Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά για την ανάπτυξη του παιδιού;

 


Να του δώσεις αγκαλιά ή θα το κακομάθεις; Μήπως να κρατήσεις μια πιο αυστηρή στάση για να μη σου πάρει τον αέρα; Μην παίρνεις τοις μετρητοίς όλα όσα ακούς. Μάθε τα οφέλη της μητρικής αλλά και της πατρικής αγκαλιάς στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. 

Ο κοινωνικός λειτουργός της Γραμμής 115-25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Νίκος Γιώτας, αναλύει το πόσο απαραίτητη μπορεί να γίνει μια αγκαλιά για την επιβίωση αλλά και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους αλλά και του παιδιού.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αγκαλιά;

Το άγγιγμα του γονέα είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ανθρώπινη αύξηση και την ανάπτυξη και γενικότερα την ανατροφή ενός παιδιού. Το αγκάλιασμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και επιφέρει ένα αίσθημα ασφάλειαςμε τρόπο που καμία γλώσσα δεν μπορεί.

 

Μια αγκαλιά είναι απλή αλλά ταυτόχρονα μαγική γιατί:

 

Ηρεμεί το παιδί και μειώνει το άγχος και το στρες. Η σωματική επαφή φαίνεται πως λειτουργεί ανασταλτικά στην έκκριση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό σε συνθήκες στρες.

Δείχνει συναισθηματικό δέσιμο, νοιάξιμο, αποδοχή, ζεστασιά και αγάπη

Μειώνει το αίσθημα του φόβου και της μοναξιάς

Παράγει ασφάλεια και σιγουριά και συντείνει στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά τα οποία είναι δέκτες αυτής της μορφής αγάπης παρουσιάζουν λιγότερη επιθετικότητα, ενώ είναι περισσότερο συνεργάσιμα και πειθαρχημένα και ταυτόχρονα έχουν αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς

Bοηθάει στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς επίσης στη ψυχική και σωματική του υγεία σύμφωνα με έρευνες

Ενισχύει την υγεία αφού έχει αποδειχτεί ότι η αγκαλιά έχει θετικές επιδράσεις στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και είναι ένα δείγμα κοινωνικής υποστήριξης.

 

Υπάρχει ηλικιακό όριο για αγκαλιά;

Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των παιδιών για αγκαλιές. Αγκάλιασε το παιδί σου όποια κι αν είναι η ηλικία του, από βρέφος, νήπιο, παιδάκι δημοτικού, έφηβος, ακόμη και παντρεμένος ενήλικας. Τα οφέλη είναι τόσα πολλά ανεξάρτητα από την ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο άγγιγμα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής αφού έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Άλλωστε, η αγκαλιά είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η φυσική επαφή καλλιεργεί το αίσθημα ότι μας αγαπούν, κάποιοι νοιάζονται για μας, εκτοξεύει στον αέρα άγχος και ανησυχίες και ενισχύει ανθρώπινους δεσμούς.

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.
Πηγή:goddess.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas