Υπνική άπνοια και ροχαλητό: Μήπως φταίνε οι ορμόνες σας;

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ορμόνες μπορεί να συνδέονται με την υπνική άπνοια και το ροχαλητό σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τα αίτια που κρύβονται πίσω από το ροχαλητό, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισής του. Τέτοιοι είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα, κάποια φάρμακα, η μεγάλη γλώσσα, οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές, η κατατομή του προσώπου ή κάποιοι πολύποδες στη μύτη.  Σε κάποιες περιπτώσεις το ροχαλητό, όταν συνοδεύεται από διακοπή της αναπνοής, μπορεί να υποκρύπτει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η υπνική άπνοια. 

Υπνική άπνοια VS ορμονών

Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, αποκαλύπτει ότι οι μεσήλικες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι πιο πιθανό να ροχαλίσουν και να αναφέρουν συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Η συχνότητα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου – κατά την οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινά κατά τη διάρκεια του ύπνου – είναι γνωστό ότι είναι υψηλότερη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, καμία πληθυσμιακή μελέτη δεν έχει εξετάσει προηγουμένως εάν αυτό είναι συνέπεια των αλλαγών στα επίπεδα ορμονών του φύλου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 774 γυναίκες ηλικίας 40 έως 67 ετών στην Έρευνα Αναπνευστικής Υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που διεξήχθη σε επτά χώρες μεταξύ 2010 και 2012. Οι γυναίκες στη μελέτη απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την αναπνευστική τους υγεία, τους παράγοντες υγείας των γυναικών, τον τρόπο ζωής και ύπνου, και έδωσαν δείγματα αίματος για ανάλυση ορμονών. 

Τι έδειξε η έρευνα

Από τις συμμετέχουσες στη μελέτη, οι 551 (71,2%) είχαν πει ότι ροχάλιζαν και 411 από αυτές τις γυναίκες ανέφεραν επίσης άλλα συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Μεταξύ όλων των γυναικών, ο διπλασιασμός των συγκεντρώσεων οιστρόνης συσχετίστηκε με 19% μειωμένες πιθανότητες ροχαλητού. Ο διπλασιασμός των επιπέδων προγεστερόνης συσχετίστηκε με 9% μειωμένες πιθανότητες ροχαλητού.

Μεταξύ εκείνων που ροχαλίζουν, ο διπλασιασμός των συγκεντρώσεων τριών οιστρογόνων συσχετίστηκε με 17% έως 23% μειωμένες πιθανότητες ακανόνιστης αναπνοής κατά τον ύπνο. Ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης προγεστερόνης, μεταξύ των ατόμων που ροχαλίζουν, συσχετίστηκε με 12% μειωμένες πιθανότητες να ξυπνήσουν με αίσθημα πνιγμού.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προσαρμογή των γυναικείων ορμονών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη μείωση της υψηλής συχνότητας και της σχετικής νοσηρότητας της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αλλά επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω διαχρονικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: vita.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas