Σε τι διαφέρει η vegan
από την vegetarian διατροφή;
Οι vegetarian δίαιτες
υπάρχουν από το 700 π.Χ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και ο καθένας μπορεί να τις
ακολουθήσεις για διάφορους λόγους, όπως υγεία, ηθική, περιβαλλοντολογία και
θρησκεία.
Οι διατροφές τύπου
vegan είναι λίγο πιο πρόσφατες, αλλά αυξάνονται σε δημοφιλία τα τελευταία
χρόνια.
Αυτό το άρθρο φωτίζει
τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων χορτοφαγικής
διατροφής.
Τι είναι η
vegetarian διατροφή;
Ένας vegetarian είναι
κάποιος που δεν τρώει κρέας, πουλερικά, θηράματα, ψάρια, οστρακοειδή ή
υποπροϊόντα σφαγής ζώων.
Η vegetarian διατροφή
περιέχει διάφορα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και
σπόρους. Το αν θα περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά εξαρτάται από τον
τύπο της vegetarian διατροφής που ακολουθεί ο καθένας.
Οι πιο
συνηθισμένοι τύποι τέτοιας διατροφής είναι:
Lacto-ovo vegetarian: Αποφεύγουν κάθε ζωική
σάρκα, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα αυγών
Lacto vegetarian: Αποφεύγουν τη σάρκα και
τα αυγά των ζώων, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα
Ovo vegetarian: Αποφεύγουν όλα τα ζωικά
προϊόντα εκτός από τα αυγά
Vegans: Αποφεύγουν όλα τα προϊόντα ζωικής
προέλευσης
Εκείνοι που δεν τρώνε
κρέας ή πουλερικά, αλλά καταναλώνουν ψάρια θεωρούνται pescatarians, ενώ οι εκ
περιδρομής vegetarian αναφέρονται συχνά ως flexitarians.
Αν και μερικές φορές
θεωρούνται vegetarians, οι pescatarians και οι flexitarians τρώνε ζωική σάρκα.
Επομένως, δεν εμπίπτουν τυπικά στον ορισμό της vegetarian χορτοφαγίας.
Τι είναι η
vegan διατροφή
Η vegan διατροφή μπορεί
να θεωρηθεί ως η πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγίας.
Ο “βιγκανισμός”
(veganism) ορίζεται ως τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει όσο το δυνατόν
περισσότερο όλες τις μορφές εκμετάλλευσης των ζώων. Αυτό περιλαμβάνει την
εκμετάλλευση για τρόφιμα αλλά και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.
Επομένως, μια vegan
διατροφή δεν αποκλείει μόνο τη σάρκα των ζώων, αλλά και τα γαλακτοκομικά
προϊόντα, τα αυγά και τα συστατικά που προέρχονται από ζώα. Αυτά περιλαμβάνουν
ζελατίνη, μέλι, ορό γάλακτος, ορισμένες μορφές βιταμίνης D3 και άλλα.
Οι vegetarians και οι
vegans συχνά αποφεύγουν να τρώνε ζωικά προϊόντα για παρόμοιους λόγους. Η
μεγαλύτερη διαφορά είναι ο βαθμός στον οποίο θεωρούν αποδεκτά τα ζωικά
προϊόντα.
Για παράδειγμα, τόσο οι
vegan όσο και οι vegetarian μπορούν να αποκλείσουν το κρέας από τη διατροφή
τους για λόγους υγείας ή περιβαλλοντικούς. Ωστόσο, οι vegan επιλέγουν επίσης να
αποφεύγουν όλα τα ζωικά υποπροϊόντα επειδή πιστεύουν ότι αυτό έχει τον
μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία και το περιβάλλον τους.
Όσον αφορά ζητήματα
ηθικής, οι vegetarians αντιτίθενται στη θανάτωση ζώων για τροφή, αλλά θεωρούν
αποδεκτό να καταναλώνουν ζωικά υποπροϊόντα όπως γάλα και αυγά, αρκεί τα ζώα να
διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες.
Από την άλλη πλευρά, οι
vegans πιστεύουν ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένα από
ανθρώπινη χρήση, είτε πρόκειται για τρόφιμα, ρούχα, επιστήμη ή ψυχαγωγία. Έτσι,
επιδιώκουν να αποκλείσουν όλα τα ζωικά υποπροϊόντα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες
υπό τις οποίες εκτρέφονται ή στεγάζονται τα ζώα.
Η επιθυμία να αποφευχθούν
όλες οι μορφές εκμετάλλευσης των ζώων είναι ο λόγος για τον οποίο οι βίγκαν
επιλέγουν να παραιτηθούν και από γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Πηγή: healthline.com
Δημοσίευση σχολίου