Η ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ άμαχου πληθυσμού στο Κοντομαρί!




Στην Ελλάδα τον Μάιο του 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η μοναδική περιοχή που δεν είχε κατακτηθεί από τους Γερμανούς, ήταν εκείνη της Κρήτης.
Η ΒΕΡΜΑΧΤ, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν να προσεδαφιστούν στο Μάλεμε και την γύρω περιοχή.
Το 3ο Τάγμα Εφόδου αλεξιπτωτιστών, το καμάρι του γερμανικού στρατού προσπαθεί να επαληθεύσει τα λόγια που τους είχε απευθύνει ο Χίτλερ: «Προϋπόθεση της τιμής σας είναι ο θάνατος ή η νίκη». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεκτατική διάθεση των Γερμανών με κάθε τρόπο και μέσο παρουσιάζει την ωμότητα του Ναζισμού, μιας ιδεολογίας που εγκαθιδρύθηκε στην Γερμανία το 1933 με επικεφαλής τον αδίστακτο Αδόλφο Χίτλερ.

Ομως στο Μάλεμε Χανίων οι Κρητικοί αντιστέκονται για την ελευθερία τους, γι’ αυτό το τρομερό δικαίωμα γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας για ζωή.
Εκεί λοιπόν, οι Γερμανικές επίλεκτες δυνάμεις αποδυναμώνονται αισθητά. 

Έτσι εξοργίζονται και αποφασίζουν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις φρίκης και απανθρωπιάς σε περιοχές του νομού Χανίων ως αντίποινα, προκειμένου να μην πληγεί το γόητρο του φασιστικού καθεστώτος.

Το Κοντομαρί ήταν η πρώτη περιοχή που υπέστησε τις φονικές κυκλώσεις των στρατευμάτων κατοχής. Ειδικότερα ήταν Δευτέρα μεσημέρι 2 του Ιούνη και η άλλοτε ειδυλλιακή μεσημεριάτικη γαλήνη έπαιρνε σιγά-σιγά το σχήμα ενός εφιάλτη, καθώς οι μπότες των Γερμανών στρατιωτών κύκλωναν το ειρηνικό τοπίο. Επικεφαλής τους, ο αιμοχαρής και απάνθρωπος ΧΟΡΣΤ ΤΡΕΜΠΕΣ. Εντολοδόχοι του, νεαροί Γερμανοί στρατιώτες, παιδιά με σκληρό βλέμμα και παγωμένο συναίσθημα.

Από τα κυκλωμένα σπίτια και τα γύρω χωράφια μαζεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Εφηβοι, ώριμοι άνδρες, γέροντες, μάνες, παιδιά σπρώχθηκαν για να συγκεντρωθούν με την απειλή των όπλων. 

Από το πλήθος ξεδιαλέχτηκαν οι άνδρες μάχιμης ηλικίας. Εκείνοι που βρίσκονταν στην ακμή της νιότης, στο άνθος της δύναμης και της διεκδίκησης για ζωή. Ήταν εικοσιτέσσερις άνδρες. Και οι εικοσιτέσσερις στάθηκαν αγέρωχοι, περήφανοι και γενναίοι απέναντι στο θάνατο, απέναντι στο φασισμό.

Όσον αφορά τους εκτελεστές, σαλάγιασαν το βουβό πλήθος που προσεύχονταν για την τύχη των παλικαριών, απομάκρυναν κάθε πιθανό θεατή της αποτρόπαιας πράξης τους και έστησαν δίπλα στις αιωνόβιες ελιές τους μελλοθάνατους.

 Απέναντι στους γενναίους άνδρες παρατάχθηκαν τα ανδρείκελα του Ναζισμού. Ο μηχανισμός θανάτου είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τότε αρχίζει το ανελέητο και συστηματικό μακελειό.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχουν όλα τελειώσει. Όταν σίγησαν οι ριπές των όπλων χώμα και αίμα αναδεύτηκαν για λίγο στον αέρα. Οι ήρωες έμειναν καταγής.

Τα μάτια τους δεν έκλεισαν ούτε μετά την τελευταία, την αποκαλούμενη χαριστική βολή. Δύο από αυτούς κατάφεραν να τρέξουν μακριά λαβωμένοι. 
Ο ένας μόνο σώθηκε σαν από θαύμα.

Στα πλαίσια της Γερμανικής προπαγάνδας, μαζί με τους εκτελεστές βρίσκονταν ένας φωτογράφος ως στρατιωτικός ανταποκριτής. Ετσι, τα βίαια γεγονότα αποτυπώθηκαν λεπτό προς λεπτό στο φακό της κάμερας.

Οι φωτογραφίες αυτές βρέθηκαν στο αρχείο της ΒΕΡΜΑΧΤ και αποτυπώνουν την αγριότητα της φασιστικής Γερμανίας, που αγγίζει τα όρια της τρέλας.
Η μαζική δολοφονία άμαχου πληθυσμού στο Κοντομαρί είναι η πρώτη που έλαβε χώρα στην Ευρώπη και άνοιξε το χορό των εκτελέσεων και τις απερίγραπτης φρίκης. Τα εγκλήματα του φασιστικού καθεστώτος της Γερμανίας έμειναν ατιμώρητα. 

Εκείνο που έμεινε στους Κρητικούς ήταν το ηθικό πλεονέκτημα, το ηθικό προβάδισμα όσων αγωνίστηκαν στο όνομα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ομορφιάς και της αλήθειας.
Αθάνατη η μνήμη τους, Αθάνατος ο αγώνας τους, Αθάνατο το παράδειγμα τους,
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas