Δημητριακά: Τελικά είναι υγιεινά ή ανθυγιεινά;

 



Τα δημητριακά πρωινού είναι αγαπημένη συνήθεια σε πολλά νοικοκυριά. Είναι όμως μια υγιής ή ανθυγιεινή επιλογή;

 

Λοιπόν εξαρτάται.

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσετε δημητριακά, είτε με γάλα, σμούθι λαχανικών ή γιαούρτια. Επίσης, μερικά παρασκευάζονται με καλαμπόκι, ενώ άλλα με ρύζι ή πλιγούρι βρώμης. Μερικά από αυτά έχουν ακόμη μια εμπορική έκδοση σοκολάτας και πολλά άλλα συστατικά.

 

Σύμφωνα με ορισμένους οργανισμούς, τα δημητριακά όπως η βρώμη, το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυσικά λίπη και φυτικές ίνες.

 

Ωστόσο, αυτά τα δημητριακά χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες όταν η βιομηχανία τροφίμων τα υποβάλλει σε μια διαδικασία εξευγενισμού για να τα συσκευάσει. Από αυτή την άποψη, η ειδική διαφορά μεταξύ δημητριακών ολικής αλέσεως και δημητριακών σε κουτί είναι η διαδικασία παρασκευής.

 

Τύποι δημητριακών: Τα υγιεινά και τα ανθυγιεινά

 

Τα μεταποιημένα δημητριακά πρωινού προέρχονταν από το χορτοφαγικό κίνημα του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα. (Τουλάχιστον σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de Argentina..) Η παραγωγή είναι αρκετά μεγάλη στις μέρες μας και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτά.

 

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για δημητριακά πρωινού, όπως:

 

Οι νιφάδες είναι το αποτέλεσμα εξευγενισμένων αλεύρων και περιέχουν αλάτι, ζάχαρη, βύνη και άλλα πρόσθετα συστατικά. Συνήθως εμπλουτίζονται με βιταμίνες και μέταλλα για να το αντισταθμίσουν.

Το σκάσιμο σαν ποπ κορν είναι το αποτέλεσμα της προσθήκης πεπιεσμένου αέρα στους διάφορους κόκκους. Αυτά τα δημητριακά είναι ελαφριά και τραγανά σε σύγκριση με άλλα.

Ολόκληροι κόκκοι και πλούσιοι σε φυτικές ίνες είναι εκείνοι που παρασκευάζονται με ολικής αλέσεως συστατικά.

Ο τύπος μούσλι είναι ένα μείγμα δημητριακών όπως βρώμη, ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, μήλο, μπανάνα και καρύδα.

Το κουάκερ είναι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης και μπορεί να περιέχει άλλα συστατικά.

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα σημαντικό πρωινό για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

Είναι υγιές ή ανθυγιεινό να τρώτε δημητριακά πρωινού;

 

Σημειώθηκε ότι η κατανάλωση δημητριακών για πρωινό είναι υγιεινή μόνο εάν παρασκευάζεται από δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντίθετα, η τακτική κατανάλωση δημητριακών σε τακτά διαστήματα δεν είναι υγιεινή. Από αυτήν την άποψη, πρέπει να μάθετε να διαφοροποιείτε τι παρέχει κάθε ένα από αυτά.

 

Δημητριακά ολικής αλέσεως

 

Τα δημητριακά από συστατικά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, ολικό σιτάρι και καστανό ρύζι παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες – οι οποίες εκπληρώνουν διάφορες λειτουργίες στο σώμα και επομένως είναι ευεργετικές.

 

Πολλοί άλλοι κόκκοι δεν είναι δημητριακά, όπως η κινόα και το φαγόπυρο. Αυτά είναι επίσης αρκετά θρεπτικά.

 

Δημητριακά σε κουτί

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα δημητριακά σε κουτί είναι συνήθως αποτέλεσμα εξευγενισμένων κόκκων. Με τη σειρά τους, έχουν άλλες ουσίες σε περίσσεια που τα μετατρέπει σε πρόχειρο φαγητό.

 

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι εταιρείες κατασκευάζουν αυτά τα βρώσιμα προϊόντα από:

 

Επεξεργασία των κόκκων με λευκό αλεύρι

Στη συνέχεια, προσθέτοντας άλλα συστατικά όπως ζάχαρη, κακάο και νερό

Το μείγμα στη συνέχεια υποβάλλεται σε διαδικασία εξώθησης που περιλαμβάνει τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας μέσω μιας μηχανής που σχηματίζει τα δημητριακά

Στεγνώνουν τη ζύμη

Τέλος, τη διαμορφώνουν σε σχήματα – μπάλες, αστέρια, δαχτυλίδια, νιφάδες ή ορθογώνια

Όπως μπορείτε να δείτε, τα δημητριακά σε κουτί είναι επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη και δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες.

 

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως για πρωινό

 

Αυτά εξαρτώνται από τα δημητριακά που τρώτε για πρωινό. Από τη μία πλευρά, μπορείτε να φάτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης και από την άλλη, τα συσκευασμένα που αναφέρονται παραπάνω.

 

Κάποια δημητριακά πρωινού μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και να προωθήσουν τη γενική υγεία

 

Η κατανάλωση βρώμης, συμπληρωμένη με φρούτα και σπόρους, είναι μια υγιεινή επιλογή λόγω της συμβολής της με βιταμίνες, αμινοξέα και φυτικές ίνες, η οποία είναι ιδανική για το ήπαρ και την καρδιά. Επίσης, η βρώμη και άλλοι κόκκοι παρέχουν φυτικές ίνες που προωθούν την εντερική διέλευση και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

 

Κάποια δημητριακά πρωινού παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα

 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, φολικό οξύ και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και χαλκό. Έτσι, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Παρέχουν υγιή λίπη και μειώνουν την κακή χοληστερόλη

 

Οι κόκκοι όπως το φαγόπυρο και η κινόα περιέχουν ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα. Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες (που συμβάλλουν στον κορεσμό) και διαιτητικές ίνες. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης.

 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυσικά δημητριακά είναι καλύτερη επιλογή για πρωινό από τις εκλεπτυσμένες εναλλακτικές επιλογές τους.

 

Φυσικά, είναι καλύτερα να τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως με ελάχιστη επεξεργασία. Επιλέξτε αυτά που δεν περιέχουν υπερβολικά σάκχαρα ή πρόσθετα χημικά.

 

Έτσι, βεβαιωθείτε ότι τα δημητριακά σε κουτί έχουν τα ακόλουθα:

 

Από 15 έως 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα, το μέγιστο

Λιγότερο από 250 mg νατρίου

Τουλάχιστον το 25% των ορυκτών όπως το ασβέστιο ή ο σίδηρος (δηλαδή, εμπλουτισμένο)

Τουλάχιστον τρία γραμμάρια ινών

Έως οκτώ γραμμάρια λευκής ζάχαρης

Λιγότερο από τρία γραμμάρια λίπους

Διαβάστε τη διατροφική επισήμανση για να επιλέξετε ένα ποιοτικό προϊόν. Μην τα χρησιμοποιείτε τακτικά εάν τα πρώτα συστατικά είναι ζάχαρη, λίπη ή εξευγενισμένα έλαια και αλεύρια.

 

Λοιπόν, είναι τα δημητριακά πρωινού μια υγιεινή ή ανθυγιεινή συνήθεια;

 

Για να προσδιορίσετε εάν ένα δημητριακό είναι υγιές ή ανθυγιεινό, πρέπει να είστε κριτικοί και να λάβετε υπόψη ότι η περιστασιακή πρόσληψη μεταποιημένων τροφίμων, είτε πρόκειται για κουτί είτε για δημητριακά ολικής αλέσεως δεν θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη βλάβη στην υγεία. Κυρίως, είναι σημαντική η συχνότητα και η ποσότητα με την οποία τρώτε.

 

Παρομοίως, λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα υγιεινό πρωινό, αρκεί να επιλέξετε φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, διογκωμένους κόκκους ρυζιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), κινόα, και αμάρανθος, και granola, μεταξύ άλλων.

 

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι όλα τα γεύματα της ημέρας σας πρέπει να παρέχουν ποιοτικά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, προτιμήστε φυσικά ή ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα όσο μπορείτε.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: ygeiamasnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas