Μετά τους
Βρετανούς και οι Ολλανδοί έβαλαν στην «πορτοκαλί» λίστα την Ελλάδα
Στις φιέστες έμεινε η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό με τον πλέον πρόχειρο τρόπο, κάτι που έχει δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να προωθήσει μία «covid-free» χώρα, στην οποία οι τουρίστες θα μπορούσαν να απολάμβαναν τα νησιά χωρίς να ανησυχούν για τον κορωνοϊό, άλλωστε αυτό μετέφερε και το μήνυμα του «all you want is Greece», παρόλα αυτά ο τουρισμός άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και όλα συνηγορούν ότι θα έχουμε μία ακόμη χειρότερη χρονιά από την περσινή.
Το κλίμα φυσικά «στράβωσε» από την αρχή, όταν οι ΗΠΑ έβαλαν στην «κόκκινη» λίστα την Ελλάδα, κάτι που αποκρύφθηκε από το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου, όμως φαίνεται στις κρατήσεις που υπάρχουν από Αμερικανούς, παρά διάφορα διαφημιστικά άρθρα πως το ταξίδι για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ είναι πολύ φθηνό.
Και αν ίσως κάποιος θεωρεί πως την εποχή του Covid-19 ένα ταξίδι από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι έτσι και αλλιώς δύσκολο (αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει) η συνέχεια για τη χώρα μας είναι ακόμα χειρότερη.
Η Βρετανία, όπως αποκάλυψε το pronews.gr, έβαλε τελικά την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα της, κάτι που όσο και αν πάλι ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προσπάθησε να το υποβαθμίσει, λέγοντας πως θα είναι για λίγες ημέρες κτλ. η πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο BBC έδειξε το τι πραγματικά ισχύει.
Ενώ φυσικά το ίδιο και οι κρατήσεις, καθώς σε μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος και η Μύκονος οι ακυρώσεις των Βρετανών αγγίζουν το 90%!
Και αν κάποιος θεωρούσε πως η χρονιά θα βγει... με τους υπόλοιπους τουρίστες, μάλλον κάνει λάθος.
Η Ολλανδία έβαλε χθες και αυτή την «πορτοκαλί» λίστα τα νησιά του νοτίου Αιγαίου! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης μόνο η Κως περίμενε 120.000 (!) Ολλανδούς τουρίστες, οι οποίοι προφανώς θα επιλέξουν κάποια άλλη χώρα για τις διακοπές τους.
Τι σημαίνει όμως η «πορτοκαλί» λίστα για τους Ολλανδούς
Η «υποβάθμιση» αυτή σημαίνει ότι οι Ολλανδοί δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν προς τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ολλανδίας όσοι εισέρχονται από περιοχές που έχουν τοποθετηθεί στην πορτοκαλί λίστα, είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.
Τη σχετική είδηση που αφορά μεταξύ άλλων νησιών τη Μύκονο, τη Ρόδο και την Κω, επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδος και η Κως ήταν στην κίτρινη λίστα της Ολλανδίας, με αποτέλεσμα να έχουν προγραμματισθεί αφίξεις Ολλανδών τουριστών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κάτι που σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες αφίξεις επί του παρόντος βρίσκονται στον «αέρα».
Η εξέλιξη αυτή γεννά έντονο προβληματισμό αναφορικά με την τουριστική κίνηση τη φετινή χρονιά κι ενόσω ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κόκκινη λίστα.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Ολλανδικό ΥΠΕΞ αναφέρει:
Ο χρωματικός κωδικός των νησιών του Νότιου Αιγαίου (τα νησιά αυτά στην ενότητα Coronavirus) θα αλλάξει σε «πορτοκαλί» στις 30 Μαΐου 2021. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων κορωνοϊού έχει αυξηθεί σε αυτό το αρχιπέλαγος.
Από εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να υποβάλετε ένα τεστ πριν από την αναχώρηση στις Κάτω Χώρες και να τεθείτε σε καραντίνα κατά την επιστροφή σας στις Κάτω Χώρες.
Ο χρωματικός κωδικός της Ελλάδας είναι εν μέρει κίτρινος και πορτοκαλί.
Ταξιδεύετε στην Ελλάδα και έχετε εμβολιαστεί;
Οι ελληνικές αρχές αποδέχονται την κάρτα εγγραφής εμβολιασμού από το RIVM (επίσης στα ολλανδικά) κατά την άφιξη. Μόνο μετά από μια διαμονή στο Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου δεν χρειάζεται να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Μπορείτε να διαβάσετε ποια νησιά βρίσκονται στην ενότητα «Coronavirus». Δεν υπάρχει επίσης απαίτηση δοκιμής για επιστροφές από το Βόρειο Αιγαίο και τα Επτάνησα. Εάν κάνετε μια στάση στην Αθήνα και φεύγετε από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχετε εξέταση.
Μετά από μια διαμονή στην Κρήτη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση - test πριν από την αναχώρηση και να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Αυτό ισχύει και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τις 30 Μαΐου. Για περιορισμούς εισόδου και εξόδου, τοπικά μέτρα κορωνοϊού, πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα (στο σπίτι), ανατρέξτε στην ενότητα «Coronavirus».
Και αν στην κυβέρνηση περιμένουν τους «φίλους» μας τους Γερμανούς, να δούμε τι αναφέρει η σχετική ενημέρωση της Γερμανίας για την Ελλάδα.
«Ολόκληρη η ελληνική επικράτεια έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή υψηλού κινδύνου (Τελευταία ενημέρωση του Ινστιτούτου Robert Koch: 12.05.2021)», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπολογίζουν ούτε στους Γερμανούς.
Ενώ και για το ρωσικό εμπάργκο στον τουρισμό, πραγματικά απορούμε για το ποιος τελικά θα έρθει στην Ελλάδα.
Φυσικά όλο αυτό... την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τώρα το ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό, κάτι που έχει διαφημιστεί ως τίποτα άλλο στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία έψαχναν άλλωστε και μία «νίκη» μετά τις πολλά «ραπίσματα» που έχει δεχθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις τελευταίες εβδομάδες.
Δημοσίευση σχολίου