ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ,πως αν ΤΡΩΤΕ 3 ΦΟΡΕΣ την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ , ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! ΝΑ ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ!

 


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention and Health, προσπάθησε να προσδιορίσει εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζυμαρικών και του μακροπρόθεσμου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών παθήσεων (ASCVD) και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Μεταξύ των 84.555 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν στην μελέτη, εκείνες που έτρωγαν τα περισσότερα ζυμαρικά είχαν μειωμένο κίνδυνο για ASCVD και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα.

Η υψηλότερη κατανάλωση ζυμαρικών που ήταν λίγο πάνω από τρεις μερίδες την εβδομάδα. Η χαμηλότερη ήταν κάτω από μισή μερίδα ζυμαρικών την εβδομάδα.

Τα ζυμαρικά μπορούν να είναι ένα υγιές υποκατάστατο

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική αύξηση του κινδύνου διαβήτη στις γυναίκες που συμπεριέλαβαν τα ζυμαρικά στη διατροφή τους. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι όταν οι συμμετέχουσες αντικατέστησαν ένα άλλο αμυλούχο γεύμα (όπως τηγανητές πατάτες ή λευκό ψωμί) με ζυμαρικά, τότε είχαν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Όταν οι συμμετέχουσες αντικατέστησαν τις τηγανητές πατάτες με ένα γεύμα ζυμαρικών, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ASCVD και διαβήτη. Όταν αντικατέστησαν το άσπρο ψωμί με ένα γεύμα ζυμαρικών, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης ASCVD και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν έκανε μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη.

Ποιος συμπεριλήφθηκε στην μελέτη;

Η μελέτη περιελάμβανε 84.555 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε διαβήτη, ASCVD ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών αυτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχουσες αξιολογούνταν συνεχώς για να διαπιστωθεί εάν ανέπτυξαν διαβήτη ή/και ASCVD.

Ένας από τους κύριους περιορισμούς της μελέτης είναι ότι περιελάμβανε μόνο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάτι που περιορίζει το πόσο τα συμπεράσματα μπορούν να γενικευθούν στον γενικό πληθυσμό.

Επίσης, η χρήση ερωτηματολογίου δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος τρόπος συλλογής δεδομένων. Σε αυτήν την μελέτη, θα μπορούσε να περιορίσει την δυνατότητα των ερευνητών να λάβουν λεπτομέρειες που μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα: για παράδειγμα, την αναλογία ζυμαρικών σε σχέση με το συνολικό γεύμα σε κάθε περίπτωση.

Τα οφέλη για την υγεία που έχουν τα ζυμαρικά

Χρειαζόμαστε υδατάνθρακες επειδή δίνουν ενέργεια στο σώμα μας, αλλά το είδος των υδατανθράκων που συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας επηρεάζει το πόσο ευεργετικοί είναι αυτοί για εμάς.

Η έρευνα δείχνει ότι συνήθως έχουμε περισσότερα οφέλη για την υγεία από την επιλογή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας τόσο όσο τα τρόφιμα με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο σε σύγκριση με άλλες σημαντικές πηγές υδατανθράκων (δεδομένης της ίδιας ποσότητας).

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε σύγκριση με μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει ζυμαρικά.

Προσοχή στις μερίδες ζυμαρικών ανά σερβίρισμα!

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σωστά μεγέθη μερίδας ζυμαρικών που μαγειρεύετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να καταναλώνετε την σωστή μερίδα κάθε φορά.


Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι μία μερίδα ζυμαρικών είναι 60 γραμμάρια. Το πώς μοιάζει αυτό στο πιάτο εξαρτάται από το σχήμα και το μέγεθος των ζυμαρικών που χρησιμοποιείτε:

  • Για μικρότερα ζυμαρικά, όπως παπιγιόν, μια μερίδα 60 γραμμαρίων ισοδυναμεί με ½ φλιτζάνι ξηρά ζυμαρικά ή 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα.
  • Για μεγαλύτερα ζυμαρικά, όπως τα μακαρόνια, μια μερίδα 60 γραμμαρίων ξηρά ζυμαρικά έχει περίπου την διάμετρο του νομίσματος των 50 λεπτών του ευρώ, όταν μαζέψετε τα ζυμαρικά στο χέρι σας σε δέσμη. Η διάμετρος της δέσμης πρέπει να είναι όση η διάμετρος του νομίσματος.

Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas