ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ , ΠΟΥ ΝΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΩΣΗ!



Η φύση αποτελεί τον σημαντικό τροφοδότη πολύτιμων συστατικών που θωρακίζουν την υγεία των οφθαλμών και αποτρέπουν την τύφλωση

Η μητέρα φύση θα μπορούσε να έχει την απάντηση για τη θεραπεία αρκετών σοβαρών παθήσεων που προκαλούν τύφλωση, σύμφωνα με επαναστατική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Eugene και Marilyn Glick της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα που δημοσιεύθηκε στο American Chemical Society.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και δοκιμάσει παράγοντες από μία ομάδα φυτών που θα μπορούσε πιθανά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εκφυλιστικών οθφαλμικών παθήσεων όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Το στοιχείο της ανώμαλης αγγειογένεσης στο μάτι έχει συσχετιστεί με πολλές μορφές τύφλωσης  συμπεριλαμβανομένων της αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα φυσικά ομοϊσοφλαβονοειδή που εντοπίζονται στην οικογένεια Asparagaceae και στο γένος Hyacinthus όπου κατατάσσονται περισσότερα από 30 είδη φυτών όπως ο υάκινθος και τα συνθετικά παράγωγά τους.

Η ομάδα εξέτασε σε ποιο βαθμό αυτοί οι παράγοντες μπορούσαν να σταματήσουν την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων. Μάλιστα ένα συγκεκριμένο συνθετικό παράγωγο φάνηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών. Επιπλέον μελέτες συνεχίζονται με σκοπό την σύνθεση πιο ισχυρών παραγόντων.

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Great Ormond Street, η αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας επηρεάζει περίπου το 20% των πρόωρων βρεφών κυρίως όσων γεννήθηκαν πριν την 32η εβδομάδα της κύησης ή ζύγιζαν λιγότερα από 1500 γραμμάρια.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφοντας το πίσω μέρος του ματιού προκαλώντας ακόμα και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Υπολογίζεται πως επηρεάζει 28 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στη γήρανση αποτελεί μία από τις κορυφαίες αιτίες τύφλωσης και επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως.

H καθηγήτρια Dulcie Mulholland, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Surrey δήλωσε: «Η απώλεια της όρασης είναι μία εξουθενωτική εμπειρία. Πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα της έρευνάς μας καθιστούν πιθανές μελλοντικές θεραπείες για αρκετές εκφυλιστικές παθήσεις του ματιού. Φαίνεται πως η φύση εξακολουθεί να έχει πολλά μυστικά να μας αποκαλύψει».

«Οι υπάρχουσες θεραπείες για αυτές τις νόσους δεν λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς. Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο καθηγητής Tim Corson.

«Η ανακάλυψη νέων και καινοτόμων θεραπειών από φυσικές πηγές για τόσο σημαντικές ασθένειες έχει τεράστια προοπτική. Αυτή η δουλειά έχει παράξει μία αληθινή ευκαιρία για περαιτέρω έρευνα και συνεργασία ενώ δίνει την προοπτική να φέρει νέες ανακαλύψεις για την θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών» επισημαίνουν οι ερευνητές.


Πηγή:ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas