Έχασε ο Μπακογιάννης ή έχασε η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης;

 


Έχασε ο Μπακογιάννης ή έχασε η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης;

Μανόλης Καψής (ΦΩΤΟ, ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ, 11/2021)

Του Μανόλη Καψή



Γιατί έχασε ο Μπακογιάννης; Έχασε λέει γιατί οι Αθηναίοι τον τιμώρησαν για τον μεγάλη περίπατο. Ναι, αλλά αν ήταν τόσο θυμωμένοι οι Αθηναίοι, γιατί του έδωσαν την πρωτιά και τέτοιο ποσοστό στον α΄ γύρο; Μήπως έχασε από την αποχή; Μήπως οι Αθηναίοι πήγαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή, έριξαν την ψήφο τους και στον Χαρδαλιά -για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο- και μετά αδιαφόρησαν και δεν μπήκαν καν στον κόπο; Ή ορισμένοι πήγαν και ψήφισαν τον Δούκα αντί του Μπακογιάννη που είχαν ψηφίσει στην πρώτη αναμέτρηση; Σημειώστε ότι στον β΄ γύρο των εκλογών στην Αθήνα, ψήφισαν συνολικά 114.500 ψηφοφόροι, ενώ την πρώτη Κυριακή είχαν ψηφίσει 145.000. Ποιοι είναι αυτοί που απείχαν στον β΄ γύρο και γιατί; Θέλει μια ερμηνεία. Πάντως, από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο, αυτός που έχασε ψηφοφόρους είναι ο Κώστας Μπακογιάννης.

Φταίει η αντισυσπείρωση, λέει η κυβέρνηση. Πιθανώς, σίγουρα έπαιξε ρόλο, αλλά τα κουκιά δεν βγαίνουν μόνο με τις ψήφους του Ζαχαριάδη, ούτε και αν ακόμα υποθέσουμε ότι οι "κουκουέδες" αδιαφόρησαν για την επίσημη γραμμή και πήγαν να ψηφίσουν την αντιπολίτευση στον β΄ γύρο.

A propos η θεωρία ότι ψήφισαν τον Δούκα οι οπαδοί του Κασιδιάρη είναι μια (να με συγχωρείτε) μεγάλη ανοησία, όχι γιατί αποκλείεται να έχει συμβεί, αλλά γιατί απλώς είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Γιατί δεν διαθέτουμε exit poll. Και σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν έχει συμβεί, που δύσκολα θα το μάθουμε ελλείψει εργαλείων, δεν μας λέει τίποτα για το ποιόν και το πρόσωπο του Χάρη Δούκα.

Μας λέει ίσως κάτι για τους ψηφοφόρους Κασιδιάρη -κάτι καθόλου πρωτότυπο, ότι δηλαδή είναι αντισυστημικοί και αντιμητσοτακικοί- αλλά τίποτα περισσότερο. Ή μάλλον μας λέει και για το πώς αδυνατούν να ερμηνεύσουν και να αποδεχθούν την ήττα Μπακογιάννη οι κυβερνητικοί σχολιαστές, εκπίπτοντας το βράδυ στα κανάλια σε φτηνές και κακιασμένες αναλύσεις καφενειακού τύπου.

Φταίει το debate ισχυρίζονται οι άλλοι. Τι το ήθελε το debate αφού προηγούνταν; Γιατί επέτρεψε στους Αθηναίους να γνωρίσουν τον Χάρη Δούκα που μέχρι τότε δεν τον ήξερε κανείς; Και δεν είναι μόνο αυτό, λέει ο Δημήτρης Μαύρος της MRB. Ενόχλησε και η υπερ-αυτοπεποίθηση που έδειξε ο Μπακογιάννης, η σιγουριά του ότι θα είναι ο νικητής. Μια αυτοπεποίθηση που έμοιαζε με αλαζονεία.

Μήπως έχασε η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης; Μήπως οι ψηφοφόροι ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στον πρωθυπουργό; Αν όμως είναι έτσι, γιατί η Νέα Δημοκρατία (υπολογίζεται ότι) στον πρώτο γύρο πήρε σχεδόν το 49% της ψήφου; Με το ΠΑΣΟΚ να έχει ελάχιστα κέρδη και τον ΣΥΡΙΖΑ νέα μείωση των ποσοστών του;

Άλλωστε δεν κέρδισε η αντιπολίτευση στις περιφέρειες, με εξαίρεση φυσικά τη Θεσσαλία. Οι νεοδημοκράτες και οι αντάρτες νεοδημοκράτες κέρδισαν. Ναι, αλλά είναι τυχαίο ότι στον β΄ γύρο (με εξαίρεση την Πελοπόννησο) όλοι οι επίσημοι γαλάζιοι υποψήφιοι έχασαν από τους αντιπάλους τους και μάλιστα με διαφορά; Όπως μάλιστα σημειώνει ο Αντώνης Παπαργύρης της GPO "η επιχειρηματολογία περί ανταρτών υποψηφίων περιφερειαρχών που προέρχονται από το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο και εν τέλει αθροίζονται στις κυβερνητικές φίλιες δυνάμεις είναι σε μεγάλο βαθμό αδύναμη, αφού αυτό που καταδικάστηκε ήταν οι επίσημες επιλογές, με τις οποίες η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος διαφώνησε."

Μήπως φταίει ότι οι γαλάζιοι βουλευτές δεν κινητοποιήθηκαν επαρκώς, αν δεν στήριξαν ορισμένοι τους αντάρτες στις περιφέρειες, όπως λένε οι κακές γλώσσες; Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι οι άστοχες δηλώσεις Αυγενάκη -σε απλά ελληνικά θα πάρετε εγκαίρως τα λεφτά για τις πλημμύρες μόνο αν ψηφίσετε Αγοραστό- προκάλεσαν ενόχληση και θυμό και αυτό φάνηκε στην κάλπη. Ακούγεται πειστικό.

Μήπως φταίει και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ψηλά τον πήχη -αυτό το "φαταουλικό" και ολίγον καθεστωτικό 13 συν 3 που έλεγε ο πρωθυπουργός- που δημιούργησε την αίσθηση της αποτυχίας το βράδυ της Κυριακής; Μήπως αν έλεγε ότι θέλουμε τις περισσότερες δυνατόν περιφέρειες και τους περισσότερους Δήμους, να ήταν άλλη η εικόνα και άλλο το κλίμα;  Μήπως έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη που πέρασε από κάτω; Μήπως προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο ίδιος πρωθυπουργός αυτήν την αντισυσπείρωση που τώρα επιλέγουν στο Μαξίμου ως βασική ερμηνεία για την ήττα του β΄γύρου;

Πολλά θα γραφτούν και πολλά θα ειπωθούν για το αποτέλεσμα της κάλπης, άλλα οξυδερκή και άλλα λιγότερα πετυχημένα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά. Από το αποτέλεσμα της κάλπης δεν προκύπτει καμία θεαματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία παραμένουν κυρίαρχοι, με τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση να είναι ρευστές και το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του δεύτερου αλλά μικρού, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Περισσότερες πληροφορίες στις ευρωεκλογές.

 

Αλλά οι ψηφοφόροι έστειλαν και ένα μήνυμα. Μήνυμα προφανώς δυσαρέσκειας, που μάλιστα το διατύπωσαν με μεγάλη ακρίβεια, γεγονός που αδυνατεί να το κάνει η αντιπολίτευση.

Αυτό που συνέβη τη δεύτερη Κυριακή και που συζητούμε έκτοτε με πάθος, είναι μάλλον μια διόρθωση του πρώτου γύρου. Η αν θέλετε, η Νέα Δημοκρατία στον δεύτερο γύρο, έπεσε θύμα της επιτυχίας της στην πρώτη φάση της αναμέτρησης. Οι ψηφοφόροι "απελευθερώθηκαν" από την πολιτική ψήφο, είδαν ότι οι ισορροπίες δεν ανατρέπονται και προτίμησαν είτε την αποχή- ορισμένοι πεπεισμένοι ίσως και ότι η επιτυχία του εκλεκτού τους είναι εξασφαλισμένη- είτε να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας και μια προειδοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, ότι περιμένουν περισσότερα. Η υπερ-κομματικοποίηση βοήθησε και την περίφημη αντισυσπείρωση που λέει η Νέα Δημοκρατία, την αποχή βοήθησε και η εκτόνωση του φόβου για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μόνο αυτό; Ειδικά για την Αθήνα, μπορεί να έχασε και ο Μπακογιάννης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δεν αρκεί. Κέρδισε και ο Χάρης Δούκας. Κέρδισε ένας υποψήφιος με επιστημονική επάρκεια, με ήπιο λόγο, χωρίς κομματικά βαρίδια, που δεν επέλεξε την οξύτητα για να αποκτήσει ρόλο και να γίνει γνωστός και έπεισε τους Αθηναίους ότι διαθέτει προτάσεις για τα προβλήματά τους. Ακόμα και όταν έκανε κάποιες εκπτώσεις για να ικανοποιήσει τους νέους του φίλους…

Όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος, κέρδισε λοιπόν και η τοπική αυτοδιοίκηση.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:  (capital.gr)

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas