"Για τον λόγο ότι, μέσα σ’ αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχομε..." Ανάλυση του εδαφίου στο Λογοτεχνικό περιβόλι


 


"Για τον λόγο ότι, μέσα σ’ αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχομε· όπως και μερικοί από τους ποιητές σας είπαν: «Επειδή, και δικό του γένος είμαστε».
Πράξεις 17:28

Με αφορμή τον σημερινό στίχο μικρές  σκέψεις:
Ο Παύλος εναντιωνόταν σε δύο ιδεολογίες όταν προκάλεσε τους άνδρες της Αθήνας να εξετάσουν τη φιλοσοφία τους. Όλοι ήταν άθεοι, με μερικούς που κυνηγούσαν ένθερμα τις απολαύσεις της ζωής μέσω της αισθησιακής εμπειρίας, ενώ άλλοι προτιμούσαν την προσωπική πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο, επιθυμώντας να αναζητήσουν την αλήθεια. Αλλά είτε εστίαζαν στην ευχαρίστηση είτε στην πειθαρχία, όλα είχαν τις ρίζες τους στην παγανιστική σκέψη και όλοι ήταν νεκροί στις αμαρτίες τους. Ο πρώτος απολάμβανε τη ζωή χωρίς αναφορά στον Θεό, ενώ ο δεύτερος υπέμεινε ζωή αποξενωμένος από τον Θεό, αλλά και οι δύο κοσμοθεωρίες άναψαν από τις φλόγες της υπερηφάνειας.

Ο Παύλος ήρθε να τους δείξει τον αληθινό και ζωντανό τρόπο: πώς να μπουν στη ζωή , την άφθονη ζωή, την  Αιώνια ζωή!

Ήρθε να τους πει για τον ένα και μοναδικό Θεό, τον Πλάστη του ουρανού και της γης, ο οποίος δεν απέχει ποτέ από κανένα δημιούργημά Του.
Ο Παύλος εισήγαγε σε αυτούς τους χαμένους και υπερήφανους ανθρώπους τον Θεό της δημιουργίας, τον Θεό της ιστορίας, τον Θεό της γεωγραφίας, τον Θεό της γλώσσας, τον Θεό που εμφύσησε τη δική Του πνοή ζωής στον άνθρωπο. Παρέθεσε μάλιστα από τα δικά τους φιλοσοφικά γραπτά: «Εν Αυτόν ζούμε, και κινούμαστε, και έχουμε την ύπαρξη μας, γιατί είμαστε απόγονοί Του».
Αν και φτιαγμένοι κατ' εικόνα Θεού, εμείς, όπως οι Αθηναίοι, πρέπει να επιλέξουμε αν θα πιστέψουμε στον Κύριο Ιησού Χριστό, ο Λόγος έγινε σάρκα και μονογενής Υιός του Θεού. Πρέπει να επιλέξουμε να εναποθέσουμε την εμπιστοσύνη μας στον σταυρωμένο, αναστημένο και αναληφθέντα Λυτρωτή ή να επιλέξουμε να μην εναποθέσουμε την εμπιστοσύνη μας σε Αυτόν.
Διότι, αν και είμαστε όλοι φτιαγμένοι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού μέσω του Αδάμ, μόνο με το χυμένο αίμα του Χριστού Ιησού του Σωτήρα μας, ξεπλένονται οι αμαρτίες μας. Και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες μας είναι να πιστέψουμε στον Κύριο Ιησού Χριστό.
Η μικρή  προσευχή  της ημέρας:

Επουράνιε Πατέρα, σε ευχαριστώ που είσαι ο Θεός μου και ο Σωτήρας μου.
 Ομολογώ Κύριέ μου, πως  χωρίς Εσένα δεν μπορώ να κάνω τίποτα, γιατί μέσα σε Σένα ζω, κινούμαι και έχω την ύπαρξή μου. Χρησιμοποίησε τη ζωή μου για να Σε δοξάσω και σε ευχαριστώ, Πατέρα, που έστειλες τον Κύριο Ιησού να υποφέρει και να πεθάνει για να μπορέσω να ζήσω.
Στο όνομα του Ιησού προσεύχομαι, ΑΜΗΝ.

ΔΕΙΤΕ και άλλες αναλύσεις με θέμα:
Ο ΣΤΙΧΟΣ της ΗΜΕΡΑΣ


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.




Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas