Το εργοστάσιο της «Πίτσος» στου Ρέντη λειτουργεί από τη δεκαετία του ‘50 και σήμερα, με συρρικνωμένη πια παραγωγική δραστηριότητα, χρησιμοποιείται και ως αποθήκη για τις τρεις εταιρείες του ομίλου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Γερμανικό λουκέτο στην «Πίτσος»
Αφροδίτη Τζιαντζή
Οριστικό κλείσιμο της μονάδας στου Ρέντη και μεταφορά στην Τουρκία αποφάσισε ο όμιλος BSH, παραβιάζοντας τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens με το Δημόσιο ● Αγωνία για 500 εργαζόμενους και αγωνιώδης επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Το «πράσινο μίλι» του μελλοθανάτου που τον πάνε για εκτέλεση διανύει το εργοστάσιο της πρώην «Πίτσος», στου Ρέντη, καθώς ύστερα από απόφαση της μητρικής εταιρείας BSH (Bosch-Siemens-Hausgerate) η παραγωγή σταματάει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και μεταφέρεται στην Τουρκία.
Την ύστατη στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) αποστέλλει εναγώνια επιστολή στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ζητώντας την παρέμβασή τους για να κρατηθεί το εργοστάσιο ανοιχτό, ώστε να μη χαθούν πάνω από 200 θέσεις εργασίας και να μη φύγει από την Ελλάδα μια ιστορική και κερδοφόρα εξαγωγική μονάδα.
Τα σχέδια της διοίκησης
Η απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 2017 η διοίκηση της BSH, που από το 2015 ελέγχεται αποκλειστικά από την Βοsch, είχε ανακοινώσει τα σχέδια μεταφοράς στο εξωτερικό, μειώνοντας την παραγωγή και απομακρύνοντας το προσωπικό μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Οπως κατήγγειλε τότε το σωματείο εργαζομένων στην BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ (πρώην «Πίτσος»), η απόφαση της ΒSH παραβίαζε τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος περιλάμβανε την κατασκευή εργοστασίου με 700 θέσεις εργασίας, κόστους 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που υπογράφηκε το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κουκούλωμα του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης».
Το πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκιών του γερμανικού κολοσσού σε κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη ΔΕΚΟ, με αντάλλαγμα δημόσια έργα την περίοδο 1999-2006, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο Δημόσιο (2 δισ. ευρώ. σύμφωνα με εκτιμήσεις στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής), ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προέβλεπε χρηματική αποζημίωση μόλις 80 εκατ. ευρώ και περίπου 250 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και ερευνητικά προγράμματα.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει εκ νέου η ΠΟΕΜ, «μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η Siemens επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα». Οπως σημειώνουν, η επένδυση που εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens ήταν προγραμματισμένη και αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH από την περιοχή του Ρέντη στη Μαγούλα Ελευσίνας.
«Θέλουμε να θυμίσουμε στον πρωθυπουργό τις δεσμεύσεις του ενώπιόν μας στη Θεσσαλονίκη για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να του πούμε ότι δεν γίνεται ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια. Γίνεται αποεπένδυση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ Δημήτρης Τσόκας.
«Ως εργαζόμενοι στο Μέταλλο δεν έχουμε μόνο την “Πίτσος” που κλείνει. Εχουμε τη ΛΑΡΚΟ, όπου χάνουν τις δουλειές τους 1.200 άνθρωποι από όλη την Κεντρική Ελλάδα, έχουμε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που πωλούνται, αλλά κανένας δεν λέει τι θα γίνει με τους εκατοντάδες εργαζομένους». Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο της «Πίτσος», που λειτουργεί αδιάλειπτα από τη δεκαετία του ‘50 και από το 1977 ανήκει στην BSH, μπορεί να διασωθεί. Μπορεί η «Πίτσος» ως αμιγώς ελληνική εταιρεία να έχει κλείσει, αλλά οι ομώνυμες λευκές συσκευές, μαζί με τις Βοsch και Siemens, παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού.
«Δεν μας απάντησαν»
«Η ιστορία της “Πίτσος” έχει μεγάλη ουρά πίσω της», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Κούμπουλας, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην BSH, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο στου Ρέντη. «Αν είχε τηρηθεί η συμφωνία της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, τώρα δεν θα μιλούσαμε για λουκέτο, αλλά για 700 θέσεις εργασίας και εξαγωγές», συνεχίζει ο κ. Κούμπουλας, που εργάζεται 41 χρόνια στο εργοστάσιο, από 19 ετών. Η πλειονότητα των εργαζομένων έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. «Παρόμοια επιστολή σαν αυτήν που στείλαμε στον Μητσοτάκη είχαμε στείλει στους Τσίπρα και Τσακαλώτο. Δεν μας απάντησε κανένας, δυστυχώς».
Ο όμιλος ΒSH στην Ελλάδα απασχολεί περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων οι 220 εργάζονται στην παραγωγή και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Παρά τη συρρίκνωση των εργασιών, το εργοστάσιο εξακολουθεί να κατασκευάζει εντοιχιζόμενους φούρνους, ενώ το ελληνικό παράρτημα της BSH παραμένει κερδοφόρο. «Το πιο ειρωνικό είναι ότι στις 5 Οκτωβρίου, η γενική διεύθυνση της ΒSH μάς έστειλε ευχαριστήρια επιστολή γιατί ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας σε εισπράξεις σε όλη την ιστορία του ομίλου», καταλήγει ο γραμματέας του σωματείου.
● Εκκληση να σωθεί το εργοστάσιο της «Πίτσος» απευθύνουν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι η επιστολή των εργαζομένων είναι «μια ακόμα απόδειξη για το πού οδηγεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: στην ύφεση και στην ανασφάλεια». Προσθέτουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κέρδισε μια παράταση ζωής για το εργοστάσιο το 2018, ωστόσο αποφεύγουν κάθε αναφορά στη μη τήρηση της συμφωνίας με τη Siemens.
Πηγή:efsyn.gr
Δημοσίευση σχολίου