Αν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο καταπολεμούν την αϋπνία.
Οι κυριότερες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, και συγκεκριμένα τα καρύδια Βραζιλίας και τα αμύγδαλα, η γαλοπούλα, ο σολομός, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.
Οι διαταραχές του ύπνου στερούν από τον οργανισμό την απαιτούμενη ξεκούραση με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που δεν ξεκουράζεται επαρκώς να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευκολία την καθημερινότητά του. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά οι συχνότερες μπορεί να είναι το άγχος, το jet lag, τα ορμονικά ή πεπτικά προβλήματα, η ηλικία και το φύλο. Η αυπνία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και εντονότερη στις γυναίκες. Το δε πρόβλημα της αυπνίας μπορεί να είναι χρόνιο, διαλείπων ή να εμφανίζεται σε περιοδική βάση.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η διακοπή της καφεΐνης, από το απόγευμα και μετά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ήρεμου ύπνου. Για να μπορέσετε να κοιμηθείτε 8 ώρες και να ξεκουραστείτε ένας τρόπος είναι η κατανάλωση τροφών που περιλαμβάνουν σελήνιο. Το σελήνιο είναι ιχνοστοιχείο που συμβάλει μεταξύ άλλων στο αναπαραγωγικό σύστημα, στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα, στην παραγωγή του DNA και στην καταπολέμηση της φλεγμονής, προλαμβάνοντας την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.
Τα καρύδια Βραζιλίας και τα αμύγδαλα
Τα καρύδια Βραζιλίας και τα αμύγδαλα είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές σεληνίου. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης μέταλλα όπως φώσφορο και μαγνήσιο και συγκεκριμένα 6-8 καρύδια περιέχουν 544 μικρογραμμάρια σεληνίου.
Στον αντίποδα, οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι πρέπει να τρώμε μια μερίδα ξηρών καρπών μόνο μερικές φορές την εβδομάδα για να αποφευχθεί η τοξικότητα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν χρειάζεται υπερβολικές ποσότητες σεληνίου καθώς σε έναν μέσο ενήλικα επαρκούν 5 μικρογραμμάρια την ημέρα. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 60 έως 70 μικρογραμμάρια σεληνίου.
Τα οφέλη του σεληνίου στον οργανισμό
Ανοσοποιητικό σύστημα: Το σελήνιο μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Μειώνει τις ιώσεις: Η έλλειψη σεληνίου έχει συνδεθεί με τη μολυσματικότητα και την εξέλιξη ιογενών λοιμώξεων.
Τονώνει το σπέρμα και αυξάνει τη γονιμότητα στη γυναίκα: Το σελήνιο αυξάνει την αναπαραγωγική ικανότητα, μειώνει το ενδεχόμενο πρόωρης αποβολής, ενώ στους άνδρες τονώνει τα σπερματοζωάρια.
Εγκεφαλική λειτουργία: Το σελήνιο φαίνεται πως μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, ενώ συμβάλει στην γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Προστατεύει το καρδιοαγγειακό σύστημα: Η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx) καταπολεμά την οξείδωση των λιπιδίων μειώνοντας τη θρόμβωση του αίματος.
Ενεργοποιεί τις ορμόνες του θυρεοειδούς: Tο σελήνιο ενεργοποιεί το ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών και συγκεκριμένα της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).
Οι παρενέργειες
Η υπερδοσολογία του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων που περιλαμβάνουν την κακή αναπνοή, την εμφάνιση πυρετού, τη ναυτία, τα προβλήματα στο ήπαρ, στους νεφρούς και στην καρδιά.
Επίσης το σελήνιο μπορεί να επιδράσει τη δράση των αντιόξινων φαρμάκων, των κορτικοστεροειδών, των χημειοθεραπευτικών των στατίνων και των αντισυλληπτικών.
Τέλος τα συμπληρώματα σεληνίου σχετίζονται με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 (όταν η κατανάλωσή τους υπερβαίνει τα 200 μικρογραμμάρια την ημέρα).
Πηγή: onmed.gr
Δημοσίευση σχολίου