Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ.



Προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

 

Άντης Λοιζου

 

    Οι σεβόμενοι τον εαυτό τους πρέπει πρώτα να σέβονται τους νόμους, διότι εάν είναι σε ηγετικές θέσεις και υποθάλπουν την παρανομία, τότε είναι παράνομοι, ή αν είναι σε άλλες θέσεις και διεκδικούν ευνοιοκρατική μεταχείριση, επίσης είναι παράνομοι

 

Από ετών, σε πολλές περιπτώσεις, αρθρογράφοι και πολίτες έχουν στηλιτεύσει τις διάφορες στρεβλώσεις που υπάρχουν στην ΕΦ, πλην όμως δίχως αποτέλεσμα. Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα πρέπει να προϋπάρξουν δυο προϋποθέσεις, ήτοι, θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί (υπάρχουν – όσο πιο πολλές θέσεις τόσο το καλύτερο για την υπηρεσία), και δεύτερο να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί από τους κατά νόμο αρμοδίους.

 

Από τη συνεχή παρακολούθηση των διαδραματιζομένων στην ΕΦ και ιδιαίτερα στα θέματα προσωπικού (μόνιμου και κληρωτού) διαπιστώνεται ότι η ευνοιοκρατία συνεχίζεται απρόσκοπτα, αλλά το αισχρότερο είναι η αλλαγή των νόμων και διαταγών ανάλογα κατά περίπτωση, με τις ανάγκες που έχει ο κάθε ευνοούμενος, για να υπάρχει μια επίπλαστη νομιμότητα και να κλείνουν τα στόματα των δειλών και των αδυνάτων που σιωπούν. Τα διάφορα θέματα στα οποία γίνεται «καραμπινάτη» ευνοιοκρατία εστιάζονται στα ακόλουθα:

 

1 Κάλυψη χρόνου διοικήσεως από θέσεις όπου ο διοικούμενος δεν ασκεί διοίκηση.

 

2 Κάλυψη θέσεων διοικήσεως ή επιτελών από άτομα που δεν πληρούν τα προσόντα που καθορίζονται από το καθηκοντολόγιο (job description).

 

3 Αύξηση των θέσεων σε Στρατιωτικές Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας, εκ των υστέρων, προκειμένου να ευνοηθούν οι ατυχήσαντες να είναι στον αριθμό αυτών που καταλαμβάνουν τις προκηρυχθείσες θέσεις. Καλόν είναι οι θέσεις να είναι ισάριθμες με όσους επιτύχουν στις εξετάσεις και πληρούν τα προσόντα, και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αποτυχόντος. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις, καλόν είναι να είναι όσον το δυνατόν πιο πολλές αλλά για λόγους αξιοκρατίας να φοιτούν μόνον οι επιτυχόντες στις εξετάσεις.

 

4 Αλλαγή και τροποποίηση των απαιτούμενων προσόντων των υποψηφίων για διεκδίκηση θέσεων εξωτερικού (Ακόλουθοι Άμυνας, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΑΣΕ κ.λπ) από υποψηφίους για ευνόητους λόγους. Ουσιαστικά τα προσόντα φωτογραφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν να επιλεγεί.

 

5 Μη ύπαρξη δεσμευτικού διατάγματος για διεκδίκηση θέσεων εξωτερικού αφού περάσει τουλάχιστον μια χρονική περίοδος (6-8 ετών) από την επάνοδο του στελέχους στην Κύπρο . Δεν είναι τυχαίο το ότι στελέχη έχουν υπηρετήσει σε θέσεις στο εξωτερικό περισσότερα από δέκα χρόνια και σε άλλους δίνεται επιλεκτικά παράταση με γελοίες δικαιολογίες.

 

Δυστυχώς, όλα τα προαναφερθέντα, παρά την ύπαρξη κάποιων σχετικών διαταγών κατά καιρούς, οι πρώτοι που δεν τα εφάρμοζαν (τα τροποποιούσαν κατά το συμφέρον ή και καταστρατηγούσαν ανερυθρίαστα τις υφιστάμενες διαταγές), ήταν οι εκάστοτε κυβερνώντες με τη εκκωφαντική σιωπή του εκάστοτε Αρχηγού του ΓΕΕΦ.

 

Οι σεβόμενοι τον εαυτό τους πρέπει πρώτα να σέβονται τους νόμους, διότι εάν είναι σε ηγετικές θέσεις και υποθάλπουν την παρανομία, τότε είναι παράνομοι, ή αν είναι σε άλλες θέσεις και διεκδικούν ευνοιοκρατική μεταχείριση, επίσης είναι παράνομοι.

 

Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δυο κύρια χαρακτηριστικά, πρώτον τη νομιμότητα και δεύτερο την αξιοκρατία, πάνω στα οποία εδράζεται η πειθαρχία που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός στρατεύματος.

 

Ποτέ δεν είναι αργά για εφαρμογή της νομιμότητας και της αξιοκρατίας, εάν θέλουν να έχουμε ένα σοβαρό και πειθαρχημένο στράτευμα.

 

Για όσους ενοχληθούν από το άρθρο μου, τους καλώ να αφαιρέσουν τον εαυτό τους από τις παραγράφους του κειμένου στις οποίες εμπίπτουν και ας το ξαναδιαβάσουν και το ξανακρίνουν.

 

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: Σημερινή

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas