Πιτυρίδα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που χαρακτηρίζεται από απολέπιση του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεταδοτική και σπανίως είναι σοβαρή, η πιτυρίδα μπορεί να είναι ενοχλητική και μερικές φορές δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Τα καλά νέα είναι ότι η πιτυρίδα συνήθως μπορεί να ελεγχθεί. Στις ήπιες περιπτώσεις πιτυρίδας, το άτομο μπορεί να χρειαστεί απλά καθημερινά λούσιμο με ένα απαλό καθαριστικό. Στις πιο έντονες περιπτώσεις πιτυρίδας, είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου φαρμακευτικού σαμπουάν.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα απλά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα με το σαμπουάν σας, για να απαλλαγείτε γρηγορότερα ή να περιορίσετε περισσότερο τις αντιαισθητικές νιφάδες από την πιτυρίδα:
Ασπιρίνη
Η ασπιρίνη περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό (σαλικυλικό οξύ), όπως πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Λιώστε δύο ασπιρίνες σε μορφή σκόνης και βάλτε τις στην κανονική ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας. Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό και λουστείτε ξανά με απλό σαμπουάν.
Μηλόξυδο
Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το μηλόξυδο είναι μια καλή θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Η οξύτητα του μηλόξυδου αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα Malassezia. Αναμίξτε 1/4 της κούπας μηλόξυδο με ίση ποσότητα νερού, βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε με αυτό το τριχωτό της κεφαλής σας. Στη συνέχεια, τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το διάλυμα να δράσει για 15 λεπτά έως μία ώρα. Κατόπιν, πλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.
Στοματικό διάλυμα
Για τη θεραπεία της πιτυρίδας, μπορείτε επίσης να πλύνετε αρχικά τα μαλλιά σας με κανονικό σας σαμπουάν και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε με στοματικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα. Κατόπιν βάλτε το conditioner όπως θα κάνατε κανονικά. Η αντιμυκητιακή δράση στο στοματικό διάλυμα βοηθούν στην πρόληψη της πιτυρίδας, επειδή, όπως και το μηλόξυδο, εμποδίζει την ανάπτυξη μυκητών.
Πηγή: http://www.rd.com & iatropedia.gr
Δημοσίευση σχολίου