Γιατί ο σκύλος μου , σταματάει να περπατά τη διάρκεια της βόλτας;;;;



Κάντε εικόνα το παρακάτω σκηνικό:

Έχετε βγει βόλτα με τον σκύλο σας, και μάλιστα βιάζεστε για να πάτε στη δουλειά μετά. Η αγαπημένη σας χνουδόμπαλα, όμως, έχει πεισμώσει και αρνείται να κουνηθεί. Κάθεται στη μέση του δρόμου με τεντωμένο το λουρί, και όσο και να τον τραβάτε, επιμένει να στέκεται σαν στήλη άλατος. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε. Ας δούμε γιατί αρνείται να περπατήσει ο σκύλος σας στην βόλτα, και πώς να το αντιμετωπίσετε.



1. Ο σκύλος σας πονάει

Αν το σκυλάκι σας φαίνεται να νιώθει άβολα όταν αρνείται να περπατήσει, υπάρχει περίπτωση να πονάει. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, δυσπλασία του γοφού, νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου, ή τραυματισμούς. Θα καταλάβετε καλύτερα αν ο σκύλος σας πονάει αν παρατηρήσετε αλλαγές στη στάση του σώματός του, δυσκολία στις κινήσεις, αργά αντανακλαστικά, ασυνήθιστη αναπνοή, τρέμουλο, και γλείψιμο ή δάγκωμα μιας συγκεκριμένης περιοχής.



2. Νιώθει άβολα ή φοβάται

Κάποιοι σκύλοι νιώθουν άβολα όταν πρέπει να περπατούν φορώντας σαμάρια, ρούχα ή παπούτσια. Συχνά, τα ρούχα αγχώνουν ή ζεσταίνουν τους σκύλους που τα φοράνε. Ακόμα, αν ο σκύλος σας δεν έχει συνηθίσει να βγαίνει βόλτα, μπορεί να αγχώνεται λόγω διαφόρων παραγόντων στο περιβάλλον του. Σημάδια που δείχνουν φόβο είναι η τυλιγμένη κάτω από την κοιλιά ουρά, το τρέμουλο, η γρήγορη αναπνοή, η διάρροια, και το κυνήγι της ουράς.

3. Θέλει να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση

Το πιο συνηθισμένο και πιο εύκολο στην επίλυσή του πρόβλημα είναι το να μην θέλει ο σκύλος σας να ακολουθήσει την κατεύθυνση που έχετε επιλέξει. Μπορεί, ας πούμε, να έχει ζήσει κάτι τραυματικό εκεί πέρα, όπως μια συνάντηση με έναν άγριο σκύλο ή έναν τρομακτικό θόρυβο από απότομο φρενάρισμα, και να φοβάται να ακολουθήσει ξανά την ίδια διαδρομή, ή μπορεί να θέλει να μυρίσει κάτι που βρίσκεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

4. Χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση με το λουρί

Μπορεί ο σκύλος σας να μην έχει συνηθίσει ακόμη να σας ακολουθεί με το λουρί. Το περπάτημα με λουρί δεν αποτελεί φυσική διαδικασία για ένα ζώο. Είναι κάτι που μαθαίνεται, και ο αγαπημένος σας μαλλιαρός σύντροφος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμα, η ηλικία του μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της εκπαίδευσης, καθώς τα νέα σκυλάκια τείνουν να είναι πιο ενεργητικά και ενθουσιώδη από τα μεγαλύτερα.

5. Έχει άλλο αγαπημένο σύντροφο για τη βόλτα

Οι σκύλοι πολλές φορές προτιμούν να τους βγάζει βόλτα ένα συγκεκριμένο άτομο, ή να βγαίνουν ομαδική βόλτα. Αν ο σκύλος σας προτιμά να βγαίνει βόλτα με κάποιο άτομο ή να αποφεύγει κάποιο άλλο επειδή π.χ. έκανε μια αρνητική σύνδεση κατά τη διάρκεια της βόλτας του, μπορεί να αγχώνεται και να κάνει πείσματα. Αν ο σκύλος σας προτιμά να βγαίνει βόλτα με παραπάνω από ένα άτομα, αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης.

6. Έχει κουραστεί, ζεσταίνεται ή κρυώνει

Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή κρύος, ο πιστός σας φίλος μπορεί να δυσανασχετεί. Ακόμα, μπορεί να νιώθει εξαντλημένος προς το τέλος της βόλτας, ή λόγω κάποιας πάθησης. Τα σημάδια που παραπέμπουν σε εξάντληση είναι η δύσκολη αναπνοή, η αναζήτηση νερού, και η τάση να ξαπλώνει κάτω.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Αρχικά, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να ελεγχθεί η υγεία του σκύλου σας και να καταλάβετε αν δυσανασχετεί λόγω κάποιας πάθησης ή τραυματισμού. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να ελαττώσετε τις βόλτες και να αυξήσετε την ώρα που ξεκουράζεται. Προσπαθήστε να αποφύγετε να του φοράτε ρούχα όταν περπατά, να δοκιμάσετε διαφορετικά σαμαράκια, και να τον εκπαιδεύσετε καλά ώστε να μάθει να περπατάει δίπλα σας.

Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει δείγματα φόβου, εξασκηθείτε στο περπάτημα σε περιβάλλοντα στα οποία νιώθει ασφαλής. Με τα πρώτα δείγματα δυσκολίας, σταματήστε τη βόλτα και γυρίστε σπίτι. Δίνετέ του λιχουδιές τόσο κατά τη διάρκεια της βόλτας όσο και μετά, και σταδιακά προσπαθήστε να αυξάνετε την ώρα της βόλτας μέχρι να αποευαισθητοποιηθεί. Με την εξάσκηση, μπορεί να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ποια ερεθίσματα τον τρομάζουν (π.χ. αυτοκίνητα), να του μάθετε σιγά σιγά να ηρεμεί και να κάθεται, και να τον καθησυχάζετε με λόγια και λιχουδιές. Η αποευαισθητοποίηση του σκύλου από έναν φόβο μπορεί να πάρει πολύ καιρό, γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να συνηθίσει μια διαδρομή που προτιμά να αποφεύγει.

Αν ο σκύλος σας δεν είναι εκπαιδευμένος επαρκώς ώστε να περπατά με λουρί, ξεκινήστε επιλέγοντας το κατάλληλο σαμαράκι και λουρί που του ταιριάζει. Προτιμήστε ένα σαμαράκι που να κλείνει μπροστά, και ένα λουρί που να μην αυξομειώνεται. Αρχικά, φορέστε το λουρί στον σκύλο σας και περπατήστε γύρω γύρω σε έναν χώρο που γνωρίζει καλά, όπως το σαλόνι. Προσφέρετέ του λιχουδιές για να δημιουργήσετε μια θετική εμπειρία. Η διάρκεια ενός κύκλου εκπαίδευσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά. Αν ο σκύλος σας σάς τραβάει, σταματήστε το περπάτημα. Επαναλαμβάνετε την άσκηση κάθε μέρα. Σταδιακά, θα μπορείτε να δοκιμάσετε τη βόλτα με το λουρί στον έξω κόσμο.



Με παρόμοιο τρόπο, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει να περπατάει με ένα συγκεκριμένο άτομο το οποίο αποφεύγει. Επιτρέψτε στον σκύλο σας να περάσει χρόνο τόσο με αυτό το άτομο, όσο και με το αγαπημένο του. Σταδιακά, αφήστε τον μόνο με το άτομο που αποφεύγει, και συμβουλέψτε το να του δίνει λιχουδιές και επαίνους. Απομακρυνθείτε κατά τη διάρκεια της βόλτας, και ενθαρρύνετε το άλλο άτομο να έχει θετική και χαρούμενη διάθεση.

Αν ο σκύλος σας φαίνεται κουρασμένος χωρίς άλλα συμπτώματα, αφήστε τον να ξεκουραστεί και δώστε του λίγο νερό. Αν παρατηρήσετε σημάδια θερμοπληξίας, πηγαίνετέ τον αμέσως στον/στην κτηνίατρο. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας είναι κοντότριχος και δεν αντέχει το πολύ κρύο, δοκιμάστε να του φορέσετε ένα ζακετάκι, και προτιμήστε να βγαίνετε βόλτα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγετε να τραβάτε τον σκύλο σας στη βόλτα, γιατί μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές συνδέσεις και να βλάψει τη σχέση σας και την υγεία του. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό λουρί και σαμαράκι, ξεσηκώστε τον με την πιο χαρούμενη φωνή σας, εξερευνήστε διαφορετικές διαδρομές, και προσφέρετέ του συνέχεια επαίνους και λιχουδιές.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:  topetmou


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas