Ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση: Προς λάθος κατεύθυνση η χώρα λένε 6 στους 10 πολίτες

 


Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η κυβέρνηση βλέπει τους πολίτες να στέλνουν ηχηρά μηνύματα χτυπώντας καμπανάκια για μία σειρά θεμάτων της καθημερινότητας ενώ το κλίμα δυσαρέσκειας αγγίζει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο MEGA, αποτυπώνεται η αποδοκιμασία των πολιτών προς την κυβέρνηση για θέματα που σχετίζονται με την ακρίβεια, την παιδεία και την εγκληματικότητα, ενώ φαίνεται πως αρνητικά είναι τα μηνύματα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έβγαλε στους δρόμους με τις πολιτικές του τους αγρότες και τους φοιτητές, βλέπει τους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για πολλά θέματα της καθημερινότητας, με βασικότερο όλων την ακρίβεια που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά.

Η πλειοψηφία των πολιτών στέλνει το μήνυμα ότι «στραβά αρμενίζουμε» καθώς στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση» το 60% απαντά προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν και οι απαντήσεις που αφορούν το πρόσωπο του πρωθυπουργού ο οποίος δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στις αγροτικές διεκδικήσεις, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει το ρόλο παρατηρητή σε μία σειρά θεμάτων, όπως αυτό της ακρίβειας.

Οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπο του πρωθυπουργού φτάνουν το 54% ενώ όσο αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν προηγείται, ωστόσο φαίνεται πως οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές.

Σχετικά με το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, συγκεντρώνει ένα ποσοστό 40% ενώ ο… κανένας πλησιάζει απειλητικά με ποσοστό 33%.

Ένα άλλο στοιχείο που πολλές φορές περνάει στα «ψιλά» είναι ότι μόλις το 61% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δηλώνουν απόλυτα ή μάλλον απόλυτα βέβαιοι για το κόμμα που θα ψηφίσουν.

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 38%, δηλώνει ότι και τόσο βέβαιο ή ακόμη και καθόλου βέβαιο για το κόμμα που θα ψηφίσει.

Αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο ποσοστό – ανάλογα και με τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα – μπορεί να κατευθυνθεί σε κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αντιπολίτευση, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για τις κυβερνητικές πολιτικές και την αδυναμία να βρεθούν λύσεις υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων.

Τα βασικά προβλήματα
Μπορεί η ΝΔ να εμφανίζεται ακόμη να έχει την υπεροχή όσο αφορά στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο η δυσαρέσκεια των πολιτών εκφράζεται μέσα από τις απαντήσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας, εκεί δηλαδή που κρίνονται στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις.

Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσο αφορά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρνητικές γνώμες φθάνουν ή και υπερβαίνουν το 70%.

Ένα ζήτημα που θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στο Μαξίμου – καθώς οι φοιτητές εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις – αφορά και στο θέμα της Παιδείας.

Ως εκ τούτου, κυβέρνηση παίρνει «κάτω από τη βάση» για τα θέματα που άπτονται της Παιδείας αφού συγκεντρώνει 65% αρνητικές γνώμες.

Κακό βαθμό δίνουν οι πολίτες όσο αφορά και στο θέμα των ατομικών ελευθεριών.

Το 46% έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Υπέρ των αγροτών οι πολίτες
Η κυβέρνηση παρά τις κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα εδώ και εβδομάδες δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους.

Είναι δε εντυπωσιακό το στοιχείο, ότι οι πολίτες στέκονται στο πλευρό των αγροτών σε ποσοστό 82% ενώ πάνω από 6 στους 10 αντιμετωπίζουν θετικά και τις μορφές κινητοποιήσεων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: europost.gr


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas