Πώς θα απαλλαχθείς από τη συναισθηματική καταπίεση;;;

Δεν είναι λύση να αποστασιοποιείσαι από τα συναισθήματά σου.

Στον σημερινό κόσμο, οι άνδρες αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα σχετικά με τις προσδοκίες που δημιουργούνται γύρω τους και με την παραδοσιακή αρρενωπότητα να τους υπαγορεύει πώς θα νιώθουν, τα πράγματα γίνονται πολύ ζόρικα. Αυτό δημιουργεί ένα δύσκολο μονοπάτι για τους άνδρες όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, το οποίο τους οδηγεί πολλές φορές να αποσυνδέονται από τα συναισθήματά τους. Αυτό δημιουργεί ένα πολύπλοκο ψυχολογικό τοπίο από το οποίο πρέπει αργά ή γρήγορα να απεμπλακούν.

 

Το βάρος των στερεοτυπικών προσδοκιών

"Η ανδρική συναισθηματική καταπίεση μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών λόγω της έλλειψης διεξόδων για συναισθηματική έκφραση και της κοινωνικής προσδοκίας για τους άνδρες να είναι στωικοί και αυτοδύναμοι", λέει η Dr. Avigail Lev, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια και διευθύντρια του Bay Area CBT Center. 

Οι στερεοτυπικές νόρμες που περιβάλλουν τον ανδρισμό επιδεινώνουν περαιτέρω αυτό το βάρος. Αυτοί οι κανόνες υπαγορεύουν πώς οι άνδρες πρέπει να επιδεικνύουν σκληρότητα, δύναμη και ανθεκτικότητα, ενώ παράλληλα καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Η έκφραση ευαλωτότητας ή η αναζήτηση συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να εκληφθεί από τους άλλους ως ένδειξη αδυναμίας, με αποτέλεσμα οι άνδρες να υποφέρουν σιωπηλά.


Οι συνέπειες της συναισθηματικής καταπίεσης και της αυστηρής προσκόλλησης στα παραδοσιακά ανδρικά πρότυπα μπορεί να είναι βαθιές. Συνήθως, αυτές οι συνθήκες δημιουργούν το περιβάλλον όπου σχηματίζονται "σκιές" στην ψυχολογική σύσταση ενός άνδρα.

 

Οι ψυχολογικές σκιές είναι σαν κρυμμένα μέρη του μυαλού ενός ατόμου. Αναπτύσσονται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν στους κανόνες της κοινωνίας και κρύβουν μέρη του εαυτού τους που δεν φαίνονται αποδεκτά. Η κοινωνία μας διδάσκει πώς να συμπεριφερόμαστε, αλλά μερικές φορές καταπιέζουμε τα αληθινά μας συναισθήματα ή τις επιθυμίες μας για να ταιριάζουμε με αυτούς τους κανόνες. Αυτά τα κρυμμένα μέρη μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

 

Μπορούν να προκαλέσουν συγκρούσεις μέσα μας, οι οποίες αναγκάζουν αυτούς τους κρυμμένους ψυχολογικούς παράγοντες να δημιουργήσουν μοτίβα που παίζουν ξανά και ξανά στη ζωή μας.

 

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη

 

Για να ξεφύγουν από τον κύκλο της συναισθηματικής καταπίεσης, είναι ζωτικής σημασίας για τους άνδρες να αναπτύξουν αυτογνωσία για να συντονιστούν με τα συναισθήματά τους. Το μοίρασμα των συναισθημάτων με άτομα που εμπιστεύονται και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας αποτελούν βασικά βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης της συναισθηματικής ευημερίας.

Για να απελευθερωθούν από τους ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης και να προωθήσουν τη συναισθηματική ευημερία, οι άνδρες μπορούν να υιοθετήσουν διάφορες στρατηγικές για να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

 

Αντί να υιοθετείς άσκοπα ένα αόρατο σύνολο προτύπων, οφείλεις στον εαυτό σου να αναρωτηθείς αν τα πρότυπα της κοινωνίας, ακόμα και της ίδιας σου της οικογένειας, σε εξυπηρετούν πλήρως. Ο επαναπροσδιορισμός του ανδρισμού ώστε να περιλαμβάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ευαλωτότητα και την αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των ανδρών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: gr.askmen.com

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas