ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ;



ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
η ΡΕΝΑ Γ. ΤΖΩΡΑΚΗ.

Τι είναι Ψυχαγωγία;
Ο ορισμός της ψυχαγωγίας διαχωρίζεται από εκείνον της διασκέδασης.
Σαν  ψυχαγωγία ορίζεται η τέρψη που επιτυγχάνεται μέσα από πνευματικά μέσα.
Αντίθετα, η διασκέδαση δηλώνει την απομάκρυνση από τα καθημερινά προβλήματα, το διασκορπισμό των εννοιών μέσα από το ξέδομα- το ξαλάφρωμα.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ της λέξης Ψυχαγωγία
Η λέξη είναι σύνθετη και ετυμολογείται από τα «ψυχ-»  + «αγωγός» (από το ρήμα άγω) που ήταν προσωνύμιο του θεού Ερμή γιατί συνόδευε τις ψυχές στον Άδη. Η λέξη «ψυχή» ετυμολογείται από το ρήμα  «ψύχω» (=φυσώ, πνέω) που προέρχεται από την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα «*bhes-»(=φυσώ, σφυρίζω). Αργότερα η λέξη δήλωνε και τον μάντη που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις ψυχές, απ’ όπου και η αρχική σημασία του ρήματος ψυχαγωγώ, δηλαδή προσελκύω, πείθω τις ψυχές. Για να φτάσει στους ελληνιστικούς χρόνους να σημαίνει την αγωγή της ψυχής, την ευχαρίστηση και κατ’ επέκταση την διασκέδαση.
Τέλος, διαβάζουμε στον Θεόφραστο (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) στο έργο του «περί Πυρός» πως μετά από όλες τις παραπάνω έννοιες η λέξη «ψυχαγωγείον» έφτασε να σημαίνει το ειδικό πηγάδι σε ένα μεταλλείο που σκοπό του είχε να τροφοδοτεί τους εργαζόμενους στα έγκατα της γης με φρέσκο και ζωογόνο αέρα και κατ’ επέκταση κάθε οπή  προς ανανέωση του αέρα (αεριστήριον).

«Νόθη» ψυχαγωγία
Ως νόθη (ή κακή) ψυχαγωγία αναφέρονται οι μορφές διασκέδασης που προβάλλονται ως ψυχαγωγικές ενώ κατ' ουσίαν δεν εξελίσσουν τον άνθρωπο πνευματικά. Τέτοιοι τρόποι ψυχαγωγίας είναι για παράδειγμα η χαρτοπαιξία, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και τα χαμηλής στάθμης θεάματα. Αποτέλεσμα της νόθης ψυχαγωγίας μπορεί να είναι ο εθισμός, η κρίση ηθικών αξιών, η φθορά σωματικής και ψυχικής υγείας κλπ.
Ποια πρέπει να είναι τα κριτήριά μας για να επιλέξουμε οποιαδήποτε μορφή ψυχαγωγίας όπως: διάβασμα ποιοτικών βιβλίων, ακούσματα μουσικής   και ότι αναπτερώνει γενικά και ωφελεί την ψυχή μας;
Η Αγία Γραφή αναφέρει:
 "Τέλος, αδελφοί μου, όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι καθαρά, όσα είναι προσφιλή, όσα έχουν καλή φήμη, αν υπάρχει κάποια αρετή κι αν υπάρχει κάποιος έπαινος, αυτά να συλλογίζεστε."
 (Επιστολή προς Φιλιππησίους 4: 8)


Να αποφύγεις τις ακατάλληλες ασχολίες.
Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Δεν θα βάλω μπροστά στα μάτια μου πονηρό πράγμα· μισώ εκείνους που πράττουν παρανομίες· τίποτε απ’ αυτά δεν θα κολληθεί σε μένα."
 (Ψαλμός 101: 3)


Δεν γίνεται να απολαμβάνουμε τις κοσμικές διασκεδάσεις και να είμαστε ακόμα φίλοι του Θεού.
 Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Μοιχοί και μοιχαλίδες, δεν ξέρετε ότι η φιλία του κόσμου είναι έχθρα προς τον Θεό; Όποιος, λοιπόν, θελήσει να είναι φίλος του κόσμου, γίνεται εχθρός του Θεού."
 (Επιστολή Ιακώβου 4: 4)

Ποιες είναι μερικές επιζήμιες κοσμικές διασκεδάσεις; Η Αγία Γραφή αναφέρει: "Είναι δε φανερά τα έργα της σάρκας, τα οποία είναι: μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια, ειδωλολατρία, φαρμακεία, έχθρες, φιλονικίες, ζηλοτυπίες, θυμοί, διαπληκτισμοί, διχοστασίες, αιρέσεις, φθόνοι, μέθες, γλεντοκόπια και τα παρόμοια με αυτά· για τα οποία σας λέω από πριν, όπως και σας είχα προείπει, ότι αυτοί που τα πράττουν αυτά, βασιλεία Θεού δεν θα κληρονομήσουν."
 (Επιστολή προς Γαλάτας 5:19 – 21)

Ο ορισμός των κοσμικών διασκεδάσεων είναι ευρύτερος:
Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Μην αγαπάτε τον κόσμο, ούτε αυτά που υπάρχουν μέσα στον κόσμο. Αν κάποιος αγαπάει τον κόσμο, η αγάπη του Πατέρα δεν υπάρχει μέσα σ’ αυτόν. Επειδή κάθε τι που υπάρχει μέσα στον κόσμο: Η επιθυμία της σάρκας και η επιθυμία των ματιών και η αλαζονεία του βίου δεν είναι από τον Πατέρα, αλλά από τον κόσμο. Και ο κόσμος παρέρχεται και η επιθυμία του· εκείνος, όμως, που πράττει το θέλημα του Θεού, μένει στον αιώνα."
 (Α΄ Επιστολή Ιωάννη 2:15 – 17)


Όλα όσα κάνουμε πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με το όνομα του Χριστού. Η Αγία Γραφή αναφέρει:
"Και κάθε τι, ό,τι κι αν κάνετε, με λόγο ή με έργο, όλα να τα κάνετε στο όνομα του Κυρίου Ιησού, ευχαριστώντας διαμέσου αυτού τον Θεό και Πατέρα."
 (Προς Κολοσσαείς 3: 17)


Η αρχική μου σελίδα στο  ανανεωμένο, γρήγορο , Λογοτεχνικό περιβόλι!




Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas