ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ;



Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης λέει το θυμόσοφος λαός και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να το πιστέψουμε (χα!). Μία νέα μελέτη εξηγεί επιστημονικά γιατί αυτά που ξεκινούν από μικρά ψεματάκια καταλήγουν σε τέρατα.

Πώς θα καταλάβεις αμέσως εάν κάποιος σου λέει ψέματα;

Συγκεκριμένα, μια ομάδα του τμήματος Ψυχολογίας στο University College London (UCL), έκανε ένα πείραμα σε 80 άτομα σχετικά με την τάση τους στο ψέμα. Τους έδειξαν ένα γυάλινο δοχείο όπου μέσα υπήρχαν χρήματα και στη συνέχεια παρατήρησαν κατά πόσο έλεγαν την αλήθεια ή όχι σε κάποιον φίλο τους για το ύψος του χρηματικού ποσού. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο συμμετέχων και ο φίλος του είχαν κοινό όφελος ενώ σε άλλες μόνο ο πρώτος ή μόνο ο δεύτερος.


Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι όταν οι άνθρωποι δεν είναι ειλικρινείς αλλάζει η δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, την περιοχή εκείνη που καθορίζει τη συναισθηματική κατάσταση. Ειδικότερα, όσο πιο πολλές ψεύτικές συμβουλές έδινε ο συμμετέχων στον φίλο του τόσο πιο χαμηλή ήταν η δραστηριότητα της αμυγδαλής, όπως καταγράφηκε στη μαγνητική τομογραφία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ψέματα προκαλούν συναισθηματική διέγερση, ενεργοποιώντας την αμυγδαλή, αλλά με κάθε επιπλέον ψέμα γίνεται πιο εύκολο.

Εκείνο που επίσης διαπιστώθηκε, είναι ότι η δραστηριότητα της αμυγδαλής είναι πιο χαμηλή όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα για να επωφεληθούν οι ίδιοι. Το ίδιον συμφέρον δηλαδή είναι αυτό που τρέφει την ανειλικρίνεια.

>>> Γιατί είναι πιο εύκολο να λέμε ψέματα παρά αλήθειες

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, η συναισθηματική αυτή διέγερση οφείλεται εν μέρει στην εσωτερική σύγκρουση που βιώνει ένας άνθρωπος. «Λέω δηλαδή ψέματα για να κερδίσω κάτι αλλά την ίδια ώρα δεν συνάδει με τον τρόπο που βλέπω τον εαυτό μου, που είναι ένα ειλικρινές άτομο», ανέφερε σχετικά.

Ό,τι και να σχολιάσουμε ψέμα θα' ναι.





Πηγή : AskMen & msn.com

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas