«Πόλεμος με την Ελλάδα εάν περάσει τα 6 μίλια στην Κρήτη!», διατυμπανίζουν οι Τούρκοι!

Ψυχρολουσία με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες: Μετά τις τουρκικές απειλές η κυβέρνηση αφήνει εκτός τις περιοχές Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης; – «Πόλεμος με την Ελλάδα εάν περάσει τα 6 μίλια στην Κρήτη!», διατυμπανίζουν οι Τούρκοι!

Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες προς εύρεση πιθανών σημείων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα Ιωάννινα και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Δηλαδή πράγματα που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν αρχίζουν τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται κοντά στο τέλος.

Κι όλα αυτά για να γίνουν μετά κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις κι αν γίνουν, σε μέρη όμως που δεν θεωρείται ότι έχουν τα πιθανά μεγάλα κοιτάσματα όπως στα νότια και στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Πιθανότατα κάτι θα αποδώσουν και ίσως όχι αμελητέο, αλλά ο μεγάλος πλούτος βρίσκεται αλλού και όπως λένε οι Αμερικανοί «no guts no glory».

Περιοχές τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέφυγε να εντάξει στο πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών καθώς αυτές εντάσσονται στην «τουρκολιβυκή ΑΟΖ» με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ναι μεν η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει αλλά δεν το αμφισβητεί εμπράκτως όμως και όσο δεν το κάνει του δίνει υπόσταση.

Σε ό,τι αφορά την θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, χαρακτηρίζεται από την ΕΔΕΥΕΠ ως “η πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων”.

Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με στόχο την πρόσκτηση 11,000 km δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, η ερμηνεία των οποίων θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα. Η ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στο 2025 και χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους στην περιοχή, ενώ η έναρξη της παραγωγής, εφόσον εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα αναμένεται στα μέσα του 2026. Τα δικαιώματα έρευνας ανήκουν στην Κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy (70-30 %).

Αυτό ίσως και να προχωρήσει λόγω της ExxonMobil δηλαδή λόγω των ΗΠΑ.

Τι θα γίνει όμως με τα νότια και τα νοτιοανατολικά της Κρήτης;

Εκεί τι σκοπεύει να πράξει η Αθήνα; Αποδεδειγμένα Ο κύριος πλούτος των υδρογονανθράκων βρίσκεται εκεί. Αυτό το γνωρίζουμε καθώς η Αίγυπτος στην άλλη «πλευρά» της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα Ζορ. 

Είναι σίγουρο ότι και στη δική μας πλευρά υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει τις περιοχές αυτές για να μην έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία. Όμως αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνει καθώς οι ίδιοι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε έρευνες σε αυτές περιοχές. 

Tι έχει πράξει η ελληνική κυβέρνηση για να μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Πόλεμος με Ελλάδα αν περάσει τα 6 μίλια στην Κρήτη

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ιδέα είναι να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει σήμερα σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Χαρακτηρίζοντας «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή που θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες, ο δημοσιογράφος «κηρύσσει» ο ίδιος από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θα ανοίξει πυρ.

«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης.

Σε αυτό το σημείο εμφανίστηκαν ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Μένει να δούμε, αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει, ο αρθρογράφος σύμφωνα με το sigmalive.com, αποδίδοντας την ανακοίνωση των ερευνών στην Κρήτη στην ανάγκη αλλαγής ατζέντας του Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κανένα ορθολογικό βήμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή. Με το σκάνδαλο των υποκλοπών που διογκώνεται, ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η μόνη διέξοδος που μπορεί να βρει είναι να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και έδωσε 40λεπτη αναφορά. Ο ελληνικός λαός είναι έντιμος λαός. Δεν βλάπτει την εθνική του υπερηφάνεια, όμως, όταν ο πρωθυπουργός του αναφέρεται στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και όχι στον ομόλογό του;», αναρωτιέται.

Αν οι ΗΠΑ πουν «ναι» θα ξεκινήσει πόλεμος

«Εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός υπακούει πλήρως στην Ουάσιγκτον, θα χτυπήσει την πόρτα της Ουάσιγκτον για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε δύο περιοχές της Κρήτης. Εάν ο Λευκός Οίκος πει ‘ναι’ σε αυτή την απόφαση και εγκρίνει το πλοίο της ExxonMobil να φτάσει στα αμφισβητούμενα ύδατα, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πυροβολήσει οποιοδήποτε πλοίο θα εισέλθει στα συν 6 μίλια.

Με άλλα λόγια, από εδώ και πέρα οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο μπορεί να ξεσπάσει», καταλήγει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ να περιοριστεί μόνο στο 7% του Αιγαίου και να μείνει έξω από το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Ή το Αιγαίο θα γίνει πέλαγος τουρκο-ελληνικής φιλίας ή δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε ξανά στον πόλεμο. Επιπλέον, ακόμα κι αν πολεμήσουμε άλλη μια φορά, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πολεμάμε, ούτε να επιδιώκουμε στόχους που δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα μόλις είπε ότι δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος.

Δεν βλέπει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας [σ.σ. κάνει λάθος τα υπουργεία] Δένδιας πού θα οδηγήσουν οι εχθροπραξίες που υποκινεί για να γίνει ηγέτης της χώρας;».

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: europost.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas