητικής πλευράς.

 

Έτσι έσπασε τη «σκληρή γραμμή» της Δεξιάς που περιφέρει ως βαποράκι μια Ειδική Γραμματέας.

 

Τώρα εκτός από το ρήγμα που προσπαθεί να δημιουργήσει με την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση, υπάρχει και ρήγμα μέσα στη ΝΔ .

 

Η Ντόρα αποδοκίμασε την πρακτική: κάνουμε τα πάντα για να αλλάξει η ατζέντα.

 

Έτσι έφτασε σε κάθε άκρη της πολιτικής σκηνής, όχι για να καταδικάσει και να καταρρίψει αντιλήψεις, αλλά και για να εμπνεύσει και να δώσει διέξοδο.

 

Παιχνίδι της μοίρας: αν δεν πεθάνει ο Κουφοντίνας θα το οφείλει στη σύζυγο του Παύλου Μπακογιάννη.

 

Κάποια πολιτικά κείμενα μένουν στην ιστορία ως μανιφέστα , τροχιοδεικτικά για το μέλλον των λαών. Η Μπακογιάννη υπέγραψε το πρώτο στον 21ο αιώνα , εκ μέρους της ελληνικής πολιτικής τάξης.

 

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas