Φάε τα χρωματιστά λαχανικά σου και εξασφάλισε την μακροζωία!


Γνωρίζεις ότι πρέπει να τρως τα λαχανικά σου και ότι είναι πράσινο! Τι γίνεται όμως με τα μπλε; Τα κόκκινα; Τα μωβ; Τα ζωηρά χρώματα έχουν ορισμένα σοβαρά οφέλη για την υγεία, συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, αλλά και άλλες ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τη μακροζωία, την ομορφιά και την πρόληψη πολλών ασθενειών και εκφυλιστικών ασθενειών.

Δεν έχει να κάνει με το να φροντίζεις να τρως έναν τόνο ενός χρώματος (αγαπάω πάντα ένα πράσινο smoothie), αλλά είναι πραγματικά καλό να καταναλώνεις ένα καλά ισορροπημένο ουράνιο τόξο από τροφές, καθημερινά. Φροντίζοντας να έχεις ποικιλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας και ειδικά της εποχής, θα διασφαλίσεις ότι τρέφεσαι καλά.

 Ανάλυση αυτής της πολύχρωμης παλέτας και τι σημαίνει για την υγεία μας.

Κόκκινο και Ροζ

Κόκκινα και ροζ φρούτα και λαχανικά όπως οι ντομάτες, το ροζ γκρέιπφρουτ, το καρπούζι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, καθώς και τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες.

Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει και αναστρέφει καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και έχει αντικαρκινική δράση. Το καρπούζι είναι επίσης μια σούπερ πηγή λυκοπενίου, το οποίο δεν είναι το μόνο συστατικό σε αυτά τα έντονα κόκκινα και ροζ φρούτα και λαχανικά. Οι κόκκινες πιπεριές, μια άλλη εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C είναι ένα δομικό στοιχείο του κολλαγόνου για την υποστήριξη της μήτρας του δέρματος και την υγεία του πεπτικού συστήματος

Πορτοκαλί

Τα πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το πεπόνι και η κολοκύθα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βήτα καροτίνη, η οποία μπορεί να προστατεύσει την όραση και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και άλλων καρκίνων.

Η βήτα καροτίνη είναι μια μορφή βιταμίνης Α. Μάντεψε τι άλλο παράγεται από τη βιταμίνη Α: η ρετινόλη. Η βήτα καροτίνη δεν είναι μόνο εξαιρετική για την υγεία των ματιών αλλά και για την υγεία του δέρματός σου. Μια διατροφή πλούσια σε βήτα καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, λειτουργώντας σαν φυσικό αντηλιακό από μέσα προς τα έξω. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προλαμβάνουν επίσης την οξειδωτική βλάβη του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες.

Μπλε και Μωβ

Μπλε και μωβ χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, όπως η μαύρη σταφίδα, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, η φλούδα της μελιτζάνας, το κόκκινο λάχανο, τα κράνμπερι και τα κεράσια περιέχουν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που είναι φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτά δεν είναι μόνο χρήσιμα στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντι-ιικά οφέλη.

Οι αντιμικροβιακέςαντικαρκινικές επιδράσεις είναι όλα χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Στην πραγματικότητα, εάν βρεθείς αντιμέτωπη με μια επιλογή στο κατάστημα μεταξύ ενός πράσινου ή άλλης ποικιλίας λαχανικών (σκεφτείτε το λάχανο, το κουνουπίδι ή τη γλυκοπατάτα) και το μωβ αντίστοιχό τους, λέμε πάντα, να πηγαίνεις πάντα με τη μωβ ποικιλία. Θα είναι γεμάτο με πολύ περισσότερα φλαβονοειδή για την καταπολέμηση των ασθενειών και την αντιγήρανση.

Πράσινο

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα σπαράγγια είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Τα αποδεδειγμένα οφέλη της χλωροφύλλης περιλαμβάνουν την τόνωση της ενέργειας, τη βελτίωση της υγείας και την καταπολέμηση ασθενειών.

Τα φυτά πλούσια σε χλωροφύλλη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επούλωση του δέρματος, καθιστώντας τα εξαιρετικά για όσους υποφέρουν από δερματικές παθήσεις ή πληγές. Η χλωροφύλλη είναι επίσης γνωστό ότι δομεί το αίμα, καθιστώντας την εξαιρετική κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου. Να ναφέρω ότι τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν υψηλές ποσότητες μαγνησίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του στρες, να προάγει τον ύπνο αποκατάστασης και να μειώσει τις κράμπες.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να μπεις σε συνήθεις διατροφικές ρουτίνες, όπως να αγοράζεις τα ίδια συστατικά για σαλάτες και smoothies κάθε εβδομάδα. Αλλά δοκίμασε  να φτιάξεις ένα μενού στην αρχή της εβδομάδας για να δεις πώς μπορείς να το διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Κάνε λίγη έρευνα για να δεις ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής και πάρε νέα, φρέσκα, εποχιακά προϊόντα από ντόπιους αγρότες για βέλτιστη διατροφή. Απλώς μπορεί να εμπνευστείς να μαγειρέψεις κάτι εντελώς νέο.

Photos: Istock

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: glance.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas