Το διαμαντένιο κολιέ
Το διαμαντένιο περιδέραιο της Ιωσηφίνας Βοναπάρτη αγοράστηκε το 1933 από τον προ – θείο των σημερινών ιδιοκτητών, τον Captain William Ogden. Ένα απόκομμα εφημερίδας από τις 22 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γράφει ότι το περιδέραιο αγοράστηκε σε “τιμή που δεν αποκαλύφθηκε, αλλά λέγεται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες λίρες”. Το άρθρο της Daily Mirror ανέφερε ότι ένα μέλος της οικογενειακής επιχείρησης Ogden δήλωσε: “Πρόκειται για μια θαυμάσια σειρά διαμαντιών, εξαιρετικού χρώματος, τα οποία είναι τοποθετημένα στο παλιό χρυσό πλαίσιο της εποχής. Βρίσκονται σε μια κόκκινη δερμάτινη θήκη με χαραγμένη την κορώνα και το αρχικό J από κάτω”.
Ένα άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι το περιδέραιο αγοράστηκε από “γαλλική πηγή” στο Λονδίνο. Ο μάνατζερ του Captain Ogden, KC Drayson, δήλωσε τότε: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι της δόθηκε από τον Ναπολέοντα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό και το περιδέραιο μεταφέρθηκε από τη Γαλλία πριν από μερικές εβδομάδες”. Και τώρα που το ζήτημα άνοιξε, ο κ. Ogden, 51 ετών, μιλώντας στη Mailonline, είπε ότι “στο σημείο αυτό η ιστορία εξαντλείται”.
Είπε ακόμα ότι το περιδέραιο “σίγουρα θα είχε πωληθεί από τον Ogden και θα ήταν μία ιδιωτική πώληση και όχι δημοπρασία”.
Η τύχη της τιάρας
Δεν υπάρχει φωτογραφία του διαμαντένιου περιδέραιου, αλλά υπάρχει φωτογραφία μιας εντυπωσιακής τιάρας που εμφανίζεται επίσης στη βιογραφική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους της χώρας. Ήταν διακοσμημένη με 1.040 διαμάντια που ζύγισαν πάνω από 250 καράτια. Η διαμαντένια τιάρα λέγεται ότι κατασκευάστηκε για την Ιωσηφίνα -την οποία υποδύεται η Vanessa Kirby στη μεγάλη οθόνη- για την αυτοκρατορική στέψη του 1804.
Περιήλθε στην κατοχή του υποκαταστήματος της εταιρείας Ogden στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1930. Ένας τοπικός ιστορικός κατέγραψε ότι πουλήθηκε σε μια “κυρία με τίτλο” για να φορεθεί στη στέψη του Γεωργίου V1 το 1937. Ο κ. Ogden είπε ότι ο αριστοκράτης αγοραστής ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Sir Robert Mond, ένας Βρετανός χημικός και αρχαιολόγος.
Ο Sir Robert πέθανε το 1938 και η χήρα του Marie-Louise πούλησε το διάδημα στην εταιρεία πολυτελών κοσμημάτων Van Cleef & Arpels το 1948. Η εταιρεία το διαφήμισε ως “δώρο” του Ναπολέοντα στη σύζυγό του Ιωσηφίνα και το έδειξε σε διαφημιστική φωτογραφία της.
Μάλιστα, η τιάρα δανείστηκε στην πριγκίπισσα Γκρέις, του Μονακό, η οποία την φόρεσε στο Century Ball, για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την ίδρυση του Μόντε Κάρλο τον Μάιο του 1966. Η Rose Kennedy, η μητέρα του προέδρου John F Kennedy, δανείστηκε επίσης την τιάρα. Το 1969, η τιάρα συμμετείχε σε μια μεγάλη έκθεση στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ναπολέοντα. Η διάσημη τιάρα έφυγε τελικά από τη συλλογή της εταιρείας, αλλά δεν είναι γνωστό πού πήγε.
Οι αμφιβολίες
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η τιάρα αυτή ανήκε πράγματι στην Ιωσηφίνα. Ένας Γάλλος ιστορικός σημείωσε ότι δεν εμφανίζεται στους καταλόγους των οικογενειακών κοσμημάτων και ότι διαφέρει από εκείνη που βρίσκεται στο κεφάλι της Ιωσηφίνας, σε έναν πίνακα στέψης του Ζακ Λουί Νταβίντ που φιλοτεχνήθηκε από τον Ζακ Λουί Νταβίντ και παραγγέλθηκε από τον Ναπολέοντα.
Ωστόσο, ο πίνακας λέγεται ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί και μεγάλο μέρος του έγινε από μνήμης. Σίγουρα πάντως ήταν αυτός στον οποίο βασίστηκαν οι κινηματογραφιστές για να διαμορφώσουν τα κοσμήματα της στέψης για την ταινία “Ναπολέων”.
Όποια και αν είναι η αλήθεια για την προέλευσή του, η οικογένεια Ogden επιθυμεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει τι συνέβη στα δύο ιστορικά κομμάτια που πέρασαν από την εταιρεία της πριν από πολλές δεκαετίες.
“Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε τι απέγιναν και τα δύο”, δήλωσε ο κ. Ogden.
(Φωτό: Cordon Press)
Πηγή:
(enikos.gr)
Δημοσίευση σχολίου