Nαυπηγεία Σκαραμαγκά: Ο Γιώργος Προκοπίου έκανε την υψηλότερη προσφορά

 


Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έγιναν νωρίτερα σήμερα.

Εκπληξη στο διπλό διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς πλειοδότης αναδείχθηκε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, με την προσφορά του να υπερβαίνει αυτήν της Pyletech, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εφοπλιστής προσέφερε τίμημα 37 εκατ. ευρώ για το κομμάτι της ΕΤΑΔ ενώ υπέβαλε και προσφορά ύψους 25 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για τα ναυπηγεία, υπερβαίνοντας την προσφορά της Pyletech.

Για το στρατιωτικό κομμάτι του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έδωσε 25 εκατ. ευρώ και για την ΕΤΑΔ 37 εκατ. – Το οικονομικό κουβάρι στην υπόθεση των Ναυπηγείων

Μεγάλη ανατροπή στον διαγωνισμό για τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πλοικτήτης Γιώργος Προκοπίου κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά και γίνεται κάτοχος του Σκαραμαγκά, ενώ κέρδισε και τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για τη δεξαμενή 5 και τις προβλήτες 3 και 4.

Για το στρατιωτικό κομμάτι του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έδωσε 25 εκατ. ευρώ και για την ΕΤΑΔ 37 εκατ. ευρώ. Σύνολο επένδυσης, 62 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ορισμένοι εξέφρασαν την απορία τους για την εμπλοκή του Έλληνα πλοιοκτήτη στον διαγωνισμό. Πληροφορίες από τον επαγγελματικό του κύκλο αναφέρουν ως πρώτο σχόλιο ότι «το έκανε για το καλό της χώρας». Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι που αναρωτήθηκαν μήπως κομμάτι του Σκαραμαγκά το πήρε ως επένδυση real estate.

Όπως προκύπτει, μεγάλος χαμένος στη διεκδίκηση είναι ο Θεόφιλος Πριόβολος, ο οποίος μέχρι και χθες φερόταν ως ο επικρατέστερος διεκδικητής των ναυπηγείων. «Πάμε για άλλες επενδύσεις. Τελείωσε το θέμα του Σκαραμαγκά», επεσήμαναν στο newmoney κύκλοι του επιχειρηματία.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως καταλυτική για την υπόθεση των δύο διαγωνισμών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που, όπως αναφέρθηκε, περνούν στον έλεγχο του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου έναντι συνολικού τιμήματος 62,5 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό κουβάρι στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Όμως, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες αναλυτές επισημαίνουν.

1) Από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων που υπάρχουν στα ναυπηγεία υπάρχουν οφειλές ύψους 8,8 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν ταυτοποιηθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί. Το ποσό αυτό η κυβέρνηση το στέλνει στον επίδοξο αγοραστή να το φορτωθεί.

2)  «Ασχέτως του ποσού που θα δοθεί για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για να αποδώσουν χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως τα ναυπηγεία στην Ελλάδα έχουν ετήσιο τζίρο που κυμαίνεται από 20 έως 40 εκατομμύρια. Αν το καθαρό κέρδος είναι γύρω στο 10%. Τους μένουν 3-4 εκατομμύρια στο ταμείο. Άρα να δώσεις 50 εκατ. να αγοράσεις τα ναυπηγεία και 150 για επενδύσεις, το ποσό ανεβαίνει στα 200 εκατ. Ο επενδυτής θα χρειαστεί 50 χρόνια για να κάνει απόσβεση. Και να τετραπλασιάσει τον τζίρο και πάλι θα χρειαστεί πάνω από 10 χρόνια για να κάνει απόσβεση όταν οι επενδύσεις που γίνονται έχουν βάθος χρόνου τα τρία με έξι χρόνια το αργότερο για απόσβεση.

3) Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η εκάστοτε κυβέρνηση από το 2012 πληρώνει πρόστιμο που επιβάλλεται από την ΕΕ για κρατική ενίσχυση που αντίκειται στον υγιή ανταγωνισμό και ανέρχεται στα 7,2 εκατομμύρια το 6μηνο. Η ΕΕ έχει ζητήσει να πωληθούν τα ναυπηγεία αλλά η υπόθεση πάει να κλείσει 10ετία και ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Το σενάριο που παίζει είναι ότι το μέλλον των ναυπηγείων συνδέεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για αγορά τεσσάρων Φρεγατών. Όμως, τελικώς δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Οι ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν φρεγάτες στην ελληνική κυβέρνηση δεν θέλουν να αγοράσουν τα ναυπηγεία. Αυτό που λένε στις συναντήσεις που έχουν στο υπουργείο Άμυνας είναι ότι από τις τέσσερις φρεγάτες, πολύ ευχαρίστως να ναυπηγήσουμε τις τρεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

O διαγωνισμός της ΕΤΑΔ

Για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, αυτή τη φορά το τίμημα έχει οριστεί στα 30,7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν με δόσεις. Όμως ο Γιώργος Προκοπίου φέρεται να έδωσε 7 εκατ. ευρώ παραπάνω.

Ο πρώτος διαγωνισμός, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ως κατώτατη τιμή τα 55 εκατ. ευρώ. Κηρύχθηκε άγονος αφού δεν εμφανίσθηκε κανείς.

«Ενδιαφέρον υπάρχει για το real estate, να χρησιμοποιήσεις την έκταση για παράδειγμα ως χώρο αποθήκευσης ή στοίβαξης εμπορευματοκιβωτίων», επισημαίνουν στο Newmoney γνώστες του θέματος: “ Το οικόπεδο έκτασης περίπου 340 στρεμμάτων, έχει την αξία. Το θέμα βέβαια είναι τι θα γίνει με τους 3.000 μετανάστες που διαβιώνουν εκεί μέσα σε κοντέινερ” και συνεχίζουν: “Η δεξαμενή 5 έχει να λειτουργήσει για περισσότερα από 10 χρόνια και χρειάζεται σύμφωνα με υπολογισμούς δεκάδες εκατομμύρια για να γίνει ξανά λειτουργική.”


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas