Γιατί τα παιδιά κολλούν σε ένα παραμύθι;

Οι ειδικοί προτείνουν την ανάγνωση παραμυθιών και μικρών ιστοριών στα νήπια πριν το βραδινό ύπνο, κάτι που όπως έχει αποδειχτεί προωθεί τις λεκτικές τους δεξιότητες. Τι συμβαίνει όμως όταν το παιδάκι αποκτά «έρωτα» με ένα και μόνο βιβλίο ή παραμύθι και θέλει να ακούει ξανά και ξανά την ίδια μόνο ιστορία; Είναι αυτή η επανάληψη ευεργετική; Η απάντηση είναι καταφατική και το Goddess.gr σου εξηγεί γιατί. 

Τα παιδιά επιζητούν την επανάληψη γιατί τη χρειάζονται

Ένα παιδάκι δε μαθαίνει μόνο την ιστορία ή και λέξεις αλλά εστιάζει και στις εικόνες και είναι σημαντικό να του δίνουμε αυτή την ευκαιρία αν το ζητάει. Άλλωστε, η ανάγκη για εξοικείωση αντικατοπτρίζει ένα πρώιμο στάδιο της μαθησιακής διαδικασίας. Μόλις κωδικοποιήσουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με μια εικόνα θα είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε νέες. Και σε αυτό φυσικά μεγάλη σημασία έχει η ηλικία. Τα μικρότερα παιδάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ξεχνούν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μεγαλύτερα.

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά από την επανάληψη;

Η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως λέει ένα ρητό κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση των μικρών παιδιών. Η επανάληψη της ίδιας ιστορίας βοηθά στη μάθηση και αποκωδικοποίηση πολύπλοκων για ένα μικρό παιδί πληροφοριών. Παράλληλα, του επιτρέπει να επικεντρωθεί σε διαφορετικά στοιχεία κάθε φορά και του δίνει ευκαιρία για ερωτήσεις. Και ίσως να βλέπεις πως τα παιδικά βιβλία δεν έχουν κάποια περιπλοκότητας αλλά βάση μελετών περιέχουν 50% περισσότερες σπάνιες λέξεις σε σχέση με παιδικά προγράμματα και τηλεοπτικές εκπομπές.

Η τεχνική της επανάληψης στα τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα

Η  τεχνική της επανάληψης, άλλωστε, χρησιμοποιοείται και στην περίπτωση των παιδικών προγραμμάτων για νήπια που προβάλλονται στην τηλεόραση. Αν παρατηρήσεις, γνωστοί χαρακτήρες όπως για παράδειγμα η Ντόρα η εξερευνήτρια επαναλαμβάνουν αρκετές φορές την πρόθεσή τους να κάνουν κάτι και χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τις ίδιες λέξεις κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Πώς μπορείς να ενισχύσεις τη μάθηση μέσα από την επανάληψη;

Την επόμενη φορά που θα ζητήσει να του αναγνώσεις το αγαπημένο του βιβλίο, θυμήσου πως αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι της μαθησιακής εξέλιξης του παιδιού σου. Κάνε του το χατίρι και προσπάθησε να εστιάζεις σε κάτι καινούριο και διαφορετικό σε κάθε επανάληψη. Τη μια ημέρα μπορείτε να δείτε προσεκτικά και να αναλύσετε τις φωτογραφίες, την επόμενη να σταθείτε στο κείμενο ή να αφήσεις το παιδί να σου μιλήσει για όσα αυτό βλέπει. Μπορείς επίσης να κάνεις διάφορες συνδέσεις με πράγματα της καθημερινότητας έτσι ώστε να προωθήσεις περαιτέρω τις γνωστικές δεξιότητές του. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Η επανάληψη του κάνει καλό.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.
Πηγή: goddess

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas